Burse - Fonduri mutuale

Un fond de actiuni a dublat banii investitorilor

03.01.2010, 23:08 97

Active Dinamic, fond de actiuni administrat de societatea SwissCapital, a incheiat anul 2009 cu un randament de peste 100%,marcand astfel un record in istoria fondurilor mutuale a ultimilorzece ani.

Fondurile de actiuni au revenit in forta in frunteaclasamentului celor mai performante fonduri mutuale in 2009, dupace in anul 2008, din cauza deprecierilor fara precedent ale bursei,acestea au fost devansate de fondurile de obligatiuni.

Profitand din plin de pe urma raliului bursier prelungit,fondurile de actiuni au adus investitorilor randamente anuale depana la 101,5% cum este cazul fondului Active Dinamic. La fineleanului trecut, Active Dinamic dispunea de active nete de 14,5milioane de lei de la circa 2.000 de investitori. Pe locul secundin topul celor mai performante fonduri se situeaza Romania Actiuni,fond administrat de societatea Raiffeisen Asset Management, cu unrandament de aproape 71%, urmat la mica distanta de BT Maxim, fondde actiuni administrat de societatea BT Asset Management, cu operformanta de aproape 63% in 2009. Performanta acestor treifonduri este cu atat mai notabila cu cat acestea au incheiat 2008ca perdanti ai anului, cu pierderi de pana la 80%.

Anul trecut, indicele bursier BET al celor mai lichide zececompanii listate s-a apreciat cu aproape 62%, in timp ce indicelecelor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) a crescutcu peste 90%. Astfel, trei fonduri de actiuni au batut indicele BETin 2009, in timp ce un singur fond de actiuni a reusit sa raportezeo crestere superioara celei inregistrate de indicele BET-FI.

Portofoliul ZF Agresiv a batut toate fondurilemutuale

Pe de alta parte, portofoliul de actiuni ZF Agresiv, lansat anultrecut de ZF pentru a simula o strategie de investitii cu gradridicat de risc, a inregistrat o crestere de 113,7% in 2009, pesterandamentul celui mai performant fond mutual. Din portofoliu ZFAgresiv fac parte 15 actiuni, printre care se numara cele ale celorcinci SIF-uri, ale societatii de constructii Condmag, titlurileAlumil, precum si cele ale Biofarm. Portofoliul ZF Moderat, careinclude zece actiuni si are o expunere ridicata pe sectorulfinanciar, a inregistrat in 2009 o performanta de 91%, in timp ceactiunile incluse in portofoliul ZF Conservator s-au apreciat cupeste 37% in 2009.

Spre deosebire de 2008, toate fondurile mutuale au incheiat anultrecut cu un randament pozitiv, desi fondurile de actiuni nu aurecuperat in totalitate pierderile din 2008. La extrema opusa aclasamentului se situeaza Fondul Oportunitati Nationale,administrat de societatea Vanguard Asset Management, a caruiunitate a crescut in 2009 cu 2%, urmat de fondul de obligatiuniTezaur, administrat de societatea Aviva Investors, cu un randamentde 7,4%, si Stabilo, fond de obligatiuni administrat de PioneerAsset Management, cu un plus de 8,2% in 2009.

La nivelul fondurilor cu grad de risc scazut, randamenteleraportate pentru intreg anul 2009 au spart pragul de 15%. BCRMonetar, administrat de societatea Erste Asset Management, ainregistrat un randament de 15,6%, devenind astfel cel maiperformant fond monetar, urmat la scurta distanta de RaiffeisenMonetar, administrat de Raiffeisen Asset Management, cu operfomanta de 14,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO