Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii din ce in ce mai putine

26.07.2005, 19:24 13

Piata a inregistrat un usor recul in prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, fenomen resimtit mai ales la nivelul lichiditatii, dar si in evolutia pretului unora din principalele actiuni.

Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri s-a injumatatit fata de sedinta de vineri, fiind de doar 9,3 mil. lei (2,6 mil. euro).

Pe acest fond, indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor emitentilor listati la Bursa de Valori, a pierdut 0,1%, dupa cinci sedinte de aprecieri succesive in care s-a apreciat cu 4,8%.

"Era de asteptat ca piata sa inregistreze un recul dupa cresterile semnificative din ultima perioada. Probabil ca in perioada urmatoare vom asista si la o usoara corectie, dupa seria de cresteri putin exagerata. Aceasta corectie previzibila nu trebuie sa sperie pe nimeni, deoarece ofera tuturor investitorilor posibilitatea sa cumpere actiuni la preturi mai mici si pe volume mai semnificative si ne fereste de efectele negative ale unor evolutii exagerate ale preturilor de genul celor din ianuarie si februarie. Este de preferat o crestere sanatoasa, bazata pe o evolutie mai lenta a preturilor, care sa permita acumulari", a explicat Dorin Ghidiu, broker la societatea de brokeraj Vanguard.

Cu toate acestea, bani mai exista in piata, iar trendul ramane unul crescator, in conditiile in care investitorii autohtoni isi vor continua achizitiile.

"Desi fondurile de investitii straine si-au intrerupt achizitiile, bani mai exista si vor continua sa mai intre in piata. Investitorii interni, care au fost stimulati in ultima perioada de evolutia buna a pietei si de stirile privind intensificarea activitatii fondurilor straine pe piata de capital, isi vor continua achizitiile, pana in momentul in care isi vor da seama ca trendul puternic crescator s-a domolit", a precizat Ghidiu.

Cele mai tranzactionate au fost ieri actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au realizat un rulaj de 1,6 mil. lei (460.000 de euro). Anuntul companiei privind raportarea rezultatelor financiare inaintea datei stabilite initial a determinat o crestere a ordinelor de cumparare si o evolutie pozitiva a pretului. Actiunile Petromidia au castigat ieri 1,8%, inchizand sedinta la 0,0987 lei/actiune, dupa ce atinsesera un maxim de 0,099 lei/actiune.

"Rompetrol asteapta publicarea rezultatelor, care se anunta foarte bune, iar aceasta a determinat o crestere a pretului actiunilor in ultima perioada. Dupa publicarea rezultatelor, probabil ca pretul va mai scadea", a aratat Ghidiu.

O evolutie pozitiva au inregistrat si actiunile Bancii Transilvania, care

s-au apreciat cu 1,8% si au inchis la cotatia de 0,84 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii a depasit 1,3 milioane de lei (370.000 de euro).

Actiunile SSIF Broker au avut una dintre cele mai bune evolutii ale zilei de ieri, inregistrand un castig de 7,8%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 2,5 lei/actiune.

O evolutie buna au inregistrat si titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia, care au castigat ieri 5,8%, inchizand la 0,055 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a depasit 126.000 de lei (35.000 de euro).



Piata RASDAQ

Operatorii portuari s-au aflat ieri in atentia atentia investitorilor, tranzactiile derulate cu titlurile Romportmet Galati si Comvex Constanta reprezentand circa 80% din rulajul pietei.

Cu titlurile Romportmet s-au desfasurat sapte tranzactii prin care au fost transferate 631.530 de actiuni, reprezentand un pachet de 2,5% din capitalul social al companiei.

Desi la incheierea sedintei, actiunile companiei au fost evaluate la un pret de 3,5 lei/actiune, cu 16,66% mai mare fata de sedinta precedenta, cele mai multe tranzactii s-au derulat la 3 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la aproape 1,9 milioane de lei (533.300 de euro), cel mai mare rulaj din piata.

Actiunile Comvex s-au apreciat ieri cu 9,45%, la nivelul pretului la inchidere, ultima tranzactie fiind efectuata la un curs de 20,5 lei/actiune, Cotatia a evoluat intre 19,7-22 lei/actiune, cursul mediu calculat ieri in acest caz fiind apropiat de nivelul maxim al sedintei. Si in acest caz a fost transferat un pachet mai mare de titluri, aproape 1,6% din capitalul social al companiei, operatorul portuar realizand ieri un rulaj de 1,54 milioane de lei (435.000 de euro).

Compania hoteliera Intercontinental Romania s-a mentinut si ieri in atentia investitorilor, fiind cel mai tranzactionat emitent de la Categoria de Baza. Cotatia a urcat ieri cu 2,3%, cele mai importante tranzactii fiind efectuate la maximul sedintei, 0,067 lei/actiune. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a derulat insa la minimul zilei, 0,066 lei/actiune.

Actiunile Biofarm s-au depreciat ieri cu 0,22%. Cotatia a evoluat in intervalul de 0,36-0,37 lei/actiune, pretul la inchidere situandu-se la nivelul minim.

Titlurile Braiconf au castigat ieri 1,7%, atingand din nou pragul de 0,9 lei/actiune. Cotatia a urcat chiar peste acest nivel, la un maxim de 0,905 lei/actiune, dupa ce atinsese un minim de 0,89 lei/ actiune.

Producatorul de textile a fost de altfel cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie, valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri ridicandu-se la aproape 80.000 de lei (22.500 de euro).

Cotatia Electromegnetica a coborat cu 6,25%, in conditiile in care ultimul transfer efectuat cu titlurile societatii bucurestene s-a derulat la minimul sedintei, 0,3 lei/actiune.

Socep a castigat 0,38%, actiunile operatorului portuar fiind cotate la un nivel minim de 0,261 lei/actiune, la inchiderea sedintei.

andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO