Burse - Fonduri mutuale

Tot mai putine tranzactii pe piata

22.05.2003, 00:00 12

Valoarea transferurilor de la Bursa a continuat sa coboera si ieri cand valoarea tranzactiilor  de pe piata a ajuns sub 20 miliarde de lei. Cotatiile nu au inregistrat ieri modificari spectaculoase, cea mai mare crestere de pret in randul actiunilor cotate fiind de doar 2%.
Brokerii se plang ca valoarea redusa a tranzactiilor in randul celor mai multe dintre actiunile cotate ii opresc pe unii din investitori sa cumpere acele actiuni pentru care nu sunt sigur ca vor gasi cumparatori atunci cand vor dori sa le vanda. Plata de catre companii a dividendelor din profitul pe anul trecut ar putea genera totusi in perioada urmatoare o crestere a valorii tranzactiilor.
"Ma asteptam ca pe piata de capital sa intre mai multi bani de pe piata monetara, odata cu scaderea dobanzilor. Este posibil ca in urmatoarele luni lichiditatea sa creasca daca investitorii vor reinvesti pe piata sumele primite ca dividende de la companii," a comentat Emil Ogica, presedintele Intercapital Invest.
Actiunile societatilor de investitii financiare au avut ieri o evolutie oscilanta in jurul cotatiilor de marti. La final, indicele BET-FI a urcat cu 0,7% fata de valoarea anterioara. Actiunile SIF Transilvania au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu o valoare a tranzactiilor de 3,6 miliarde de li. Ultima cotatie s-a realizat la 3.050 lei/actiune, cu 1,7% mai mult fata de cotatia anterioara.
Petrom a urcat pana la 1.300 lei/actiune, iar la inchidere a revenit  la pretul din ziua precedenta, 1.290 lei/actiune. Valoarea operatiunilor cu actiuni Petrom a fost de 3,6 miliarde de lei. Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au pierdut 3% fata de cotatia anterioara si au ajuns la 17.500 lei/actiune.
Printre putinele tendinte evisdente de crestere a cotatiilor se afla si cea a Bancii Transilvania. Actiunile acesteia si-au continuat si ieri ascensiunea si au inchis sedinta la 3.450 lei/actiune.
Tranzactiile cu obligatiuni Impact au continuat si ieri. Cotatia a ramas la 100%, la fel ca in ziua precedenta. Procentul reprezeinta raportul dintre pretul la care s-au realizat tranzactiile si valoarea nominala a acestora la care se adauga dobanda acumulata de la emisiune.

Campionatul de fotbal se termina. Incep listarile?
Printre lecturile zilnice obligatorii ale brokerilor s-ar putea numara in curand paginile de sport ale ziarelor, care prezinta ultimele rezultate din campionatul national de fotbal si transferurile de jucatori realizate de echipele romanesti. Aceste informatii ar putea influenta cotatiile unora din societatilor listate. Bursa Electronica RASDAQ intentioneaza sa convinga cluburile de fotbal sa-si listeze actiunile pe piata de capital.
Anca Dumitru, directorul general al Bursei Electronice RASDAQ considera ca piata de capital ar putea reprezenta o oportunitate de finantare pentru cluburile de fotbal din Romania, listarea urmand sa aduca un plus de eficienta in gestionarea resurselor si un castig de imagine.
"Am avut o scurta prezentare a avantajelor aduse de listare, in cadrul unei intruniri a Federatiei Romane de Fotbal, dar va urma o serie de alte intalniri. In primul rand, va fi nevoie de organizarea cluburilor ca societati pe actiuni si de unele modificari la legea sportului", a spus Dumitru, care a participat la seminarul "Procesul listarii companiilor pe BVB si Rasdaq", organizat cu sprijinul Ziarului Financiar.
Directorul Rasdaq a aratat ca aceasta practica a fost demarata in anii '70 de cluburile de fotbal din Marea Britanie si a fost adoptata ulterior de toate formatiile de top din Europa. Cluburi de fotbal cum sunt Manchester United, Juventus Torino AS Roma asu Ajax Amsterdam sunt listate in tarile lor, iar valoarea actiunilor aflate in proprietatea micilor actionari se ridica la mai multe milioane de euro.
Desi considera ca o astfel de operatiune ar atrage interesul investitorilor institutionali, chiar al celor straini, reprezentantii pietei de capital au ridicat si problema increderii in piata de capital, care ar putea fi afectata de de imaginea negativa a patronilor de fotbal romani.
Reprezentantii pietei de capital au identificat mai multe obstacole in realizarea unor proiecte de listare a cluburilor de fotbal. Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, spune ca una dintre principalele probleme ale celor care au reusit, dupa Revolutie, sa detina o afacere privata, inclusiv a patronilor cluburilor de fotbal, este reticenta de a imparti proprietatea cu alti actionari. "In mintea multor manageri exista gandul ca daca mai vin si alti actionari pot fi preluati peste noapte. Sunt doua obstacole care trebuie depasite: spulberarea ingrijorarii ca le va lua cineva controlul si acceptarea cresterii transparentei", a explicat Farmache.
El a mai anutat in cadrul Busei de Valori a unui departament de listing, care se va ocupa exclusiv cu aducerea de noi companii la Bursa. Directorul BVB afirma ca exista o lista cu 15 mari companii romanesti pe care Bursa intentioneaza sa le aduca la cota sa, fara a preciza insa numele acestora. Printre intentiile Bursei se mai afla si diminuarea capitalului social minim necasar pentru ca o companie sa fie listata la categoria a II-a a. Valoarea acestuia ar urma sa ajunga la un milion de euro, fata de 2 milioane de euro in prezent.
Brokerii afirma ca interesul pentru finantarea prin piata de capital este mai mare in randul companiilor de talie medie. "Sunt multe companii romanesti care au crescut in ultimii ani si ar putea fi interesate sa vina la cota Bursei pentru a obtine finantare," a apreciat Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment.

Piata Rasdaq
Un pachet de un milion de actiuni ale companiei International Leasing a fost transferat ieri pe piata RASDAQ pentru 2,3 miliarde de lei. Actiunile reprezeinta 3% din capitalul companiei. Pretul la care s-a perfectat operatiunea, 2.300 lei/actiune a fost cu 15% mai mare fata de cotatia anterioara.
International Leasing are un capital social de 30 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 de lei. Titlurile companiei sunt suspendate de la tranzactionare incepand de azi datorita unei operatiuni de majoarare a capitalului social.
Actiunile Rafinariei Petromidia (Rompetrol Rafinare), au urcat ieri cu 5% fata de cotatia anterioara. Tranzactiile, in valoare de aproape 400 milioane de lei, s-au realizat la preturi care au urcat pana la 37.000 lei/actiune. Actiunile Rompetrol (Rafinaria Vega) au ramas ieri la cotatia anterioara, 380 lei/actiune.
Actiunile companiei de cercetare aplicativa Tractor-Proiect Brasov au inregistrat transferuri in valoare de 1,1 miliarde de lei. Toate cele sase operatiuni s-au realizat la 112.500 lei/actiune, pret cu 12,5% mai mare fata de cotatia medie anterioara.
Producatorul de bere Brau Union Romania a inregistrat o noua crestere a cotatiei medii. Pretul la care s-au realizat ieri tranzactiile cu actiunile acestuia a urcat pana la 36.000 lei/actiune, iar  pretul mediu a consemnat o crestere de 4,5%.
Cotatia actiunilor societatii Confectii Vaslui au urcat cu 1% fata de valoarea anterioara pe fondul unei lichiditati in crestere. Pretul a fluctuat intre 11.500 si 12,000 lei/actiune, iar valoarea operatiunilor a fost de 884 milioane de lei.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au  fluctuat ieri intre 1.200 si 1.240  lei/actiune. Tranzactiile cu actiuni Socep au insumat 70 miliarde de lei, iar cotatia medie a ramas la valoarea din ziua anterioara.
Valoarea totala a operatiunilor de ieri de pe piata RASDAQ a fost ieri de 6,4 miliarde de lei. Indicele general al pietei, RASDAQ-C a ramas la valaorea anterioara, companiile de la categoria I au urcat in medie cu 0,7%, iar valoarea indicelui RAQ-II al societatilor de la cattegoria a II-a a coborat cu aproape 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels