Burse - Fonduri mutuale

"Vedetele" de pe RASDAQ au cazut pe ultimul loc in preferintele investitorilor

27.01.2009, 00:00 33

Actiunile celor mai mari 50 de companii dupa capitalizarea din vara anului 2007 s-au depreciat in ultimul an si jumatate in medie de 10 ori, iar valoarea de piata a acestora a coborat la 980 mil. euro, de la circa 5,5 miliarde de euro.
Brokerii spun ca lichiditatea scazuta si gradul redus de transparenta fac ca actiunile de pe RASDAQ sa fie mai riscante si, prin urmare, ocolite de investitori in aceasta perioada.
Cei care si-au vazut valoarea titlurilor detinute pe RASDAQ scazand de 3-4 ori in ultimul an si jumatate pot sa se considere norocosi, in conditiile in care au fost si actiuni a caror valoare s-a redus de peste 40 de ori.
Este cazul titlurilor companiei de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR), care s-a mutat intre timp pe Bursa, si care valora in iulie 2007 aproape 300 de milioane de euro.
In prezent, capitalizarea Dafora este de numai 7,3 milioane de euro.
Un alt exemplu este cel al dezvoltatorului imobiliar Imotrust Arad (ARCV), care are in prezent o valoare de piata de circa 3 milioane de euro, fata de 120 de milioane de euro, capitalizare atinsa de acesta cu un an si jumatate in urma.
Titlurile Dafora Medias, alaturi de cele ale Armax Gaz (ARAX), Condmag (COMI) sau Albalact (ALBZ), erau cele mai populare in 2007 printre investitori, acestea fiind in prezent cel mai puternic lovite de scaderile de pe Bursa.
Entuziasmul investitorilor din vara anului 2007 a impins actiunile acestor companii la valori greu de imaginat. De exemplu, titlurile Dafora ajunsesera la un moment dat la un nivel de PER (pret raportat la pret pe actiune) de peste 60, iar Armax Gaz la un multiplu de profit de peste 40.
Brokerii spun ca scaderile mai puternice ale actiunilor de pe RASDAQ au venit pe fondul riscurilor mai mari la care sunt expuse investitiile pe aceste titluri.
"Actiunile de pe RASDAQ sunt mai riscante, nivelul de transparenta este mai redus, lichiditatea mai mica si din aceasta cauza si volatilitatea este mai mare si scaderile mai ample. De exemplu in 2007 indicele general al pietei RASDAQ a urcat mult mai mult, cu 96%, fata de BET, care s-a apreciat cu numai 22%, fapt ce ma face sa cred ca actiunile de pe RASDAQ au fost mai mult tinta speculatorilor in 2007", explica Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Brokerii spun ca in cazul unei reveniri a pietelor internationale, actiunile de pe RASDAQ vor fi ultimele vizate de investitori, dupa cele lichide de la cota Bursei.
Molnar spune ca entuziasmul lipseste cu desavarsire si ca firmele incep sa dea rateuri pentru ca nu mai au rezultatele pe care le aveau odata, iar toata lumea cauta sa-si tina economiile in bani lichizi.
"Este crah total, in adevaratul sens al cuvantului. Daca scadea atat America, se prabusea lumea. Cele mai rele scenarii care existau s-au adeverit. Nu avem nici forta, nici curajul pentru a ne reveni. Investitorii de portofoliu nu pot sa vada viitorul acestor companii. In momentul acesta nu exista niciun fel de interes pentru Bursa. Nu e atractivitate pe nimic", spune Molnar.
De cealalta parte, Pasol considera ca sunt si acum companii atractive, dar ca nimeni nu poate spune ce se poate intampla pe termen scurt sau mediu.
"Perspectiva investitorilor in actiuni s-a schimbat dramatic in ultimul an si jumatate, pe fondul contextului la nivel international, previziunilor pesimiste si in al doilea rand ca urmare a activitatii acestora. Companiile nu sunt de cateva ori sau de cateva zeci de ori mai slabe decat erau in 2007. Sigur ca ne asteptam si la scaderi ale cifrelor de afaceri si ale profitului, dar nu la aceste proportii", spune Razvan Pasol.
Brokerii se asteapta ca preluarile de companii de pe RASDAQ sa readuca oarecum interesul pentru aceasta piata, dand exemplu perioada 1999 - 2003, cand acestea sustineau lichiditatea pietei RASDAQ.
"Transferurile de pe pachete pe piata RASDAQ sunt mult mai putine pentru ca s-au redus foarte mult sursele de finantare si capitalurile de care dispun investitorii. Si poate nu vinzi la preturile actuale, mai astepti. Vinzi doar daca esti fortat de imprejurari. Este blocata putin piata din acest punct de vedere", spune Pasol.
Potrivit lui, in 2007 ponderea tranzactiilor realizate pe RASDAQ in cea a tranzactiilor de pe Bursa era de 30%, in 2008 de 20% si in acest an a coborat la 10%.
 

 

Pentru mai multe detalii click aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO