Burse - Fonduri mutuale

Transgaz a reuşit să-i surprindă din nou pe investitori cu un câştig record de 92 mil. euro

Transgaz a reuşit să-i surprindă din nou pe investitori cu un câştig record de 92 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

16.02.2012, 00:04 557

Transgaz Mediaş (TGN), compania care operează reţeaua naţională de transport al gazelor naturale, a raportat pentru 2011 un profit net preliminar de 392 milioane de lei (92 milioane de euro), în creştere cu 4% faţă de anul precedent.

Afacerile companiei au crescut cu 6,5%, la 1,466 mld. lei (346 mil. euro), deşi tariful de transport al gazelor naturale n-a mai fost modificat anul trecut.

Compania a reuşit astfel să depăşească aşteptările investitorilor, iar acest lucru s-a văzut ieri în evoluţia acţiunilor Transgaz, care au câştigat 2,27%, deşi indicii bursei au închis pe minus.

În ultimul trimestru, Transgaz a înregistrat un profit net de 108 mil. lei, cu 29% mai mare decât în perioada similară a lui 2010 şi cu 22% peste profitul mediu estimat de analişti, potrivit Raiffeisen Capital & Investment.

Principala miză la Transgaz o reprezintă dividendele pe care compania le va distribui din profitul anului trecut. La o rată de distribuire de 90%, dividendul brut pe acţiune ar fi de 30 de lei şi le-ar aduce un randament de 12% investitorilor care au cumpărat ieri acţiuni la 248 de lei.

Compania menţionează că majorarea veniturilor a fost determinată în principal de creşterea cantităţii de gaze transportate şi de avansul veniturilor financiare din diferenţe de curs şi dobânzi, precum şi a veniturilor din amenzi şi penalităţi.

În acelaşi timp, cheltuielile au avansat ca urmare a creşterii costurilor cu unele mijloace fixe determinate de punerea în funcţiune a unor obiective de investiţii şi de majorarea cheltuielilor cu personalul pentru corelarea creşterii salariale cu avansul productivităţii muncii.

Totodată au urcat şi cheltuielile de exploatare pe seama diminuării încasărilor de la clienţii provizionaţi şi a constituirii provizionului aferent fondului de participare a salariaţilor la profit.

Alt factor care a dus la majorarea cheltuielilor a fost reprezentat de scăderea cantităţilor de gaze naturale reprezentând consumul şi pierderile tehnologice comparativ cu anul precedent, potrivit Transgaz.

Compania este controlată de stat prin Ministerul Economiei, care deţine 73,51% din acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de aproape 15%. Statul vrea să vândă în acest an un pachet de 15% din titlurileTransgaz printr-o ofertă secundară.

Oferta va fi intermediată de un consorţiu format din firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, Wood (Cehia) şi BT Securities. La preţul actual de pe bursă, pachetul pe care statul îşi propune să-l vândă ar valora puţin peste 100 de milioane de euro. Oferta este programată să aibă loc în perioada aprilie-mai.

Fondul Proprietatea deţine un pachet minoritar de 15% din Transgaz şi ar putea încasa dividende în valoare de 53 mil. lei (12,3 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO