Burse - Fonduri mutuale

Transparenta salariilor managerilor s-a pierdut in anexe

Transparenta salariilor managerilor s-a pierdut in anexe

Gabriela Anghelache, presedintele CNVM

26.08.2008, 19:29 15

Motivul pentru care companiile listate nu raporteaza salariile managerilor, asa cum se intampla pe alte piete din Uniunea Europeana, este faptul ca nu au un formular special in care sa completeze aceste informatii. Cel putin asa reiese dintr-un raspuns al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) la o solicitare a ZF privind existenta obligatiei de informare a investitorilor privind salariile managerilor companiilor listate.
"Primele si salariile nu se gasesc in informatiile ce fac obiectul anexei (care stabileste modelul dupa care companiile trebuie sa redacteze rapoartele catre investitori - n. red.)", au raspuns reprezentantii CNVM.
Anexa face parte dintr-un regulament aprobat chiar de CNVM si precizeaza, printre altele, datele care ar trebui publicate de companii in cazul actelor juridice incheiate cu managerii. Printre acestea se numara tipul actului juridic, care ar putea fi de exemplu un contract de management, valoarea sau durata actului juridic.
Reprezentantii CNVM nu au formulat un raspuns la intrebarea daca societatile listate pe piata romaneasca ar trebui sa publice salariile avand in vedere prevederile legii pietei de capital, pe care Comisia trebuie sa o puna in aplicare. Ei nu au precizat nici daca intentioneaza sa realizeze un formular special pentru ca societatile sa poata raporta aceste informatii si nici nu au explicat ce prevederi sunt de fapt aplicabile informatiilor privind salariile.
Conform legislatiei pietei de capital, companiile trebuie sa faca publice toate actele juridice cu o valoare cumulata de 50.000 de euro incheiate cu administratorii sau salariatii. Companiile publica insa de regula doar tranzactiile comerciale incheiate cu acestia, nu si actele juridice cum ar fi contractele de munca sau acordarea de bonusuri, astfel ca informatii despre castigurile managerilor sunt anunate doar accidental sau circula pe piata ca zvonuri.
Actionarii companiilor listate pe piata locala nu cunosc astfel cu cati bani ii platesc pe sefii companiilor unde sunt actionari, asa cum se intampla pe pietele dezvoltate. Chiar daca OMV sau Societe Generale publica pe pietele unde sunt listate castigurile anuale ale managerilor, filialele acestora din Romania, Petrom si respectiv BRD-SocGen, nu fac publice astfel de informatii.
In ultimii doi ani, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu a sanctionat nicio companie sau administrator de companie listata pentru neindeplinirea obligatiilor legate de transparenta, reiese din lista de sanctiuni publicata pe site-ul autoritatii. Sanctiunile CNVM s-au indreptat in aceasta perioada exclusiv asupra brokerilor si investitorilor. Pe de alta parte, reprezentantii Comisei s-au plans ca pe piata de capital sunt listate prea multe companii si nu au capacitatea de a le supraveghea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO