Burse - Fonduri mutuale

Un nou maxim istoric pentru Banca Transilvania

18.10.2004, 00:00 28

Actiunile Bancii Transilvania au atins vineri un nou maxim istoric de 7.900 lei/actiune, cu aceste titluri derulandu-se din nou si o tranzactie speciala.
Daca in urma cu o saptamana, actiunile bancii erau cotate la inchidere la un pret de 7.350 lei/actiune, interesul crescut al investitorilor pentru aceste actiuni, si mai ales al unui cumparator mare, potrivit brokerilor, a urcat pretul cu aproape 7%, inchiderea de vineri facandu-se la 7.850 lei/actiune. Cotatia bancii a castigat vineri 2%. Tranzactiile din piata cu actiunile bancii au depasit 5,4 miliarde de lei, in afara de acestea, mai derulandu-se cu aceste titluri si o tranzactie speciala prin care s-a transferat, la fel ca in sedinta precedenta, un pachet de peste 310.000 actiuni, valoarea acestui transfer fiind de 2,4 miliarde de lei. Tranzactia speciala s-a perfectat la pretul de 7.800 lei/actiune.
Aprecieri de pret au inregistrat vineri cele mai multe dintre comsaniile tranzactionate, tendinta ascendenta  la nivelul preturilor fiind insotita si de o lichiditate buna a  pietei. Indicii BET si BET - C au atins vineri noi maxime istorice, de la inceputul anului cresterea fiecarui indice depasind 62%. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni s-a mentinut in continuare la un nivel ridicat, transferurile totalizand 119 miliarde de lei.
Actiunile Petrom au continuat sa inregistreze o lichiditate foarte buna, vineri transferandu-se peste 12,9 milioane de actiuni ale companiei. Presiunea la cumparare resimtita pe aceste titluri s-a concretizat printr-o noua apreciere, de aceasta data de 2,7%. operatiunile derulate cu actiuni Petrom au insumat 34,3 miliarde de lei, aceste titluri fiind cele mai tranzactionate de pe piata. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul maxim al sedintei de 2.670 lei/actiune
In ultimele sedinte au revenit in atentia cumparatorilor si actiunile SIF, vanzarile importante facute mai ales de SIF Transilvana si Banat - Crisana urmand sa aiba o influenta pozitiva asupra profitului pe care aceste companii il vor obtine in acest an. De altfel, cea mai mare crestere in randul SIF a apartinut vineri titlurilor SIF Banat - Crisana, cotate la inchidere la 8.100 lei/actiune, un pret cu aproape 2% mai ridicat fata de cel de joi. Aceste titluri au fost si cele mai tranzactionate din grupul SIF - urilor, cu transferuri in valoare de 18,2 miliarde de lei. In sedinta precedenta, SIF Banat - Crisana a mai vandut din actiunile detinute la BRD, incasand aproape 54 miliarde de lei
Actiunile Electroputere au mai castigat 5,5%, dar aprecierea la inceputul sedintei a fost si mai mare, de peste 14%. Dupa prima jumatate de ora de tranzactionare, in care cotatia a urcase p-na la 2.890 lei/actiune, pretul a intrat pe un trend descendent, coborand pana la un nivel minim al sedintei de 2.510 lei/actiune. Pana la inchidere, cursul si-a mai revenit, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 2.670 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,6 miliarde de lei.  Cresterile de pret inregistarte de actiunile Electroputere au venit in urma informatiilor legate de posibila privatizare a companiei pana la sfarsitul lunii, potrivit declaratiilor presedintelui AVAS.
Actiunile Impact au castigat vineri 0,8% lei/actiune, inchiderea facandu-se la pretul de 4.910 lei/actiune. Operatiunile au insumat 7,2 miliarde de lei.



Piata RASDAQ
Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale companiei hoteliere Continental Vest din Drobeta Turnu - Severin, pe fondul unei tranzactii mari prin care s-a transferat 3,9% din capitalul social al companiei.
Inainte de derularea tranzactiei respective, SIF Banat - Crisana era raportata cu o detinere aproape egala cu pachetul tranzactionat prin intermediul acelei operatiuni, deci este posibil ca aceasta SIF sa fi fost principalul vanzator. Cele doua tranzactii derulate cu actiunile Continental Vest s-au perfectat la prteul de 1.700 lei/actiune, in crestere usoara fata de cotatia medie precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 8,8 miliarde de lei.
In atentia  investitorilor au revenit actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca, cu aceste titluri derulandu-se vineri 55 tranzactii, cele mai multe de pe RASDAQ. Sanex si-a revizuit bugetul pentru acest an, previzionand ca va obtine un profit net de 223,9 miliarde de lei, dublu fata de rezultatul din 2003. Ultima tranzactie cu actiunile Sanex s-a realizat la pretul de 4.200 lei/actiune, in crestere cu 5,7% fata de cotatia precedenta. Pe fondul unei presiuni la cumparare, cursul a urcat pe parcursul sedintei pana la un nivel maxim de 4.500 lei/actiune. Operatiunile au insumat 2 miliarde de lei.
O presiune la cumparare s-a constatat si pe actiunile operatorului portuar Socep Constanta, cotatia la inchidere fiind cu peste 12% mai ridicata fata de cea de joi. Si lichiditatea actiunilor a fost in crestere, tranzactiile cu aceste actiuni totalizand peste 1 miliard de lei. Pe parcursul sedintei, actiunile Socep au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 2.200 lei si 2.390 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 2.380 lei/actiune. Socep ramane in atentia investitorilor si datorita structurii dispersate a actionariatului, in care nici un investitor nu detine, conform ultimelor raportari, mai mult de 10% din titlurile Socep. Compania este si unul din principalii operatori portuari de la noi, la sase luni Socep  raportand rezultate in crestere.
Cu actiunile producatorului de ulei Argus Constanta s-au realizat tranzactii de 4,7 miliarde de lei, din cele peste 148.000 actiuni transferate vineri, un investitor achizitionand cele mai multe din aceste actiuni in urma unui ordin mare de cumparare pentru 100.000 actiuni. Pretul la inchidere a fost de 32.000 lei/actiune, aceasta fiind si cotatia maxima pe parcursul sedintei. Titlurile Argus au castigat vineri 1,6%.
Actiunile Conpet au inregistrat o apreciere de peste 18% la nivelul pretului mediu, situat in jurul a 110.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 656 milioane de lei.
catalin.ciocan@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO