Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii speciale cu 0,7% din Petromidia

25.02.2005, 00:00 17



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au facut ieri obiectul a zece tranzactii speciale, in valoare totala de peste 151 de miliarde de lei (4,1 milioane de euro) prin care s-a transferat un pachet total de 0,7% din capitalul social al companiei.



Volumul tranzactionat prin acele operatiuni a fost de peste 130 de milioane de actiuni, din acestea, peste 100 milioane de titluri transferandu-se printr-o singura tranzactie speciala. Toate aceste tranzactii s-au derulat in ultimele zece minute ale sedintei, prima dintre ele cu un volum de 10 milioane de actiuni perfectandu-se la 1.200 lei/actiune, iar restul la 1.150 lei/actiune. "Cine iese in aceste momente de pe Petromidia face acest lucru pentru ca este fortat de diverse imprejurari. Avand in vedere ca actiunile Rompetrol Rafinare nu au crescut o data cu piata si ca cererea afisata in piata e foarte mare, aceste titluri raman o investitie foarte buna in perioada aceasta", a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision. In ceea ce priveste tranzactiile mari care s-au facut cu Petromidia in ultima perioada, pe piata se zvoneste ca vanzatorul este Tender, pe supozitia ca seria de calcule pe care si le-a facut atunci cand a cumparat un pachet important din Petromidia, prin Faber Invest and Trade, i-a "cam" fost incurcata de anchetarea de catre PNA. Actiunile Petromidia au fost cotate la inchidere in piata la 1.200 lei/actiune, in crestere cu 2,6%.



Actiunile SIF Banat-Crisana au castigat ieri peste 5%, in conditiile in care ieri a fost ultima zi in care investitorii mai puteau cumpara actiuni pentru a putea participa la AGA. SIF Moldova, cealalta societate de investitii financiare, la care a expirat o data cu sedinta de ieri perioada de cumparat titluri pentru a participa la AGA, a fost cotata la un pret egal cu cel de miercuri.



Titlurile SIF Banat - Crisana au atins si un nou maxim istoric de 17.100 lei/actiune. Aprecierea inregistrata de aceste actiuni se datoreaza, potrivit brokerilor, tentativelor investitorilor de a-si consolida pozitiile inainte de AGA pentru a incerca obtinerea unui loc in consiliul de administratie sau oricum pentru a avea o influenta mai mare asupra hotararilor luate in cadrul adunarilor generale. "Probabil o data cu trecerea acestei perioade, actiunile vor avea si o corectie, dar aceasta va fi acoperita de cuantumul dividendului pe care SIF-urile il vor da", a spus Ionescu. Actiunile SIF Banat-Crisana au fost cele mai tranzactionate titluri in piata, cu un volum foarte bun si peste nivelul dintr-o zi obisnuita. In cadrul unor tranzactii de 114,7 mld. lei (3,1 mil. euro) s-au transferat peste 6,7 milioane de actiuni.



Actiunile SSIF Broker au atins ieri pragul de 50.000 lei/actiune, aceste titluri mai castigand 5,5% la nivelul pretului de inchidere. Cu actiunile Broker s-au realizat tranzactii de 36,2 miliarde de lei (peste 0,9 milioane de euro), ultimul pret fiind de 49.800 lei/actiune.



Pleaca si Categoria I pe ARENA



Incepand de miercuri, 2 martie, actiunile emitentilor listati la Categoria I a Bursei, exclusiv SIF-urile, care sunt tranzactionate pe sistemul HORIZON, vor fi suspendate de la tranzactionare in vederea translatarii lor pe platforma ARENA. Aceste companii vor reveni la tranzactionare pe 7 martie.



Piata RASDAQ



Cele mai tranzactionate titluri in sedinta de ieri de pe bursa electronica RASDAQ au fost actiunile societatii Braiconf Braila, care au realizat un rulaj de aproape 6 miliarde de lei (163.000 euro).



S-au Inregistrat 61 de tranzactii cu titluri Braiconf, pretul mediu de tranzactionare fiind de 85.799 lei/actiune. In cursul sedintei pretul a oscilat intre nivelul minim de 82.500 lei/actiune si nivelul maxim de 90.000 lei/actiune, inchizand ziua la 85.500 lei/actiune. Cursul actiunilor societatii de confectii brailene inregistreaza astfel o apreciere de 1,79%, intrerupand tendinta de scadere din precedentele trei sedinte.



Investitorii s-au aratat interesati si de titlurile operatorului portuar Socep Constanta, care au fost implicate in 78 de tranzactii, cu o valoare totala de 3,8 miliarde de lei (103.400 euro). Acestea s-au tranzactionat la preturi cuprinse intre 4.500 lei/actiune si 4.590 lei/actiune. Cotatia de inchidere, de 4.500 lei/actiune, a inregistrat o usoara depreciere cu 0,44% fata de sedinta anterioara.



La categoria de baza, cel mai mare rulaj l-a realizat societatea Industria Laptelui Dambovita, ale carei tranzactii s-au ridicat la aproape 4 miliarde de lei (107.000 euro). Prin cele 18 tranzactii, s-au transferat 48.500 de actiuni, reprezentand 3,18% din capitalul social al producatorului de lactate dambovitean. Pretul de tranzactionare a urcat treptat de la valoarea de deschidere de 79.000 lei/actiune, inchizand sedinta la 83.000 lei/actiune. Cursul actiunilor societatii a crescut astfel cu 5,06%, majorand capitalizarea bursiera a acesteia la 126,685 de miliarde de lei (3,44 milioane de euro). Actionarul principal al societatii este SIF Oltenia, care detine 71,5% din actiuni.



Printre societatile cu cele mai ridicate rulaje s-a numarat si Ambro Suceava. Prin cele doua tranzactii cu titluri Ambro s-au transferat 119.843 de actiuni, reprezentand 1,57% din capitalul social al firmei sucevene. Pretul de tranzactionare a fost de 31.500 lei/actiune, care a coincis cu pretul de inchidere. Cursul titlurilor Ambro a inregistrat astfel o crestere de 1,61%.



In urma cu cateva zile, Ambro Suceava a raportat rezultatele financiare pentru anul 2004. Societatea a inregistrat profit pentru prima data dupa preluarea sa de catre grupul francez Rossman.



Indicele RASDAQ-C, care urmareste toate companiile listate pe aceasta piata a inregistrat ieri o scadere de aproape 1%. Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri pe RASDAQ a fost de 36,2 miliarde lei (aproape 1 milion de euro).
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24