Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii speciale de 13,6 mil. euro cu Petrom

26.10.2007, 17:52 9

Actiunile companiei petroliere Petrom au facut ieri obiectul a noua tranzactii speciale in valoare totala de 45,7 mil. lei (13,6 mil. euro) prin intermediul carora s-a transferat 0,15% din capitalul social.
Tranzactiile s-au realizat la pretul de 0,53 lei/actiune, pret identic cu cel la care actiunile au inchis sedinta de tranzactionare, in scadere cu 1,85% fata de sedinta precedenta.
Brokerii sustin ca dimensiunea tranzactiilor indica un schimb de pachete intre fonduri de investitii.
Potrivit raportarilor disponibile, doar doua fonduri de investitii straine detineau pachete de peste 0,15% din Petrom: fondurile americane ale Julius Baer, care controlau un pachet de 1,29%, si suedezii de la East Capital, cu 0,21%. Alte fonduri care detineau pachete mai mari de actiuni Petrom sunt Erste Sparinvest, cu 0,1%, WestLB Mellon, cu 0,06%, si Hyposwiss Danube Tiger, cu 0,04%.
Actiunile Petrom au fost caracterizate de o volatilitate foarte ridicata in ultima perioada, inregistrand scaderi de pana la 5% pe zi, dar si o crestere record de 8,9% in sedinta de marti.
Titlurile companiei petroliere au mai facut obiectul unor tranzactii semnificative la inceputul lunii.
Actiunile Petrom se tranzactioneaza in prezent cu circa 10% sub nivelul din urma cu un an, cant actiunile companiei petroliere se situau in jurul nivelului de 0,6 lei/actiune, scaderea actiunilor fiind determinata si de rezultatele mai slabe raportate de companie.
Petrom a realizat in trimestrul al treilea o productie medie de 195.000 de barili pe zi, similara cu cea din trimestrul al doilea, beneficiind insa de cresterea pretului petrolului. Compania va publica rezultatele financiare la noua luni pe data de 15 noiembrie.
In primul semestru, Petrom a realizat o cifra de afaceri de 1,6 mld. euro (5,4 mld. lei), in scadere cu 9%, in euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar profitul net al companiei a scazut cu 34%, la 266 mil. euro (887 mil. lei).
Petrom a convocat o adunare generala a actionarilor pentru data de 27 noiembrie, in cadrul careia vor fi supuse aprobarii investitiile companiei pe 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO