Burse - Fonduri mutuale

Trimestrul III, cel mai profitabil din istoria BRD: 80 mil. euro. Bursa continua picajul

Trimestrul III, cel mai profitabil din istoria BRD: 80 mil. euro. Bursa continua picajul

Click pentru imaginea marita

13.11.2007, 20:07 18

BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata dupa active, a acumulat un profit net de 682 mil. lei (circa 207 mil. euro) la noua luni, in crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul pe noua luni il intrece astfel pe cel intregistrat in intregul an 2006 - 687,6 mil. lei (195 mil. euro). Activele bancii au depasit echivalentul a 10 mld. euro, insumand 33,7 mld. lei.
Trimestrul al treilea a fost cel mai profitabil din istoria BRD, cu 265 mil. lei (80,4 mil. euro), respectiv in crestere cu 64% peste profitul din acelasi trimestru al lui 2006.
"Rezultatul se situeaza in parametrii prevazuti in bugetul anului 2007. Vom continua aceeasi strategie de dezvoltare bazata pe rentabilitate durabila", a comentat Patrick Gelin, presedintele BRD.
Banca si-a bugetat o crestere a profitului net pe 2007 de minimum 15% fata de 2006, ceea ce ar insemna o tinta de peste 790 mil. lei (232 mil. euro).
Comparatiile intre banci pe piata locala continua sa fie afectate de modalitatile diferite de raportare. BCR, principalul competitor al BRD, a anuntat la noua luni un profit net de 219,6 mil. euro, care include insa castigurile tuturor subsidiarelor din grup. Mai mult, profitul BCR este calculat dupa standardele contabile internationale, in timp ce BRD raporteaza dupa standardele romanesti.
Gelin apreciaza ca piata bancara incepe sa se stabilizeze, ceea ce permite o "crestere importanta a activitatii si a rezultatelor".
El remarca imbunatatirea rentabilitatii capitalului propriu (ROE) de la 34,9% in septembrie 2006 la 43,2% in septembrie 2007. BCR a raportat o rentabilitate de 22% la noua luni, fata de 18,8% pe 2006.
"In primele noua luni ale acestui an am reusit sa ne confirmam performantele pe toate pietele, atat in retail si IMM-uri, cat si pe piata marilor corporatii. Sursele veniturilor noastre sunt echilibrate si reprezinta linii de business pe care vom continua sa le dezvoltam si in viitor. Intentionam sa ne diversificam prezenta pe piata corporatiilor si printr-o gama de produse de finantare din fonduri europene", a declarat Gelin pentru ZF.
La sfarsitul lunii septembrie portofoliul de credite al BRD insuma 6,9 mld. euro, creditele retail reprezetand jumatate din total, fata de 9,7 mld. euro la BCR. In acelasi timp, depozitele atrase de BRD se ridica la echivalentul a 7,1 mld. euro, fata de 7,9 mld. euro la BCR, ceea ce reflecta lichiditatea mai buna a BRD, ale carei depozite acopera integral soldul creditelor acordate.
Totusi, si la BRD creditele au crescut mai repede decat depozitele: cu 42% fata de 36%. Asa se face ca solvabilitatea bancii a scazut de la 14% la 10,7%, in conditiile unui prag minim de 8% cerut de BNR.
Motoarele cresterii bilantului au fost: creditele imobiliare si creditele de consum la clientela de retail, respectiv creditele pentru IMM-uri la corporate. Cheltuielile generale ale bancii au urcat cu 27% fata de septembrie 2006, ajungand la 745 mil. lei, in contextul continuarii investitiilor pentru extinderea retelei teritoriale pana la circa 740 de unitati.
"Datorita unei bune gestionari a cheltuielilor generale, coeficientul de exploatare (ponderea cheltuielilor in venitul bancar) a scazut cu 6,6 puncte procentuale fata de septembrie 2006, de la 49,8% la 43,2%", spune Patrick Gelin. El mentioneaza majorarea ponderii comisioanelor in venitul bancar cu circa 4 puncte, de la 35,4% la 39,5%.
Castigul net din comisioane s-a majorat cu 63%, pana la 681 mil. lei, in timp ce venitul net din dobanda a urcat cu 29%, pana la 788 mil. lei.
La sfarsitul lunii septembrie, grupul BRD numara peste 2.300.000 de clienti activi persoane fizice si companii, in timp de personalul a ajuns la peste 8.200 de angajati, cu aproape 900 mai multi decat in decembrie anul trecut.


Bursa a pierdut ieri inc 860 de milioane de euro din capitalizare
Bursa a scazut puternic in prima sedinta a saptamanii in urma rezultatelor slabe raportate de unele companii mari la sfarsitul saptamanii trecute, dar si a scaderilor de vineri de pe piata americana.
Indicele BET al celor mai importante zece companii de la Bursa de Valori a pierdut 2,75%, fiind tras in jos mai ales de scaderea cu 4,5% a titlurilor BRD, dar si de corectia de 9,2% a actiunilor Transelectrica. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut la randul lui 3%, scaderile fiind mai accentuate pe finalul sedintei.
In aceste conditii, ieri s-au evaporat de pe Bursa 670 mil. euro din capitalizare, in timp ce bursa RASDAQ a pierdut inca 190 de milioane de euro.
De la maximele din iulie, valoarea companiilor listate pe cele doua piete s-a redus cu peste 10,2 mld. euro, pe fondul scaderii actiunilor, dar si al deprecierii leului. Brokerii sustin ca scaderile sunt alimentate in continuare de situatia incerta de pe pietele internationale, in special din SUA, dar ca piata locala ar putea sa-si revina mai repede decat celelalte, unele actiuni neavand motive fundamentale de scadere.
"Momentul este negativ pe pietele internationale de capital, din cauza temerilor legate de economia americana. Se remarca o aversiune a investitorilor fata de actiuni in mod general si un pesimism pe plan global pentru investitiile in actiuni. Valorile fundamentale ale unora dintre companii nu justifica o scadere atat de drastica, iar pentru cineva cu vedere pe termen lung aceste scaderi creeaza oportunitati bune de cumparare", a declarat Liviu Giugiumica, directorul general al CA IB Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO