Burse - Fonduri mutuale

Veltan, Carpatica: Indiferent de evolutie, Bursa ramane o optiune

Veltan, Carpatica: Indiferent de evolutie, Bursa ramane o optiune
17.11.2008, 20:42 31

"In ultimul timp se remarca o activitate mai intensa a investitorilor speculativi. Investitorii pe termen lung si mediu lipsesc, insa indiferent de evolutie bursa va ramane intotdeauna o optiune. Cred insa ca pentru urmatoarele sase luni investitorii se vor feri sa mai intre la cumparare pentru portofolii pentru orizonturi de timp lungi", a apreciat Marius Veltan, directorul adjunct al Carpatica Invest.

Companiile din sectorul energetic au inregistrat corectii semnificative, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile Petrom (SNP), care au coborat cu 8,7%, pana la pretul de 0,178 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 3,2% fata de nivelul de referinta, atingand pretul de 0,0212 lei/actiune.
Companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au pierdut in medie 3%, coborand la preturi de 12,6 lei/actiune si respectiv de 130 de lei/actiune.
Societatile financiare de investitii au inregistrat corectii mai temperate, cea mai mare scadere, de 4,5%, fiind consemnata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1). In topul scaderilor le-au urmat actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 2,3% si SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 2% sub nivelul de referinta.
Titlurile SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5) au fost oprite de la tranzactionare ieri, pe durata desfasurarii AGA.
Evolutiile negative ale societatilor financiare a redus cotatia indicelui de profil cu 260 de puncte, respectiv cu 1,8% fata de nivelul de referinta, coborand astfel spre pragul suport de 14.000 de puncte.
De asemenea, sistarea de la tranzactionare a SIF2 si SIF5 a redus considerabil valoarea tranzactiilor desfasurate pe piata la termen din Sibiu, speculatorii de pe aceasta piata deruland tranzactii si pe Bursa.
"In aceasta perioada, pana anul viitor in primavara, nu ma astept la nimic spectaculos in piata. Ne vom confrunta cu aceleasi scaderi si cresteri nesustinute, investitorii reactionand la stirile din piata. Cred ca nimeni nu mai este in stare sa aiba o prognoza sau o vedere de ansamblu a pietei pentru urmatoarea perioada", a adaugat Veltan.
Societatile financiare au inregistrat si ele pierderi, cea mai pronuntata fiind cea a BRD, titlurile bancii subsidiare inregistrand o corectie de 3%. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis in scadere cu 1% fata de nivelul de referinta, atingand un pret de tranzactionare de 0,198 lei/actiune.
Titlurile bancii austriece au reusit sa inchida sedinta de ieri pe plus, in urcare cu 0,6%.
Pe plan extern, principalii indicatori bursieri s-au confruntat cu aceeasi evolutie a celor de la Bucuresti, inregistrand corectii de pana la 2,3%, in cazul indicelui paneuropean, Euro Stoxx 50.
Indicele francez CAC 40 a pierdut in sedinta de ieri 2%, indicele economiei germane DAX cobora cu 1,9%, in timp ce indicele Marii Britanii, FTSE 100, pierdea 1,5%.
Indicele american Dow Jones, deschidea in scadere cu 1,6%, consemnand o corectie de 180 de puncte.
"Investitorii par sa gandeasca ca solutia e sa stai pe cash, cu atat mai mult cu cat bancile acorda dobanzi nemaiintalnite. Problema e ca nici bancile nu mai par sa fie sigure", a incheiat Veltan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO