Burse - Fonduri mutuale

Transilvania si Carpatica au luat credite de 25 mil. euro

02.08.2007, 18:44 21

Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica au contractat doua imprumuturi in valoare de 15 milioane de euro si, respectiv, 10 mil. euro pentru finantarea activitatii de creditare a celor doua banci.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat Bancii Transilvania un credit sindicalizat comercial in valoare de 15 milioane de euro, o parte din fonduri provenind de la Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, pentru finantarea microfirmelor.
Pe de alta parte, Carpatica a semnat ieri un acord de imprumut cu The European Fund for Southeast Europe (EFSE) pentru suma de 10 milioane de euro, fondurile obtinute urmand sa fie folosite pentru finantarea sub-imprumuturilor acordate de banca in scopul achizitionarii, construirii si/sau amenajarii de locuinnte de catre persoanele fizice.
Finantarea acordata Bancii Transilvania reprezinta primul credit sindicalizat comercial din cadrul Programului de Micro-Creditare din Romania destinat in special firmelor micro, un sector in care aproximativ 79% din companii acceseaza cu dificultate surse de finantare, se arata intr-un comunicat al BERD.
Din totalul sumei obtinute, sase milioane de euro provin de la BERD, in timp ce Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, prin Fondul de Investitii Special pentru Micro Creditare in Romania, au alocat patru milioane de euro, iar alte cinci milioane de euro vor fi sindicalizate catre Caja Madrid.
Banca va beneficia de asistenta tehnica de pana la 300.000 de euro, ce consta in servicii de consultanta focalizate pe dezvoltarea creditarii noilor antreprenori si a micilor afaceri.
Investitiile anterioare ale BERD in actiuni si in imprumuturi acordate Bancii Transilvania, din 1999, au contribuit la finantarea cu peste 30 milioane de euro a intreprinderilor mici si mijlocii, prin 776 de credite acordate.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei au lansat in 2006 noul Program de Micro-Creditare din Romania, in valoare de 88 milioane de euro, cu scopul de a furniza fonduri si asistenta tehnica institutiilor nebancare de microfinantare si bancilor orientate spre sectorul firmelor mici si mijlocii.
BERD este si unul dintre actionarii EFSE, societatea financiara de investitii cu care Carpatica a incheiat acordul de imprumut. Obiectivul EFSE este de a furniza finantari pe termen lung institutiilor financiare din Europa de Sud-Est in scopul acoperirii necesitatilor de finantare ale IMM-urilor si persoanelor fizice. In baza creditului contractat, suma maxima a unui imprumut ce va fi acordat de Carpatica din aceste fonduri este de 100.000 euro, iar perioada de creditare, maxim 35 de ani.
Cele doua banci sunt listate la Bursa, actiunile Carpatica fiind ieri suspendate de la tranzactionare pentru inregistrarea unei majorari de capital. Titlurile Bancii Transilvania au inchis sedinta la un pret cu 2,7% mai mic fata de ziua precedenta.
Nici una din cele doua banci nu a prezentat pana acum rezultatele financiare pe primul semestru, Banca Transilvania urmand sa raporteze datele pe 10 august, iar Carpatica, pe 13 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO