Burse - Fonduri mutuale

Vin tot mai multe stiri pozitive de afara si Bursa reactioneaza

Vin tot mai multe stiri pozitive de afara si Bursa reactioneaza
20.08.2009, 17:30 31

Bursa locala a revenit ieri pe cresteri, o data cu principalele piete europene, iar brokerii apreciaza ca Bursa de la Bucuresti va urma evolutiile externe cel putin pana la sfarsitul anului. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, a urcat cu aproape 3,4% fata de referinta, marcand cea mai mare apreciere dintre indicii locali. Societatile financiare au avansat cu aproape 2,9%, in timp ce sectorul energetic, redat de indicele BET-NG a urcat cu 2,5% fata de referinta, la nivelul de 534 de puncte.

"Piata locala nu are cum sa se decoreleze de principalele piete externe intrucat pe plan intern lipseste orice reper pentru piata de capital. De asemenea investitorilor le este greu sa faca o analiza comparata intre ce se intampla afara si ce se intampla la noi. Pe extern vedem din ce in ce mai multe stiri pozitive, pe cand noi ne afundam intr-un declin economic. Partea buna este ca Bursa nu reactioneaza negativ la aceste stiri interne", a explicat Octavian Dragolea, directorul sucursalei IFB Finwest, din Capitala.

Pe piata locala, societatile bancare au inregistrat unele dintre cele mai mari aprecieri din sedinta de ieri, titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) urcand cu 4,5% si respectiv 3,9% fata de referinta.

La categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 2,3% fata de referinta, la pretul de 113,8 lei/actiune.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare, de aproape 3,5%, urmate in top de cresterea SIF Oltenia (SIF5), de 2,9% si SIF Transilvania (SIF3), de 2,8% fata de referinta.

"Investitorii straini sunt asteptati sa intre mai semnificativ pe piata locala din luna septembrie, o data ce marile firme de analiza vor da startul investitiilor pe pietele emergente. Semnalul de intrare pe pietele emergente a fost dat de cativa investitori mari din Statele Unite, care au declarat ca se orienteaza catre pietele de obligatiuni de pe pietele emergente", a aduagat Dragolea.

Sectorul energetic a inregistrat aprecieri moderate, cea mai mare crestere dintre companiile de profil fiind conseamnata de titlurile Transgaz (TGN), care au urcat cu 3,8% fata de referinta, la pretul de 158 lei/actiune. Titlurile Petrom (SNP) au urcat cu 3,2%, urmate de cresterea titlurilor Transelectrica (TEL), de 2,3% in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat cel mai mic avans dintre companiile energetice, de 1%.

"Cred ca de altfel stam intr-o expectativa a strainilor pe toate planurile. Si in ceea ce priveste evolutia pietei de capital si a economiei per ansamblu", a incheiat Dragolea.

Cresteri importante au inregistrat si companiile din sectorul farma, Antibiotice Iasi (ATB) si Biofarm Bucuresti (BIO), de 2% si respectiv 4,5%. De asemenea si titlurile societatii de intermediere Broker Cluj inregistrau un avans asemanatoar, de 3,6% fata de referinta.

Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere aprecieri de aproape 1% fata de referinta, cel mai mare avans fiind consemnat de indicele francez CAC 40. Indicele britanic FTSE 100 avansa cu 0,9% fata de referinta, in vreme ce indicatorul german DAX urca cu 0,8%.

 

De urmarit azi:

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO