Burse - Fonduri mutuale

Un broker de credite din Sicilia se listează pe ATS-ul bursei de la Bucureşti

Foto> Adrian Cojocaru

Foto> Adrian Cojocaru

Autor: Roxana Pricop

02.04.2014, 00:00 146

Compania italiană de brokeraj de credite Premia Finanziaria SPA se va lista la sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al Bursei de Valori Bucureşti, fiind astfel cea de-a doua companie ale cărei acţiuni se vor tranzacţiona pe ATS. Azi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de BVB, vor fi anunţate planurile de listare ale companiei cu sediul în Catania (Sicilia), Italia.

Prima companie listată pe ATS a fost Pro Vorbas (PVBS), firmă românească care oferă servicii specializate de curăţenie şi întreţinere. Italianul Federico Salmoiraghi, country manager al firmei de consultanţă Fla şi preşedintele Pro Vorbas, a fost cel care a pregătit listarea companiei de brokeraj de credite din Catania.

Într-un interviu acordat ZF în august 2013, Federico Salmoiraghi a declarat că brokerul de credite are afaceri de 1,6 milioane de euro pe an şi este interesat să se extindă pe piaţa românească. El estima atunci că listarea ar putea avea loc în luna noiembrie pe piaţa reglementată a bursei, în urma unei oferte publice de acţiuni de circa un milion de euro.

„Compania are un istoric de 15 ani, iar din 2007 funcţionează sub formă de societate pe acţiuni. Are profit pe ultimii cinci ani şi este autorizată de Banca Naţională a Italiei“, a declarat Salmoiraghi pentru ZF. Compania vrea să se extindă în România pentru că în Italia marjele de profit s-au redus mult, iar în România piaţa de brokeraj este mult sub potenţial în comparaţie cu statele din regiune. „În România vorbim despre o piaţă de brokeraj de 4% din creditele bancare, faţă de 30% în Polonia“, potrivit consultantului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO