Burse - Fonduri mutuale

Transgaz a taiat tinta de profit cu 6%, dar mizeaza tot pe crestere

02.11.2009, 23:15 24

Transgaz MediaS (TGN), compania care detine monopolultransportului national de gaze naturale, a propus actionarilorrectificarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anulacesta, estimand o scadere a veniturilor si a profitului comparativcu nivelul anticipat initial.
Potrivit bugetului rectificat, care va fi dezbatut in adunareagenerala din data de 16 noiembrie, veniturile totale pentru acestan sunt estimate la 1,28 mld. lei (305,8 mil. euro), in scadere cu9,41% fata de bugetul initial, si profitul net ar urma sa se ridicela 295,19 mil. lei (70,28 mil. euro), cu 5,95% mai mici fataprognozele initiale. Compania urmeaza sa-si anunte rezultateleinregistrate pe primele trei trimestre pe data de 10noiembrie.
In ciuda rectificarii, indicatorii bugetati sunt superiori celor deanul trecut, cand compania a raportat venituri totale de 1,17 mld.lei si un profit net de 239 mil. lei. Astfel, profitul ar urma sacreasca cu 23,5%.
Printre factorii care au stat la baza deciziei companiei de a-sirevizui in scadere bugetul pentru 2009 se numara scadereacantitatilor estimate a fi transportate in anul acesta ca urmare adiminuarii cererii de pe piata gazelor naturale.
Potrivit companiei, cantitatile de gaze care ar urma sa fietransportate anul acesta sunt cu 16% mai mici fata de cele bugetateinitial. In primele noua luni ale anului, consumul de gaze a scazutcu circa 25-30% fata de perioada similara a anului trecut pe fondulreducerii sau opririi activitatii in cazul mai multor companii. Unimpact mare asupra consumului de gaze l-a avut si conflictulruso-ucrainean de la inceputul acestui an.
Un alt factor care contribuie la rectificarea bugetului pe 2009 alcompaniei este amanarea ajustarii tarifelor de transport de catreAutoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei(ANRE).
"Amanarea ajustarii tarifelor, precum si aprobarea ulterioara aunor tarife mai mici decat solicitarile fundamentate de Transgaz audeterminat o scadere substantiala a veniturilor aferente anului2009 estimate in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat",potrivit companiei de stat.
Transgaz mai propune o reducere a fondului de salarii de circa 3%fata de bugetul initial in contextul scaderii numarului mediu desalariati cu 139 de persoane fata de cel aprobat prin buget, de5.130 de persoane.
Cu toate acestea, compania nu propune modificarea planurilor deinvestitii pentru 2009 in sensul scaderii sumelor alocate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO