Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai performante acţiuni de la bursă în ultimii cinci ani

Topul celor mai performante acţiuni de la bursă în ultimii cinci ani

Autor: Adrian Ionut Cojocar

12.09.2011, 00:05 2169

Analiştii firmei Contrast Management Consulting, lider al pieţei de consultanţă strategică şi controlling din Austria, cu activitate şi pe plan local, a realizat un top al celor mai performante acţiuni de pe Bursă prin prisma plusului de valoare pe care acestea l-au adus investitorilor în perioada 2006-2010.

"Doar 3 din 49 de companii analizate s-au încadrat în categoria creatorilor de valoare pentru acţionari atât în perioade de creştere economică, cât şi în perioade de recesiune: Petrom, Azomureş şi Ro­pharma", spune Adrian Comăneci, senior project manager la Contrast.

Companiile creatoare de valoare sunt acelea care au capacitatea să-şi dezvolte afacerile în mod profitabil şi sustenabil pe termen lung. Aceste companii au atât indicele de creştere (creşterea medie a afacerilor), cât şi rentabilitatea reală a capitalurilor proprii pozitive.

Cele mai mari punctaje în cadrul analizei au fost obţinute de compania din domeniul retailului şi distribuţiei de medicamente Ropharma Braşov (RPH), urmată de firma de prospectare Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) şi de producătorul de echipamente electrice şi energie Electromagnetica Bucureşti (ELMA).

Analiza a inclus 39 de companii de pe piaţa principală, respectiv cele mai importante 10 titluri de pe piaţa RASDAQ şi a avut la bază mai mulţi indicatori, precum rentabilitatea reală a capitalului, respectiv după deducerea costului de finanţare, rata de creştere a afacerilor şi performanţa adusă de acţiuni în perioada 2006 - 2010.

Ropharma a avut de departe cea mai puternică creştere a afacerilor în perioada analizată, cu un indicator de creştere de 112,6%, la acest capitol remarcându-se şi Electromagnetica (51,6%), în timp ce Prospecţiuni a ocupat locul doi în top graţie profitabilităţii ridicate, de 20,9% în termeni reali, arată datele Contrast. O rentabilitate mai ridicată nu a fost obţi­nută decât de Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), cu o rată de 26,3%, care a ocupat de asemenea una dintre poziţiile fruntaşe în top.

Faptul că au fost cele mai performante acţiuni în ultimii cinci ani de zile nu înseamnă însă că acestea sunt şi cele mai atractive în acest moment, deoarece în unele cazuri randamentul acţiunilor a depăşit creşterea indicatorilor financiari.

Acţiunile producătorului de avioane Aerostar Bacău (ARS) şi Petros (PTR), divizia de servicii a grupului Rompetrol, au înregistrat de asemenea printre cele mai mari punctaje, în principal datorită rentabilităţii mari a capitalurilor, de 12,6% şi respectiv 14,8%.

În rândul societăţilor financiare, care au fost analizate separat, BRD Societe-Generale (BRD), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au obţinut cele mai bune note, tot datorită rentabilităţii superioare. De remarcat este faptul că aproape toate societăţile financiare au înregistrat un randament al acţiunilor negativ în perioada 2006 - 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO