Burse - Fonduri mutuale

Un fond estonian a luat 5% din Boromir Prod Buzău. Reîncepe goana după companiile româneşti?

Un fond estonian a luat 5% din Boromir Prod Buzău. Reîncepe goana după companiile româneşti?

Autor: Roxana Daniela Pricop

31.01.2012, 18:46 963

Fondul estonian Limestone New Europe Socially Responsible, cu active în gestiune de 14,2 milioane de euro, a fost recent raportat cu o deţinere de 5,05% din capitalul producătorului de panificaţie Boromir Prod Buzău (SPCU), după ce în şedinţa de tranzacţionare de joi, 26 ianuarie, a cumpărat un pachet de 3,5 milioane de acţiuni SPCU (1,5% din capitalul social).

Boromir Prod din Buzău are o capitalizare bursieră de 48,2 milioane de lei (11 mil. euro), astfel că participaţia fondului estonian valorează circa 550.000 de euro. Boromir Prod face parte din grupul Boromir, lider pe piaţa locală de panificaţie. Grupul Boromir este controlat de omul de afaceri Constantin Boromiz.

Acţiunile producătorul de panificaţie au crescut puternic, cu peste 21%, în acest an, doar în şedinţa de tranzacţionare de marţi, 31 ianuarie, fiind înregistrat un avans de 15%.

Deşi activele în administrare sunt mici, de ordinul a câteva zeci de milioane de euro, fondurile Limestone investesc încă din 2007 pe bursa de la Bucureşti, fiind atrase în primă instanţă de SIF-uri. În prezent, fondul estonian Limestone New Europe Socially Responsible are o expunere de 19,3% din active pe România, mai mult a investit doar pe piaţa austriacă de acţiuni (respectiv 20% din active). Printre cele mai mari deţineri ale fondului estonian se numără acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au atras 4,2% din active.

Recenta achiziţie făcută de fondul estonian are loc în contextul în care Bursa de la Bucureşti a încheiat prima lună de an cu un avans puternic, ajungând la maximul ultimilor cinci luni. Avansul de peste 10% înregistrat de Bursa de la Bucureşti în prima lună din an este pus în seama investitorilor străini care au revenit pe piaţa locală de acţiuni pentru achiziţii. De departe printre cea mai importantă achiziţie a lunii ianuarie a fost cea raportată de fondul american de hedging Elliott Associates care a cumpărat 1% din Fondul Proprietatea pentru 14,5 milioane de euro, prin intermediul unei firme de investiţii pe care o controlează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO