Burse - Fonduri mutuale

Veltan, Carpatica: Inca o saptamana pe plus si putem vorbi de o revenire

Veltan, Carpatica: Inca o saptamana pe plus si putem vorbi de o revenire
28.10.2008, 18:27 24

In deschiderea sedintei de ieri, indicele de profil, BET-FI, a coborat sub nivelul de 10.000 de puncte, insa a inchis in urcare cu 7,4%. Indicele BET a urcat cu 5,3%, pana la nivelul de 2.700 de puncte. "Daca ma uit la preturi, care au atins niveluri extrem de mici, cresterea de astazi (ieri - n.a.) o pot cataloga drept una normala, o revenire care trebuia sa vina. Suntem atenti la urmatoarele 3-5 sedinte ale BVB si daca vor inchide cu cresteri asemanatoare putem vorbi de o revenire din trendul descendent", a apreciat Marius Veltan, directorul adjunct al Carpatica Invest.

Cea mai mare crestere in randul indicatorilor bursieri a consemnat-o indicele energetic BET-NG, care a inchis cu 8,6% peste nivelul de referinta atins in sedinta de luni. Cresterea indicelui s-a datorat in principal avansurilor inregistrate de companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare, care au urcat cu 14,7% si respectiv 5%. Companiile de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au consemant de asemenea cresteri, de 10,1% si de 6,4%, titlurile companiilor fiind tranzactionate la preturi de 107,4 lei/actiune si respectiv de 11,6 lei/actiune.
In randul societatilor financiare, cea mai mare crestere au inregistrat-o titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 10,2%, urmate de titlurile SIF Muntenia (9%), SIF Banat-Crisana (8,9%) si SIF Oltenia (8,2%). Cea mai mica crestere a fost consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3) care au urcat cu doar 1,5%, pana la pretul de 0,272 lei/actiune. Tranzactiile SIF Transilvania au fost cele mai valoroase din piata ieri (4,5 mil), in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare au fost cele mai tranzactionate (23,9 mil. actiuni).
"Pentru revenirea la un PER (pret raportat la profit pe actiune - n.r.) ca acela de acum un an este nevoie de cel putin 2-3 ani. Cel mai probabil, in perioada imediat urmatoare PER-urile vor reveni la valori cuprinse intre 7 si 8, peste fiind foarte greu de trecut, principala conditie reprezentand-o contextul international", a adaugat Veltan.
In sectorul financiar, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) au urcat ieri cu 5,3%, pana la pretul de 6,9 lei/actiune, in vreme ce titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au urcat cu doar 1,4%. Printre cei mai buni performeri din sedinta de ieri s-au numarat si companiile din sectorul chimic, Amonil Slobozia (AMO) si Azomures Tg. Mures (AZO), care au consemnat cresteri de 15%.
Pe plan extern, principalii indici bursieri europeni au inchis pe plus, cea mai mare crestere fiind consemnata de indicele german DAX, de 7,4%, dupa ce grupul auto Volskwagen a devenit cea mai valoroasa companie din lume prin preluarea acestuia de catre Porsche Automobile. Indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 2,3%, in vreme ce indicele francez CAC 40 a consemnat o crestere de doar 1,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO