Burse - Fonduri mutuale

Valentin Tarus a vandut 15% din Remedia Deva unui grup de fonduri de investitii

12.10.2007, 18:45 163

Valentin-Norbert Tarus, actionarul majoritar al distribuitorului de produse farmaceutice Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), a vandut un pachet de 14,7% din actiunile companiei prin intermediul unor tranzactii in valoare de 11,9 mil. lei (3,55 mil. euro) derulate pe bursa RASDAQ, potrivit reprezentantilor companiei.
Pachetul de actiuni a fost cumparat de un grup de fonduri de investitii straine.
Prin vanzarea acestui pachet de actiuni, actionarul majoritar al Remedia vizeaza, pe de o parte, atragerea fondurilor necesare pentru a subscrie in cadrul majorarii de capital pe care compania urmeaza sa o deruleze, dar si accesul la noi surse de finantare prin cooptarea in actionariat a unor fonduri straine. De asemenea, compania vizeaza o crestere a free-float-ului in vederea listarii actiunilor la Bursa de Valori.
In prezent, titlurile Remedia se tranzactioneaza pe piata de negociere extrabursiera XMBS a bursei RASDAQ, insa reprezentantii companiei isi propun sa le transfere pe Bursa la inceputul anului viitor.
In urma acestor tranzactii, Tarus si-a redus participatia in cadrul companiei la circa 71%. El intentioneaza sa majoreze de zece ori capitalul Remedia, de la 1,06 mil. lei (315.000 de euro) la 10,6 mil. lei (3,15 mil. euro) prin aporturi de capital din partea actionarilor. Pentru a-si mentine participatia actuala de 71%, Tarus va trebui sa vina cu un aport de 2 mil. euro.
Remedia, care se situeaza in prezent pe locul 19 in clasamentul distribuitorilor de medicamente, potrivit ultimelor date disponibile, intentioneaza sa se extinda de la nivel regional la nivel national si sa atace un loc intre primii zece distribuitori de produse farmaceutice. Compania a realizat in primul semestru al acestui an afaceri de 46 mil. lei (13,9 mil. euro), in crestere cu 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul brut al companiei a urcat in acelasi interval cu 15%, pana la 1,4 mil. lei (0,42 mil. euro).
Pentru acest an, compania si-a bugetat venituri totale de 124 mil. lei (36,4 mil. euro), cu 36% mai mari decat cele din 2006.
Reteaua de farmacii detinute de Farmaceutica Remedia cuprinde 37 de unitati, retailul reprezentand aproximativ o treime din cifra de afaceri, iar distributia acoperind restul.
Farmaceutica Remedia este rezultatul fuziunii dintre V.Tarus RoAgencies SRL si Farmaceutica Remedia Deva care provine din fostul Centrofarm Deva. In urma acestei fuziuni, finalizata anul trecut, Remedia s-a extins de la nivelul de distribuitor zonal, care acoperea doar judetele Alba si Hunedoara, la nivel regional, operand sapte depozite in mai multe judete din Transilvania.
Cresterea companiei s-a reflectat si in evolutia actiunilor ei pe piata RASDAQ, unde titlurile Remedia au crescut de peste 20 de ori. Ultima tranzactie cu actiunile companiei s-a realizat ieri la pretul de 7,8 lei/actiune, capitalizarea acesteia ridicandu-se la 25 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO