Burse - Fonduri mutuale

Unii investitori preferă să cumpere Transelectrica de pe bursă

Unii investitori preferă să cumpere Transelectrica de pe bursă

Autor: Adrian Cojocar

19.03.2012, 00:06 712

Investitorii au subscris în primele trei zile 3,27% din acţiunile puse în vân­zare în oferta Transelectrica Bu­cureşti (TEL), ceea ce înseamnă că aceş­tia au plasat până în prezent ordine care se ridică la 5,36 mil. lei (1,2 mil. euro).

Prezenţa investitorilor de vineri a fost mai slabă decât în precedentele două zile, când s-au subscris circa 3,15% din acţiunile puse în ofertă. Astfel, vineri s-au înregistrat ordine în valoare de circa 160.000 de lei în ofertă. În schimb, pe bursă titlurile Trans­elec­trica au închis şedinţa cu o creştere im­por­tantă, de 3,7%, în urma unor tran­zacţii de 111.000 de lei. Preţul de închidere de vineri a fost de 16,9 lei/uni­tate. Un preţ mai mare pe bursă majo­rează discountul la care investitorii pot achiziţiona acţiuni în ofertă. Preţul minim din ofertă, de 14,9 lei, este cu 12% mai mic decât preţul de pe bursă.

Un interes mai mare s-a înregistrat pe tranşa micilor investitori, destinată celor care investesc mai puţin de 500.000 de lei (115.000 de euro), unde aceştia au subscris 6,9% din acţiunile destinate lor, în timp ce tranşa investitorilor mari a fost subscrisă doar în proporţie de 2,86%. Investitorii mai au timp până pe data de 27 martie să participe la ofertă.

Cele mai multe ordine au fost plasate la nivelul de preţ de 15 lei şi la preţul minim de ofertă, de 14,9 lei, dar s-au înregistrat ordine şi la preţul maxim de 19,2 lei.

De obicei investitorii, în special cei instituţionali, aşteaptă până în ultimele zile ale ofertei să subscrie pentru a vedea interesul general faţă de ofertă şi a stabili exact nivelul de preţ la care vor subscrie pentru a prinde un pachet cât mai mare de acţiuni în cazul în care cererea investitorilor depăşeşte numărul de acţiuni puse în vânzare.

Oferta Transelectrica este inter­mediată de un consorţiu condus de BCR, din care mai fac parte firmele de brokeraj Intercapital Invest şi Swiss Capital.

Vineri au apărut informaţii conform cărora Transelectrica şi Trans­gaz ar putea fi transferate din por­tofoliul Ministerului Economiei la Ministerul Dezvoltării sau la Ministerul Transporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO