Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţie record pe bursă: BERD a vândut 5% din BRD cu 107 mil. euro

Tranzacţie record pe bursă: BERD a vândut 5% din BRD cu 107 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

23.02.2011, 16:11 158

Un pachet de 5% din acţiunile BRD-Societe Generale (BRD) s-avândut pe Bursă prin 8 tranzacţii speciale în valoare de 454,7 mil.lei (107 mil. euro). Vânzătorul este Banca Europeană pentruReconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), conform unui anunţ alinstituţiei care confirmă informaţiile apărute anterior în piaţă.Tranzacţiile s-au realizat la preţul de 13,05 lei/acţiune, cu 5,43%sub preţul din piaţă de luni.

"Ieşirea noastră de la BRD - Groupe Société Générale vine într-operioadă în care atractivitatea României în faţa investitorilorinstituţionali a crescut. Suntem mândri că am contribuit ladezvoltarea BRD până la instituţia financiar solidă care esteastăzi. Suntem hotărâţi să menţinem cooperarea şi relaţiileputernice cu BRD - Groupe Société Générale în România", a declaratNick Tesseyman, şeful direcţiei de instituţii financiare din cadrulBERD.

BERD deţinea din 1999 un pachet de 5% din BRD-SocGen. Instituţiaa renunţat în luna octombrie să mai aibă un reprezentant înConsiliul de Administraţie al celei de-a doua mari băncilocale.

Anne Fossemalle, director în divizia instituţii financiare aBERD, a demisionat din CA al BRD în luna martie2010, după aproape 7ani de când fusese aleasă ca membru.

Locul său în CA a fost atribuit unui reprezentant al SociétéGénérale, grupul francez care deţine în prezent 59,36% din bancă.Pe 6 octombrie Banca Naţională a aprobat numirea lui BernardoIncera, care a preluat funcţia de "administrator provizoriu".

BRD a fost în topul celor mai tranzacţionate acţiuni de laînceputul anului, pe fondul vânzărilor celorlalţi acţionariminoritari importanţi ai băncii, SIF-urile. Acestea au vândut înultimul an acţiuni de circa 50 de milioane de euro.

BRD a raportat pentru anul trecut un profit net de 501 milioanelei, în scădere cu 36% faţă de anul precedent, dar cel mai marecâştig net obţinut de o bancă din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO