Burse - Fonduri mutuale

Un aviz al ASF ar putea obliga SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia să facă ofertă de preluare la Biofarm

Un aviz al ASF ar putea obliga SIF Banat-Crişana şi SIF...

Autor: Roxana Pricop

09.12.2013, 00:07 315
Un aviz emis de Autori­ta­tea de Supraveghere Fi­nan­cia­ră (ASF) pentru cla­rifi­carea problemei con­cer­tărilor arată că SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia acţio­nea­ză în mod concertat, ceea ce ar în­semna că sunt obligate să lanseze o ofertă de preluare la producătorul de medicamente Biofarm, unde deţin împreună 54% din acţiuni.
 
Avizul emis de ASF pe 4 decem­brie stabileşte că o societate de investiţii financiare (SIF) se prezumează că acţionează concertat cu societatea care îl administrează (SAI), iar societatea-ma­mă a unei SAI se prezumă că acţio­nea­ză concertat cu fondurile pe care aceasta le administrează.
 
Asta înseamnă că SIF Banat-Cri­şana (SIF1), care a preluat în acest an pachetul majoritar de acţiuni al SAI Mun­tenia Invest, se presupune că acţio­nează concertat cu SIF Muntenia (SIF4), care este administrat de Mun­te­nia Invest. Astfel, după ce cele două SIF-uri au depăşit în octombrie pragul de 33% din capitalul producă­to­rului de me­dicamente Biofarm Bucureşti (BIO), ele ar fi obligate să lanseze o ofer­tă de preluare pentru acţiunile pe care nu le deţin, iar până la acea dată voturile lor ar trebui limitate la 33%.
 
Pe 23 şi 24 octombrie, SIF Munte­nia a cumpărat 31,9% din acţiunile pro­ducătorului de medicamente Biofarm (BIO) de la SIF Oltenia şi alţi acţionari plătind 0,305 lei/acţiune sau o sumă totală de 106,67 milioane de lei (24 mil. euro). Astfel SIF Muntenia a ajuns să deţină 32,98% din Biofarm. În acţio­nariatul companiei este prezentă şi SIF Banat-Crişana (SIF1) cu o participaţie de 21,29% din acţiunile companiei. Am­bele SIF-uri deţin participaţii sub pragul de 33% din acţiuni prin care legea le obligă să deruleze o ofertă de pre­luare pentru acţionarii minoritari. Însă SIF Banat-Crişana controlează SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. Întrebaţi pe 28 octom­brie de Ziarul Financiar dacă cele două SIF-uri acţionează concertat la Biofarm şi dacă trebuie să deruleze o ofertă de pre­luare, reprezentanţii ASF au răspuns:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO