Burse - Fonduri mutuale

Trei brokeri au intrat in actionariatul lantului fashion TinaR

29.02.2008, 19:05 54

Sorin Apostol, fostul proprietar al societatii de brokeraj Swiss Capital, Daniel Tepes, fostul actionar majoritar al HTI Valori Mobiliare, si Grigore Chis, fostul director de tranzactionare al Broker Cluj, au cumparat anul trecut 11,38% din actiunile retailerului de imbracaminte TinaR, dupa ce vanzarea unui pachet de 49% din actiunile companiei catre fondul olandez MEI a esuat.
Ei ar putea aduce compania pe Bursa in urmatorii 2-3 ani, potrivit unor surse din piata. TinaR ar putea deveni astfel primul retailer de imbracaminte local listat la Bursa.
"Am cumparat actiuni la TinaR anul trecut in cadrul majorarii de capital deoarece am considerat ca este o companie atractiva dintr-un domeniu cu potential de crestere ridicat, avand in vedere numarul mare de centre comerciale care se vor deschide in urmatorii ani", a declarat pentru ZF Sorin Apostol. El a mai precizat ca actionarii nu au discutat inca listarea companiei pe Bursa. TinaR a realizat anul trecut afaceri de 5 mil. euro si un profit de 600.000 de euro.
Fondatorii TinaR, Rares Jianu si Sevastina Stoica, au vandut anul trecut un pachet de 24% din actiunile companiei unui grup de sapte oameni de afaceri prin intermediul unei tranzactii de 900.000 de euro. Principalii cumparatori au fost Ilie Stoichescu si Sorin Apostol, care au luat cate 7,4% din actiuni, urmati de Daniel Tepes, cu o participatie de 2,7%, potrivit datelor disponibile la Registrul Comertului. Acestia sunt oameni de afaceri cunoscuti mai ales pe piata de capital sau in industria de IT, dupa ce au obtinut milioane de euro din vanzarea unor afaceri pe care le-au dezvoltat.
Ilie Stoichescu, care a cumparat 7,4% din actiunile TinaR pentru circa 280.000 de euro, si-a vandut anul trecut participatia de 4,18% pe care o detinea in cadrul Cable Comunication Systems, firma care controleaza RDS&RCS, pentru circa 5,17 mil. euro.
La randul sau, Sorin Apostol a vandut la sfarsitul lui 2006 pachetul majoritar la societatea de brokeraj Swiss Capital catre grupul belgian KBC, in cadrul unei tranzactii de cateva milioane de euro. Daniel Tepes a vandut si el anul trecut pachetul majoritar de actiuni in cadrul societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare catre banca americana de investitii Morgan Stanley, printr-o tranzactie evaluata la peste 5 mil. euro.
Initial, proprietarii TinaR anuntasera ca au vandut un pachet de 49% din actiunile detinute catre un fond olandez de investitii, Middle Europe Opportunity Fund II, prin intermediul unei majorari de capital cu o prima de emisiune in valoare de 3 mil. euro. Surse din piata sustin insa ca tranzactia nu a mai avut loc, fondul de investitii retragandu-se ulterior din afacere.
Tranzactia a fost motivata de extinderea rapida a centrelor comerciale, care a determinat deschiderea unui numar din ce in ce mai mare de magazine TinaR, proprietarii vazandu-se nevoiti sa vanda o parte din actiunile companiei, pentru a obtine banii necesari extinderii afacerii. Anul trecut Jianu anunta ca hotararea de a vinde o parte din actiuni a venit pe fondul aparitiei proiectelor de inaugurare a mai multor centre comerciale, unde brandul TinaR urmeaza sa fie prezent.
Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, actiunile au fost vandute pana la urma, dar nu fondului de investitii olandez, ci catre sapte oameni de afaceri locali si nu in proportie de 49%, ci de 24%. In aceste conditii, Jianu si Stoica raman in continuare actionarii majoritari ai companiei, cu o participatie de 76%, ceea ce inseamna 5.000 de actiuni.
Afacerea TinaR a inceput 1995, in momentul in care Rares Jianu si Sevastina Stoica, studenti in cadrul Academiei de Studii Economice, au hotarat sa faca un business din vanzarea hainelor. Asa au pus bazele, printr-o investitie de 10.000 de dolari, primului magazin de imbracaminte sub brandul TinaR. Pentru a reusi sa ajunga de la primul magazin la o retea de 14 unitati, in prezent, cei doi au reinvestit in permaneta profitul si au apelat la credite bancare.
La inceputul acestui an compania anunta ca detine un buget de investitii de peste un milion de euro, bani care vor merge in deschiderea a zece noi magazine. Pentru aceasta extindere sunt vizate orase ca Arad, Braila, Ploiesti, Oradea, Suceava, dar si Capitala. Strategia de dezvoltare a companiei vizeaza atingerea unui numar de 20 de unitati in 2009 si a altor 25 in 2010, toate magazinele urmand sa fie deschise in sistem propriu. Pentru acest an TinaR si-a bugetat afaceri de sapte mil. euro, in crestere cu 40% fata de 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO