Burse - Fonduri mutuale

Vânzările în panică ale investitorilor au urcat profitul Bursei cu 84%

Vânzările în panică ale investitorilor au urcat profitul Bursei cu 84%

Autor: Adrian Cojocar

11.11.2011, 00:06 426

Profitul operatorului bursier BVB a urcat în perioada iulie - septembrie din acest an cu 84%, la 3,3 mil. lei (0,8 mil. euro), ca urmare a rulajelor ridicate cu acţiuni realizate pe bursă în tri­mes­trul trei, în special cu titluri ale Fondului Proprietatea (FP).

Tranzacţiile cu acţiuni de la BVB (pia­ţa reglementată şi RASDAQ) s-au ma­jorat în perioada iulie - septembrie din acest an de 2,7 ori, ajungând la 700 mil. euro. În acelaşi interval din 2010 tran­zacţiile cu acţiuni s-au cifrat la numai 258,4 mil. euro.

Lunile august şi septembrie au fost unele dintre cele mai bune din punctul de vedere al lichidităţii, în condiţiile în care pe fondul turbulenţelor de pe pieţele in­ter­naţionale mulţi investitori au decis să-şi lichideze participaţiile sau să-şi ajus­teze portofoliul, contribuind la lichi­di­tatea generală a operatorului bursier. Ulterior rulajele s-au diminuat aproape la jumătate în octombrie şi noiembrie, fapt ce ar putea afecta pro­fitul operatorului în ultimele trei luni ale anului.

Creşterea rulajelor comparativ cu cele din 2010 se explică prin faptul că anul trecut acţiunile Fondului Proprie­ta­tea (FP) nu erau listate la BVB, iar 62% din tranzacţiile de pe piaţa re­glementată realizate în tri­mes­trul trei din acest an s-au derulat cu ac­ţiuni ale fon­dului, respectiv de 406 mil. euro. Al doilea generator de lichi­di­tate au fost ti­tlurile BRD Société Géné­rale (BRD), cu care investitorii au realizat în trimestrul trei tranzacţii de 54 mil. euro.

Totodată, mulţi speculatori s-au îndreptat către piaţa de derivate şi în special către contractele turbo pe indicele german DAX, în condiţiile în care acest indice a înregistrat variaţii pu­ternice în ultimele luni, dar migraţia lor către aceste instrumente a redus tranzacţiile cu acţiuni SIF de pe bursă.

După primele nouă luni bursa de la Bucureşti a obţinut un profit net de 15,8 milioane de lei (3,8 mil. euro), de 2,5 ori mai ridicat comparativ cu inter­valul similar din 2010, când câştigul a fost de 6,1 milioane de lei (1,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO