Burse - Fonduri mutuale

Visan, Investica: Actiunile au luat-o inaintea fundamentelor

Visan, Investica: Actiunile au luat-o inaintea fundamentelor
16.03.2009, 17:44 17

Bursa a inchis prima sedinta din aceasta saptamana in crestere moderata, cu o apreciere de aproape 2% pe indicele BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, in timp ce indicele energetic BET-NG a consemnat cel mai mare avans din piata la nivelul indicatorilor, de 2,2%.

Brokerii sunt de parere ca piata a intrat intr-un context de crestere insa fundamentele economice nu justifica o perioada mai lunga de aprecieri.
"Am intrat intr-un context de crestere, pe fondul evolutiilor pietelor externe. Nu cred ca putem spune ca ne aflam intr-un context favorabil de vreme ce nimic din situatia internationala nu s-a schimbat, ba dimpotriva, in continuare piata este dominata de stiri negative cu privire la cresterea somajului si a numarului de falimente. Astfel fundamentele economice nu justifica aceasta perioada de crestere, este vorba doar de un entuziasm al investitorilor", a apreciat Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica. 
Principalele piete europene inregistrau ieri spre inchidere aprecieri de aproape 2% pe indicele paneuropean Euro Stoxx 50, in vreme ce indicele francez CAC 40 urca cu 1,9%, iar cel britanic FTSE 100 consemna un avans de 1,7%. Indicatorul pietei germane DAX inregistra o crestere de 1,1%.
Pe piata locala, companiile Alumil Slobozia (ALU) si Azomures Targu Mures (AZO) inregistrau printre cele mai mari cresteri din piata, de 8,5% si respectiv 5%, pe volume de tranzactionare reduse.
La categoria SIF-uri, titlurile SIF Moldova (SIF2) consemnau cel mai mare avans din grupa, de 5%, urmate in top de aprecierile SIF Oltenia (SIF5), cu 3,9%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) inchideau pe rosu, in scadere cu 2% fata de referinta, sub nivelul de 0,5 lei/actiune. Si titlurile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat cu 1,2% si respectiv cu 0,6%.
Indicele de profil BET-FI a reusit insa sa inchida in urcare, cu un avans de doar 0,3%, depasind pragul de 9.700 de puncte.
"Daca BET-FI-ul reuseste sa ajunga undeva la 15.000 de puncte, ne putem astepta la o evolutie in linie a bursei locale. Abia atunci cred ca putem lua in considerare o schimbare de trend sau o stabilizare a pietei", a apreciat Visan.
In sectorul energetic, cea mai mare apreciere a fost consemnata de titlurile companiei petroliere Petrom (SNP), care au urcat cu peste 7%, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 2,1%, coborand la pretul de 0,0274 lei/actiune.
Societatile de transport de energie Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat evolutii pozitive ceva mai temperate, cu apercieri de 2,9% si respectiv 1%.
Dintre societatile bancare, BRD a inregistrat cea mai mare crestere din sedinta de ieri, de 1,8%, pretul actiunilor bancii urcand la 4,63 lei/actiune.
"In continuare vedem o lipsa de bani in piata si pana la urma banul da trendul pietei. Probabil din aprilie, cand vom vedea primele rapoarte trimestriale, sa vedem o crestere a numarului de investitori, doar daca rezultatele financiare vor fi peste asteptari, insa ma indoiesc ca acest lucru se va intampla. Doar azi (ieri - n.a) s-a anuntat faptul ca pentru primele luni ale acestui an a scazut consumul de energie la nivel national, iar acest lucru s-ar putea traduce printr-o scadere a productiei industriale", a continuat Visan.
Printre cele mai tranzactionate titluri din sedinta de ieri s-au numarat actiunile Petrom, Rompetrol Rafinare si SIF Transilvania, iar valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 9,7 mil. lei (2,2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO