Burse - Fonduri mutuale

Un moment de respiro: Bursa recupereaza partial prabusirea de miercuri

18.01.2008, 17:32 15

Piata de capital de la Bucuresti a cunoscut ieri o usoara revenire, dupa ce miercuri principalii indici de la Bursa au inregistrat cele mai mari scaderi din ultimele zece luni.
Cresterea de ieri a avut loc intr-un context favorabil, majoritatea pietelor internationale cunoscand cresteri usoare, cresteri care s-au reflectat si la Bucuresti. Dupa inchiderea sedintei de la Bucuresti, indicele german DAX crestea cu 0,23%, indicele ATX de la Viena se aprecia cu 0,18%. In Statele Unite insa Dow Jones Industrial Average (DJIE) a pierdut in ultima sedinta 0,28%.
"Ieri a avut loc o revenire dupa zile succesive de pierderi importante. Conexiunea emotionala dintre Romania si pietele externe s-a simtit cel mai puternic saptamana aceasta", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest. Indicele general al Bursei, BET-C, a crescut ieri cu 1,86%, in vreme ce BET, indicele celor mai lichide companii din piata, s-a apreciat cu 1,7%. Nici SIF-urile nu au fost ocolite ieri de crestere, indicele general al acestora, BET-FI, inregistrand o apreciere de 2,78%.
"Preturile joase au atras cumparatorii, in piata existand mai multe companii care pot atrage usor atentia si care pe termen mediu ofera perspective bune. Piata romaneasca este una emergenta, unde panica este puternica, investitorii reactionand foarte usor la scaderi", spune Chisu. El este de parere ca "reboundul" a fost o reactie normala a pietei, care a inregistrat volume bune, iar vestile rele nu au mai contat atat de mult.
Tranzactiile cu actiuni de la Bursa au inregistrat ieri un nivel de circa 11,6 mil. euro (43 mil. lei). Printre cele mai lichide actiuni din piata s-au aflat ieri SIF-urile, care au atins o lichiditate de 24,7 mil. lei, reprezentand aproape 60% din totalul tranzactiilor din piata, actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) si Bancii Transilvania (TLV), care au cumulat tranzactii de circa 10 mil. lei, precum si titlurile Petrom (SNP) si Broker Cluj (BRK), acestea inregistrand tranzactii de peste 1 mil. lei. "Este important sa avem parte de vesti bune, iar cumparatorii sa aiba curaj sa cumpere. Trebuie sa se reuseasca o consolidare dupa sedinta trecuta. Daca si astazi vom pierde ceea ce am castigat ieri, neincrederea va reveni in piata, iar cei care au avut curaj sa intre ieri pe Bursa ar putea sa se retraga", spune Chisu. El este de parere ca daca nu ar exista o corelare emotionala atat de puternica, care de fapt nu ar trebui sa fie cel mai important factor din Bursa romaneasca, piata ar putea cunoaste o revenire de 10%.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au crescut ieri cu 2,05%, pe fondul unui rulaj de circa 1 milion de euro (3,7 milioane de lei). Societatea de investitii financiare a obtinut la finalul anului trecut un profit net preliminar de 87,2 milioane de lei (26,1 milioane de euro), cu 21,1% mai mare fata de castigul din anul precedent. Profitul societatii este in acelasi timp cu 33% mai mare fata de castigul inregistrat dupa primele 11 luni din 2007. Dintre cele patru SIF-uri care au prezentat rezultatele pe anul trecut, SIF Muntenia este a treia dupa profitul realizat. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Muntenia s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 1,99 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut ieri cu 1,88%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 1,18 milioane de euro (4,35 milioane de lei), reprezentand al patrulea rulaj din piata. Claudiu Silaghi, unul dintre actionarii semnificativi ai Bancii Transilvania (TLV), a cumparat saptamana trecuta un pachet de 80.000 de actiuni ale bancii. Pretul de achizitie a fost de 0,895 lei/actiune, valoarea tranzactiei ridicandu-se la circa 71.600 de lei (20.000 de euro). Silaghi, care este si membru in Consiliul de Administratie al bancii, a cumparat in mai multe randuri pachete de actiuni ale Bancii Transilvania in ultimele luni.

Actiunile Alro Slatina (ALR) au sarit ieri cu 5,26%, pe fondul unui rulaj de circa 182.000 de lei. Compania a incheiat in ultimele zile doua tranzactii pe piata valutara la termen in valoare cumulata de 131,3 mil. lei (35,6 mil. euro) pentru a diminua riscul provocat de fluctuatiile de curs dintre leu si dolar. La finele anului trecut, Alro a incheiat contracte pe piata valutara la termen in valoare totala de 1,05 miliarde de lei (circa 311 mil. euro). Operatiunile valutare au vizat vanzarea de contracte forward, avand ca suport cursul dolar/leu, si cumpararea de contracte forward pe cursul leu/dolar de aceeasi valoare. Ultima tranzactie cu titlurile Alro s-a perfectat la pretul de 7 lei/actiune.

Titlurile Flamingo International (FLA) au pierdut ieri 1,64%, pe fondul unui rulaj redus, de 77.000 de lei. Retailerul de IT&C si electrocasnice a semnat saptamana trecuta prelungirea contractului de credit semnat cu Dragos Cinca, actionarul principal al companiei, pana la data de 30 iunie 2008. Compania a imprumutat in luna aprilie a anului trecut suma de 800.000 de euro de la Cinca, scadenta contractului de imprumut fiind stabilita pentru data de 31 decembrie 2007. Dobanda asupra careia partile au convenit este de 6% pe an. Flamingo a returnat jumatate din suma contractata. Dragos Cinca este principalul actionar al companiei, cu o detinere de 30,14% din capitalul social.

Actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) au crescut ieri cu 2,2%, pe fondul unui rulaj de circa 85.000 de euro (312.000 de lei). Actionarii producatorului de lactate au hotarat in cadrul Adunarii Generale care a avut loc marti numirea in Consiliul de Administratie al societatii a doi noi membri in calitate de vicepresedinti, Ioan Darzu si Mihai Miron. Darzu este medic veterinar si lucreaza in cadrul Albalact de aproximativ trei ani. Mihai Miron, cel de-al doilea vicepresedinte al Albalact, este de profesie farmacist si este fondatorul Europharm (acum parte a grupului GlaxoSmithKline). In prezent, Mihai Miron detine si administreaza o fabrica de lapte praf pentru copii si o ferma de vaci in judetul Alba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO