Burse - Fonduri mutuale

Transgaz ramane pe crestere in ciuda unui T3 mai slab

08.11.2009, 23:05 15

Transportatorul de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) a reusitsa inregistreze afaceri si castiguri in crestere in primele noualuni ale anului in ciuda scaderii semnificative a cantitatilor degaze transportate si a unui trimestru trei mai slab decat anultrecut.
Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 806,1 mil. lei (190,6milioane de euro) in primele noua luni ale anului, in crestere cu4% comparativ cu perioada similara din 2008, si un castig net de189,3 mil. lei (44,7 mil. euro), cu aproape 6% mai mare fata deprimele trei trimestre din 2008.
Rezultatele au fost inregistrate chiar si in conditiile in careconsumul de gaze pe plan national a scazut in primele noua luni,potrivit celor mai recente informatii, cu circa 25%, ceea ce a dusla reducerea semnificativa a cantitatilor importate. Totodata,veniturile companiei au crescut cu aproape 7% in perioadaanalizata, pana la 865,3 mil. lei (204,6 mil. euro).
"Cresterea veniturilor s-a datorat in principal ajustarii tarifelorreglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturaleprin includerea in venitul reglementat a investitiilor puse infunctiune pentru dezvoltarea si modernizarea sistemului national detransport", spun reprezentantii companiei. Totodata, compania ainregistrat cresterea veniturilor din serviciile de tranzitinternational al gazelor ca urmare a deprecierii leului in anul2009 in raport cu euro si dolarul.
In trimestrul al treilea, rezultatele Transgaz au fost mai slabedecat anul trecut, cifra de afaceri reducandu-se cu 5%, la 219 mil.lei, in timp ce profitul net a scazut cu 45%, de la 35,5 mil. leila 19,2 mil. lei.
Cu toate acestea, rezultatele inregistrate de Transgaz in perioadaanalizata sunt foarte apropiate de cele bugetate pentru primelenoua luni ale anului. Astfel, veniturile totale reprezinta 90,44%din ceea ce prognozase initial compania, in timp ce profitul netrealizat la sfarsitul primelor trei trimestre reprezinta 99,48% dinceea ce-si planificase Transgaz pentru primele noua luni aleanului.
Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 73,5%din capital. Fondul Proprietatea are o participatie de 14,9% dinactiuni, iar diferenta de 11,4% din titluri apartine mai multoractionari. Transgaz are o capitalizare de 409 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO