Burse - Fonduri mutuale

Un pariu pentru cei care nu cred in cresterea Bursei

05.01.2010, 23:00 16

Fairwind Securities, firma de brokeraj a omului de afaceri DinuPatriciu, a adus pe piata locala un instrument structurat decreanta cu principal garantat a carui valoare este determinata deevolutia a patru actiuni de la Bursa din Viena, respectiv Verbund,Voestalpine, OMV si Telekom Austria.

Potrivit descrierii produsului, un investitor care cumpara inprezent un titlu, cu valoarea nominala de 1.000 de euro, va primipeste trei ani si un bonus de 30%, adica 300 de euro, cu conditiaca nicio actiune din cos sa nu creasca cu peste 54% in acestinterval. Daca una dintre actiunile austriece incluse in cosinregistreaza o crestere de 54% inainte de maturitate, investitorulva primi pe loc banii investiti in titluri la valoarea nominala aacestora, adica 1.000 de euro pentru fiecare titlu.

In tot intervalul de trei ani, investitorii pot cumpara sauvinde titlurile pe Bursa din Viena, la preturi mai mari sau maimici decat valoarea nominala, care variaza in functie de evolutiacelor patru actiuni din cos. Principalul garantat face cainvestitorul in aceste titluri sa-si asume riscuri scazute deinvestitii si nu poate sa piarda bani daca le achizitioneaza la unpret cel mult egal cu valoarea nominala, in timp ce aceia carecumpara titlurile la un pret sub valoarea nominala au garantat siun castig.

Titlurile au o valoare nominala de 1.000 de euro si sunttranzactionate pe Bursa din Viena sub simbolul VBBGN412, iarvaloarea intregii emisiunii se ridica la 2 mil. euro. Titlurile aufost inregistrate si la Depozitarul Central.

Potrivit conducerii Fairwind Securities, in prima zi detranzactionare a titlurilor, investitorii romani au facutplasamente in acest instrument in valoare de 200.000 de euro. In2009, unul dintre cei mai buni ani pentru pietele bursiere dinultimele decenii, actiunile Verbund si Telekom Austria au pierdut8,7% si respectiv 3,4%, in timp ce titlurile OMV si Voestalpine auinregistrat cresteri de 65% si respectiv 70,8%.

Pe Bursa au fost listate anul trecut doua instrumentestructurate cu capital garantat, respectiv OTP WiseRo si OTP GreenEnergy. Primul garanteaza ca investitorii isi vor recupera dupatrei ani cel putin valoarea nominala, iar cel de-al doilea ofera unrandament garantat in lei dupa trei ani de 12%, calculat lavaloarea nominala.

"In prezent intentionam sa cream in colaborare cu VolksbankAustria un instrument destinat fondurilor de investitii romanesti.Incercam sa realizam un produs denominat in RON pentru instrumenteputernice de pe piata din Germania si Austria", spune CorinaPalanciuc, directorul general adjunct al societatii de brokerajFairwind Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels