Burse - Fonduri mutuale

Tot mai mult rosu in fata ochilor

16.03.2005, 00:00 17

Piata nu a mai rezistat presiunii de la vanzare, cele mai multe dintre companiile tranzactionate inregistrand ieri pierderi. Indicii BET si BET-C au coborat cu cate 2%, in timp ce actiunile SIF au scazut in medie cu peste 4%.



Unii analisti sunt de parere ca aceasta cadere a pietei este posibil sa fi fost cauzata de confirmarea intrarii in vigoare de la 1 aprilie a impozitului de 10% pe castigurile de capital, potrivit ultimelor informatii care au aparut in presa si care sustin ca guvernul Tariceanu va adopta maine ordonanta pentru modificarea Codului fiscal. Pe de alta parte, alti brokeri  sustin ca nu acesta este motivul principal al scaderii de ieri. "Au fost cresterile acelea prea mari la inceputul anului, fara sa fie justificate in nici un fel de situatiile economico-financiare ale companiilor. Este normal ca dupa acele aprecieri puternice, scaderile sa fie de aceeasi amploare. Mai ales ca in acea perioada cresterea pietei isi putea gasi explicatia in seria de informatii pozitive care circulau atunci. Acum insa nu mai sunt nici un fel de stiri pozitive, iar daca vrem sa gasim explicatii pentru scaderile de pe piata, putem sa spunem ca unul din factori a fost si majorarea acestui impozit. Dar motivul principal pentru scaderea pietei nu este in nici un caz impozitul pe castigurile de capital", a comentat Adrian Ceuca, trader la SSIF Broker.



"Este o perioada cu o volatilitate ridicata, diferentele intre preturile minime si cele maxime fiind mari. In aceste conditii, multi speculatori, dintre investitorii cu portofolii de cateva mld. lei, cumpara in cursul sedintei si vand  tot in aceeasi zi. Iar daca detin actiunile, le vand si apoi le rascumpara", a precizat Ceuca. Este posibil ca acele cresteri puternice din primele saptamani ale anului sa fi fost determinate si de intrari de capital speculativ care au venit pe Bursa, similar cu ceea ce s-a intamplat pe piata valutara? "Eu cred ca da. Dar asta nu inseamna ca au si iesit complet de pe piata, au iesit de pe unele titluri si asteapta sa intre pe altele sau sa le rascumpere la preturi mai joase", a spus Adrian Ceuca. In acelasi timp, pe piata se vorbeste si de faptul ca unele din scaderile inregistrate in ultima perioada au  fost si provocate de unii investitori pentru a putea cumpara la niveluri mai scazute.



"Pe termen scurt va fi o consolidare a pietei, vor fi usoare scaderi, urmate de usoare cresteri. Insa nu ma astept ca pe termen scurt piata sa revina la maximele istorice inregistrate inainte de aceasta scadere", afirma Ceuca.



Valoarea tranzactiilor a fost de peste 250,5 mld. lei (6,9 milioane de euro), in crestere fata de sedinta precedenta.



Actiunile BRD au pierdut ieri 0,9%, in timp ce titlurile Bancii Transilvania au coborat cu 3,5%. Dintre SIF -uri, cele mai mari pierderi au avut Banat - Crisana si Oltenia, cotate mai jos cu 6,6%, respectiv cu 6,5%. Actiunile Broker au pierdut 2,6%, iar Petromidia a scazut cu 0,9%.



 



O banca austriaca va emite certificate de structura ROTX



Bursa de Valori din Viena urmeaza sa lanseze in urmatoarele saptamani tranzactionarea unor produse financiare avand la baza indicele ROTX lansat ieri de piata austriaca si de Bursa de Valori Bucuresti. In urmatoatele saptamani pe piata de la Viena urmeaza sa inceapa tranzactionarea unor certificate care atesta dreptul de proprietate asupra unui portofoliu de actiuni creat dupa evolutia indicelui. In componenta indicelui vor intra Petrom, BRD, Rompetrol Rafinare (Petromidia), Banca Transilvania, Impact si Turbomecanica. Cele mai mari ponderi in structura indicelui o au Petrom, BRD si Banca Transilvania, in jur de 25% fiecare, iar Turbomecanica are cea mai mica pondere, 2,8%. "In urmatoarele saptamani o banca austriaca va lansa pe Bursa de Valori din Viena o emisiune de certificate avand la baza structura indicelui. Pana atunci aceasta banca va trebui sa cumpere de pe piata actiunile care intra in componenta indicelui pentru a-si acoperi riscurile," a declarat pentru ZF Florin Burnar, reprezentantul departamentului de dezvoltare al bursei austriece. El nu a dorit sa precizeze numele bancii care va lansa emisiuea de certificate. Burnar a mai adaugat ca certificatele ar putea fi vandute dupa lansarea pe piata de la Viena si pe Bursa din Bucuresti, piata austriaca avand intentia de a dezvolta si alte produse avand la baza ROTX. (Vlad Nicolaescu)



 



Doua luni pentru Broker cat tot anul trecut



Societatea de intermediere financiara SSIF Broker a obtinut in primele doua luni ale anului un profit net de 73,1 mld. lei (1,9 mil. euro), ceea ce reprezinta aproximativ 94% din profitul realizat anul trecut de Broker. La finalul lunii ianuarie, Broker inregistra un profit net de 54,7 mld. lei (1,4 mil. euro). Activul net unitar la sfarsitul lui februarie era de 17.493 lei/actiune.



 



Piata RASDAQ



Titlurile operatorului portuar Socep Constanta au continuat evolutia buna din prima sedinta a spatamanii, realizand ieri un rulaj de 18,9 miliarde de lei (524.000 de euro).



Actiunile Socep au facut obiectul a 118 tranzactii, prin care s-a transferat 1,3% din capitalul social. Rulajul mare a fost determinat de doua tranzactii mari, cu peste un milion de actiuni. Aceasta lichiditate buna a fost dublata si de o evolutie pozitiva a cursului. Titlurile societatii constantene au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 4.120 lei/actiune, in crestere cu 1,75% comparativ cu sedinta precedenta.



Ultimele sedinte de tranzactionare au marcat o revenire a titlurilor Socep, dupa evolutiile mai slabe de la inceputul lunii martie. Actiunile operatorului portuar sunt unele dintre cele mai lichide titluri tranzactionate pe RASDAQ, datorita faptului ca nu exista nici un actionar care sa detina peste 5% din actiuni.



La categoria a II-a, titlurile Comvex Constanta s-au depreciat cu 9,5%, pe fondul unei lichiditati foarte scazute, rulajul fiind de doar 300 de milioane de lei (8.000 de euro). Pretul de inchidere a coincis cu pretul minim de tranzactionare de 181.000 lei/actiune.



Dintre societatile listate la categoria de baza, cel mai mare rulaj l-a avut Hidrotehnica Vaslui. Actiunile Hidrotehnica au facut obiectul unei singure tranzactii, prin care s-a transferat un pachet de peste 10% din capitalul social. Tranzactia s-a realizat la pretul de 70.000 lei/actiune, mult peste pretul din piata. Dimensiunea pachetului de actiuni tranzactionat arata ca vanzatorul a fost Dumitru Baltatu. Ceilalti actionari ai societatii sunt Vasile Butnaru, cu 53,6% din actiuni, si societatea Clima-Termics, care detine 21,7% din actiuni.



Printre cele mai tranzactionate titluri s-au aflat si actiunile Argus Constanta. Preturile de tranzactionare ale acestora au variat intre 42.100 lei/actiune si 43.000 lei/actiune, inchizand sedinta la 42.200 lei/actiune. Cursul titlurilor societatii constantene s-a depreciat astfel cu 3,6% fata de sedinta anterioara.



O depreciere de 4,6% au inregistrat si titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti. Pe piata, lichiditatea acestora a fost insa una scazuta, in conditiile in care rulajul a fost putin peste 300 de milioane de lei (8.000 de euro). Pe de alta parte, ieri s-a inregistrat cea mai mare tranzactie speciala cu actiuni Biofarm din ultima saptamana. S-au transferat aproape 5% din actiunile societatii, valoarea tranzactiei a depasind 55 de miliarde de lei (1,5 milioane de euro).
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO