Burse - Fonduri mutuale

Veltan, Carpatica: Investitorii vor fi mai atenti la rezultate in 2009

Veltan, Carpatica: Investitorii vor fi mai atenti la rezultate in 2009
08.01.2009, 17:55 15

Bursa si-a temperat ieri din corectie, ca tendinta generala a restul burselor europene, indicele general al pietei BET coborand cu 1,6%. Cea mai mare scadere a fost consemnata de indicele energetic BET-NG, care a pierdut 2,4%.

Corectia pe indicele energetic a fost cauzata de deprecierea puternica a titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), de 10,6%, coborand la pretul de 0,0229 lei, dupa ce in ultimele trei sedinte, actiunile companiei petroliere au consemnat o apreciere de 20,7%.
Restul societatilor energetice au inregistrat evolutii pozitive, titlurile Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL) inchizand la acelasi nivel de referinta atins in sedinta de miercuri, respectiv de 0,194 lei/actiune si 11,5 lei/actiune.
Titlurile companiei transportatoare de gaze naturale Transgaz (TGN) au inregistrat o apreciere de 1,7%, pana la 122,5 lei/actiune.
Societatile financiare (SIF) au inregistrat de asemenea pierderi, titlurile SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1) fiind singurele care au inchis pe plus, in urcare cu 0,8% fiecare. La nivelul indicelui BET-FI, corectia a fost de 0,8%, pana la nivelul de 13.300 de puncte. Restul societatilor financiare au inregistrat scaderi cuprinse intre 3%, pe titlurile SIF Muntenia (SIF4), si respectiv 8% in cazul actiunilor SIF Oltenia (SIF5).
"In 2009 ma astept ca Bursa sa inchida pe plus per ansamblu, ceea ce ar reprezenta o evolutie normala tinand cont de corectiile masive de anul trecut. De asemenea, cred ca anul acesta va conta mai mult contextul intern mai mult decat cel extern, cu toate ca este greu de facut o demarcatie precisa, investitorii uitandu-se mai atent la evolutia emitentilor, respectiv la rezultatele financiare", a apreciat Marius Veltan, directorul general adjunct al Carpatica Invest, societatea de brokeraj a bancii Carpatica.
Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au continuat aprecierea, inregistrand o crestere de 3,6%, pana la nivelul de 1,14 lei/actiune, in vreme ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) si cele BRD au pierdut 1,7% si respectiv 3%, titlurile bancii franceze ajungand la pretul de 8,15 lei/actiune. "Pretul de deschidere al Bancii Transilvania a fost mai jos decat ne asteptam, insa nivelul actual este justificat. Actiunile bancii au fost sistate de la tranzactionare pentru multa vreme si au existat numeroase ordine de vanzare. Ma astept la o apreciere a actiunilor TLV si in sedintele urmatoare", a adaugat Veltan.
Printre cele mai mari corectii din piata din sedinta de ieri s-au numarat scaderile consemnate de titlurile Rompetrol Well Services (PTR), de 14,5%, si Electroputere Craiova (EPT), de 12,3%. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 26,6 mil. lei, respectiv 5,4 mil. euro, fiind tranzactionate aproximativ 38,4 mil. titluri.
"Cred ca intrarea la Bursa pentru un orizont de timp de 2-3 ani reprezinta o alternativa mai buna decat depozitele bancare, pentru ca BNR-ul va cobori intr-un final dobanda de referinta, iar bancile la randul lor vor cobori si ele dobanzile la depozite", a incheiat Veltan.
Piata locala a urmat trendul pietelor externe care au consemnat de asemenea deprecieri, cuprinse intre 1,9%, in cazul indicelui german DAX, si 1,6% pe indicele britanic FTSE 100. Indicele francez CAC 40 cobora spre finalul sedintei cu 1,8%, in timp ce indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in scadere cu 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO