Burse - Fonduri mutuale

Traderii cer scadente mai scurte pe Sibiu

27.01.2009, 19:30 14

Bursa din Sibiu ar putea introduce contracte futures cu scadente de o luna si doua luni pe actiuni, valute si aur pentru a creste lichiditatea. In prezent, pe Bursa din Sibiu se tranzactioneaza contracte cu scadenta fixa la trei luni, sase luni, noua luni si un an.
In urma evenimentului organizat de Bursa de la Sibiu la Paltinis in decursul weekend-ului trecut, traderii au recomandat lansarea unor noi tipuri de contracte, care ar putea ajuta piata derivatelor prin cresterea lichiditatii.
Traderii au recomandat introducerea unor contracte cu scadenta la o luna si la doua luni pentru contractele derivate pe valute, precum si pe contractele pe Petrom, Erste Bank, SIF Muntenia, SIF Oltenia si SIF Transilvania.
Conform purtatorului de cuvant al Sibex, Decebal Todarita, contractele pe valuta vor viza cursurile euro, dolarului american si francului elvetian in raport cu leul, precum si cursul euro - dolar la paritate. In plus, astfel de contracte, cu scadentele scurte, ar putea exista si pentru aur.
Pe langa noile contracte cu scadenta la o luna sau la doua luni, traderii au recomandat modificarea multiplicatorului pentru contractele pe SIF-uri. Astfel, SIBEX-ul ia in considerare introducerea contractelor E-Maxi Futures, care sa cuprinda fiecare 5.000 sau 10.000 de actiuni.
"Contractele cu scadenta la o luna si la doua luni ar putea creste lichiditatea pe valuta pe termen scurt, in conditiile in care ar spori operatiunile de hedging. In privinta contractelor E-Maxi, probabil ca numarul de actiuni va creste la 5.000, ceea ce ofera investitorilor posibilitatea de a tranzactiona valori de cinci ori mai mari la acelasi comision. Noile contracte vor merge in paralel cu cele vechi, cu multiplicatorul de 1.000 de actiuni, pentru o perioada de timp", precizeaza Todarita.
Acesta spune ca bursa va incerca sa lanseze cat mai repede noile contracte, sperand ca la inceputul lunii martie acestea sa intre la tranzactionare.
In cadrul evenimentului s-a discutat si despre nevoia lansarii derivatelor de tipul CFD sau contract for difference, contracte destul de cautate pe pietele financiare internationale datorita posibilitatilor de castig oferite.
Purtatorul de cuvant al pietei de la Sibiu spune ca deocamdata nu se stie pe ce active suport vor fi introduse aceste contracte, insa este de parere ca acestea vor ajuta piata, in conditiile in care investitorii s-au maturizat. In plus, spre deosebire de contractele futures, contractele CFD nu au scadenta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO