Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii putine, cotatii in stagnare

04.11.2003, 00:00 23

Valoarea tranzactiilor de la Bursa de Valori Bucuresti a fost la inceputul acestei saptamani doar o cincime din valoarea actiunilor transferate in sedintele de saptamana trecuta cand majoritatea actiunilor cotate au atins maximele acestei toamne. Desi cele mai multe din cotatii au inregistrat modificari de pret, pe piata nu a existat nici o tendinta generala de evolutie a cotatiilor.
Valoarea tranzactiilor de ieri a fost de doar 11 miliarde de lei, iar brokerii spun din nou ca de vina pentru stagnarea cotatiilor este lipsa banilor de pe piata. "Rezultatele financiare sunt bune in cazul unora dintre companii. Pentru a fi cresteri este insa important sa fie bani in piata si in special din partea investitorilor romani, pentru ca cei straini urmaresc, in general doar cateva actiuni," este de parere Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker.
Indicii BET si BET-C, care urmaresc evolutia companiilor listate au cunoscut cresteri nesemnificative, in timp ce indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI a coborat cu 1%.
Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat ieri tranzactii in valoare de 1,5 miliarde de lei, iar cele mai multe din tranzactiile zilei s-au realizat la 3.750 lei/actiune, pretul de la finalul saptamanii trecute. Aceasta a fost si pretul la care s-a realizat ultima tranzactie a zilei.
Actiunile celeilalte banci de la Bursa, Banca Romana pentru Dezvoltare au inregistrat din nou o crestere usoara, banca fiind in prezent ultima dintre marile societati cotate care nu a publicat rezultatele financiare la finalul trimestrului al treilea. Actiunile BRD au ajuns la finalul sedintei de ieri la 17.400 lei/actiune, in crestere cu 0,6% fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,1 miliarde de lei.O evolutie ascendenta au avut si actiunile Bancii Transilvania cu cateva zile inainte de publicarea rezultatelor, dar  au revenit ulterior la cotatiile initiale.
Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti si-au continuat evolutia stabila dupa scaderea usoara datorata rezultatelor financiare la finalul primelor noua luni. Cotatia de ieri de 4.150 lei/actiune a fost cu 1,2% mai mare decat cea anterioara.
O alta compania care a inregistrat o evolutie stabila a fost combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, dupa ce saptamana trecuta a adus o crestere importanta a pretului. Actiunile Oltchim au au oscilat intre 1.340 si 1.440 lei/actiune, iar cotatia de inchidere, de 1.400 lei/actiune a fost identica cu cea anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiunile combinatului a fost de doar 160 milioane de lei.
Corectia neagtiva inregisteratra de actiunile societatilor de investitii financiare a devenit ieri mai evidenta, cand trei dintre acestea au inregistrat scaderi. SIF Transilvania a coborat cu aproape 3% pana la 3,500 lei/actiune, in timp ce SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au coborat cu aproximativ 1,5% pe fondul unei lichiditati reduse. SIF Oltenia a urcat, in schimb cu 2% pana la 2.650 lei/actiune, in timp ce SIF Moldova a ramas la cotatia anterioara, 2.650 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Pe piata Rasdaq s-au incheiat in prima zi a saptamanii tranzactii in suma de 10,6 miliarde de lei, din care 7,6 miliarde au reprezentat actiunile transferate in cadrul unei oferte publice de cumparare. In cea mai importanta tranzactie a zilei, aproximativ 165.000 de actiuni ale Bratim SA au fost achizitionate de Domus Art Sibiu, la pretul de 46.200 lei/actiune.
Obiectul de activitate al Bratim il reprezinta efectuarea de activitati de cerecetare, explorare si prospectarea geologica. In tranzactia de luni, prima din acest an pentru actiunile Bratim, s-a transferat 71% din capitalul societatii. Oferta initiala viza preluarea integrala a companiei.
La categoria I, o lichiditate buna continua sa o aiba actiunile Rompetrol Rafinare(Petromidia), cu care s-au desfasurat 21 de tranzactii in suma de 426 milioane de lei. Scaderea de la finele saptamanii trecute a fost compensata de un avans cu 3% consemnat luni, situatie in care cursul a urcat la o valoare de inchidere de 47.500 lei/actiune. In ultimile luni actiunile Petromidia au cunoscut un puternic avant, ajungand foarte aproape de maximul de 50.000 lei din primavara acestui an.
In pofida unei tranzactionari intense, titlurile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au cazut ieri la 15.000 lei/actiune, ceea ce inseamna o depreciere cu 3,61% a cotatiei medii. Cele 12 tranzactii au totalizat 317 milioane. In ultimile doua luni titlurile Prodlacta au cunoscut variatii destul de minore, fluctuand in intervalul 15.500 si 16.000 lei/actiune.
O evolutie surprinzator de buna au cunoscut-o luni titlurile hotelului Transilvania Estival. Actiunile societatii au fost transferate la pretul de 6.610 lei, cu 20,18% mai mult decat in sedinta precedenta. Operatorul hotelier este controlat de SIF Transilvania si Perla Majestic.
Cu actiunile operatorului portuar Socep Constanta s-au raportat 12 tranzactii in suma de 116 milioane lei. Cursul nu a inregistrat fluctuatii semnificative, mentinandu-se in intervalul 1.330 si 1.550 lei/actiune, in timp ce pretul mediu s-a depreciat cu aproape 1%.
gabriel.taranu@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels