Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica a taiat tinta de profit de la 70 la 10 mil. lei

09.09.2009, 18:04 11

Societatea nationala de transport de energie electricaTranselectrica (TEL) ia in calcul o rectificare in scadere bugetulpentru acest an, la un profit brut de 10 mil. lei, mai mic de sapteori fata de nivelul initial, de 70 mil. lei.

Modificarea bugetului vine ca urmare a propunerii MinisteruluiEconomiei, actionarul majoritar al companiei, cu o participatie de73,6%, si urmeaza sa fie discutata in AGA din data de 22septembrie.

De asemenea, veniturile companiei sunt rectificate in scadere,la 2,69 mld. lei, fata de 3,07 mld. lei, nivelul initial aprobat iniulie, potrivit raportului emis BVB ieri. Compania estimeaza astfelvenituri in scadere cu peste 12% in acest an.

Cheltuielile companiei sunt si ele revizuite in scadere, cupeste 10% fata de nivelul initial, de la 3 mld. lei la 2,68 mld.lei.

Compania a inregistrat in trimestrul al doilea al acestui an unrezultat negativ de 9,1 mil. euro (38,3 mil. lei), comparativ cu uncastig net de 9,1 mil. euro (33,3 mil. lei), nivel atins in aceeasiperioada a anului trecut.

Rezultatele s-au situat mult sub estimarile analistilor, care seasteptau ca Transelectrica sa incheie perioada pe plus, cu unprofit net de circa 3 mil. euro.

La sase luni, profitul net al Transelectrica s-a ridicat la 2,1mil. euro (8,9 mil. lei), in scadere de aproape 13 ori comparativcu primul semestru din 2008, cand profitul companiei s-a situat la31,4 mil.euro (115,5 mil. lei). Veniturile companiei au scazut inaceeasi perioada cu aproximativ 7,4%, la 1,27 mld. lei.

De altfel, la inceputul acestei luni, agentia de evaluarefinanciara Moody's a revizuit in scadere ratingul Transelectricapentru creditele pe termen lung, de la stabil la negativ, ca urmarea impactului reducerii consumului de energie in Romania. Schimbarearatingului este cauzata si de deteriorarea rezultatelor financiare,structura rigida a costurilor si a programului masiv de investitii,care depaseste veniturile companiei.

Actiunile Transelectrica au pierdut ieri 0,77% dupa anuntulprivind rectificarea de buget, mentinandu-se insa in apropiereanivelului de 13 lei. Capitalizarea companiei este de 225 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO