Burse - Fonduri mutuale

Verdictul brokerilor: o simpla corectie

28.10.2005, 19:28 13

Corectiile s-au extins ieri in piata, majoritatea emitentilor inchizand sedinta pe minus, insa volumele tranzactionate s-au mentinut in continuare ridicate.

"Sedinta bursiera a generat o corectie negativa fireasca dupa cresterile importante din ultima vreme. Totusi, nivelurile de rezistenta sunt destul de ridicate si nu exista premisele unor corectii severe, precum cele de la sfarsitul lui februarie - inceputul lui martie, atat timp cat nu sunt infirmate previziunile macroeconomice", a aratat Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.

Volumele tranzactionate ieri au fost in continuare ridicate, existand in continuare ordine de cumparare mari. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 52,4 milioane de lei (circa 14,5 milioane de euro).

O corectie importanta au inregistrat ieri actiunile Bancii Transilvania, care au coborat pe parcursul sedintei de tranzactionare pana la un minim de 1,14 lei/actiune, cu 3,4% sub cotatia de inchidere din sedinta precedenta. Pe final, insa si-au facut simtita prezenta si cumparatorii, cursul de inchidere fiind stabilit la 1,16 lei/actiune, marcand o scadere de 1,7%. Valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile bancii s-a ridicat la aproape 8,2 milioane de lei (2,27 mil. euro).

Tranzactii mai semnificative s-au realizat ieri si cu titlurile BRD - SocGen, care au realizat un rulaj de 2,6 milioane de lei (0,72 mil. euro). Evolutia acestor actiuni a fost crescatoare in prima parte a sedintei, cand au urcat pana la un maxim de 13,3 lei/actiune. Pe final, cursul a coborat din nou la 13 lei/actiune, inchizand la acelasi nivel ca si in sedinta precedenta.

Actiunile companiei petroliere Petrom, continua sa se mentina in intervalul 0,43 - 0,44 lei/actiune. Titlurile Petrom au pierdut ieri 0,7%, inchizand sedinta la cotatia de 0,432 lei/actiune.

Tot cu 0,7% au coborat si actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact. Ultimul pret pentru aceste titluri a fost ieri de 0,43 lei/actiune, valoarea tranzactiilor depasind 0,51 milioane de lei (142.000 de euro).

Majoritatea brokerilor sunt in continuare optimisti si spun ca aceste scaderi nu anunta o corectie mai severa si ca perspectivele din piata sunt in continuare bune, iar trendul va fi in continuare unul de crestere.

"Scaderile de ieri au reprezentat o simpla corectie, determinata de unii investitori care si-au marcat profiturile multumiti de castigurile din ultimul timp. Totusi, volumele existente la cumparare sunt in continuare mari, ceea ce arata in continuare un interes ridicat din partea investitorilor pentru piata de capital. In conditiile in care rezultatele financiare ale companiilor se ridica la nivelul asteptarilor, cred ca trendul crescator se va mentine si in urmatoarele 2-3 luni", considera Octavian Molnar, presedintele societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.

Printre putinii castigatori ai zilei de ieri s-au numarat Oil Terminal Constanta si Compa Sibiu, ambele cu aprecieri de peste 3,3%. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri a fost insa scazuta, in jur de 40.000 de euro.



Piata RASDAQ

O crestere importanta au inregistrat pe parcursul sedintei de ieri de pe piata Rasdaq actiunile companiei Elpreco, pretul acestora urcand cu 5%.

Pe fondul presiunii la cumparare cotatia titlurilor producatorului de materiale de constructii a crescut in prima parte a sedintei de la 59,5 lei/actiune pana la 63 lei/actiune, nivel la care s-a efectuat si ultimul transfer al zilei cu actiuni Elpreco. Valoarea totala a celor zece tranzactii realizate ieri cu titlurile societatii craiovene a fost de peste 130.500 de lei (36.200 de euro).

Cel mai lichid emitent a fost si ieri producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, cu tranzactii in valoare totala de 854.500 de lei (237.000 de euro). Lipsa cumparatorilor si ordinele importante de vanzare aparute in piata au facut ca pretul titlurilor Biofarm sa scada pe parcursul zilei pana la 0,52 lei/actiune, dupa ce la inceputul sedintei actiunile societatii bucurestene se transferau la o cotatie de 0,54 lei/actiune. In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit ieri la un nivel de 0,5284 lei/actiune, mai mic cu 2,01% fata de sedinta anterioara.

Cotatia actiunilor Socep si-a continuat si ieri cursa ascendenta din aceasta saptamana, castigand inca 2,11%. Pe parcursul sedintei pretul titlurilor operatorului portuar a oscilat intre 0,27 lei/actiune si 0,3 lei/actiune, incheind ziua la un nivel de 0,29 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiuni Socep a fost de 528.000 de lei (146.500 de euro).

O evolutie pozitiva pe fondul unei lichiditati bune au inregistrat si actiunile producatorului de electrozi pentru sudura Ductil Buzau. Presiunea la cumparare a facut ca pretul titlurilor Ductil sa urce la inceputul sedintei de la 0,69 lei/actiune pana la 0,7 lei/actiune, cotatie la care s-au derulat majoritatea tranzactiilor de ieri. In aceste conditii pretul de referinta al actiunilor Ductil s-a stabilit la un nivel de 0,6972 lei/actiune. Compania a inregistrat in prima jumatate a acestui an un profit net de 7,5 milioane de lei (2,1 de milioane de euro), diminuat cu 26% fata de perioada similara a anului trecut. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiuni Ductil a fost de 98.300 de lei (27.300 de euro).

Pe parcursul sedintei de joi s-au derulat si operatiunile aferente ofertei publice de preluare a companiei Nutricod Codlea. Oferta a fost lansata de societatea Abo Mix Satu Mare, care a preluat in iulie un pachet de peste 40% din actiunile Nutricod de la Maier Valeriu. Ieri si-au schimbat proprietarul un numar de aproape 350.000 de titluri Nutricod, reprezentand peste 14,8% din capitalul social al companiei. Transferul s-a efectuat la un pret de 2,1 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiei fiind de 731.000 de lei (203.000 de euro). Ultimul pret la care s-au efectuat transferuri comune cu actiuni Nutricod a fost de 1,7 lei/actiune.

stelian.vezentan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO