Burse - Fonduri mutuale

Valoarea Proprietatea a săltat cu 2,4 mld.lei pe noile standarde

Autor: Roxana Daniela Pricop

15.12.2010, 17:56 53

Activele Fondului Proprietatea valorează 15,9 miliarde de lei lafinele lunii noiembrie, mai mult cu aproape 18% faţă de lunaprecedentă, avansul fiind cauzat în principal de schimbarea moduluide evaluare al activelor. Valoarea activului net pe acţiune este de1,1541 lei la 30 noiembrie, în condiţiile în care valoarea afişatăla finele lunii octombrie era subunitară, respectiv 0,9792 lei.

Valoarea activelor nete ale Fondului este dată de valoareaînsumată a celor 83 de companii din portofoliu, dintre care doar 28sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. Restul de 55 suntsocietăţi închise. Potrivit noilor standardele, valoareaparticipaţiilor listate din portofoliul Fondului a fost calculatăîn baza preţului acţunii din ziua pentru care se efectueazăcalculul activelor (respectiv 30 noiembrie). Spre deosebire destandardele folosite anterior care luau în calcul preţului mediuponderat calculat în ultimele 90 de zile al acţiunilor celor 27 decompanii listate. În luna noiembrie, principalul indice al burseide la Bucureşti, BET, s-a depreciat cu 3,26%, în timp ce indiceleBET-NG, care reflectă evoluţia acţiunilor din sectorul energetic, apierdut 2,5%.

Potrivit administratorului Franklin Templeton, companiilenelistate din portofoliul Fondului au fost fi evaluate fie pe bazacapitalului propriu al emitentului extras din ultima situaţiefinanciară a acestuia fie folosind metode de evaluare conforme cuStandardele Internationale de Evaluare (conform principiuluivalorii juste).

Fondul a încheiat primele 11 luni ale anului cu un profit de239,2 mil.lei, peste nivelul bugetat de 194 mil.lei pentru întreganul 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels