Burse - Fonduri mutuale

Visan, Investica: Bursa a inceput sa manifeste rezistenta la stirile negative

Visan, Investica: Bursa a inceput sa manifeste rezistenta la stirile negative
11.01.2009, 16:40 24

SIF-urile au castigat in prima saptamana a anului peste 9%, in timp ce indicele BET a pierdut 5%, din cauza corectiei puternice a actiunilor Bancii Transilvania, revenite la tran-zactionare dupa patru luni de absenta. Brokerii sustin insa ca primele zile de tranzactionare din an nu sunt un indiciu suficient de bun pentru cum va evolua piata in 2009.

"Sunt adeptul corelarii si cred ca si anul acesta Bursa va reactiona in continuare la evolutiile bursiere externe. Romanii nu sunt capabili sa miste piata, iar pentru un trend ascendent avem nevoie de straini, care insa nu vor intra la cumparare prea curand, la ei bursele fiind intr-o degringolada mai mare decat la noi", a apreciat Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.
El crede insa ca Bursa poate incheia pe plus acest an plin de provocari.
"In ultima vreme Bursa a inceput sa manifeste rezistenta la stirile negative, astfel ma astept ca, per ansamblu, Bursa sa incheie anul acesta pe plus. Un scenariu pentru acest an ar putea fi un crah in perioada februarie-martie, o revenire apoi pana prin luna octombrie, evolutia pe sfarsit de an fiind foarte greu de apreciat", a adaugat Visan.
Deocamdata, investitorii prefera sa-si conserve banii in depozite bancare si obligatiuni, dar scaderile de pe Bursa ar putea oferi oportunitati bune de castig pentru cei care sunt dispusi sa-si asume riscuri mai mari.
"Cele mai mari oportunitati pe Bursa apar in vremuri de criza, insa nu sunt bani cu care investitorii sa si profite de ele. Cel putin pentru prima jumatate a anului ma astept ca investitorii sa se indrepte mai mult catre depozitele bancare, randamentele fiind mai mari in acest sens decat cel dat de Bursa. Nu cred ca investitorii si-au pierdut insa gustul pentru risc, cred doar ca nu mai au banii necesari", a incheiat Visan.
SIF-urile incep sa dea semne de revenire dupa caderea de anul trecut, cand au pierdut circa 85% din valoarea de piata. Acestea au consemnat printre cele mai mari avansuri in sedinta de vineri, curpinse intre 5,8%, pe titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si 0,9%, pe titlurile SIF Moldova (SIF2), in timp ce titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzactionate actiuni, cu un volum de 2,6 milioane de actiuni.
Companiile energetice au inregistrat cresteri in mare parte, titlurile Petrom (SNP) fiind singurele actiuni care au inchis pe minus dintre cele din domeniu. Actiunile companiei petroliere au coborat cu 1% sub pragul de referinta de joi, inchizand la pretul de 0,192 lei/actiune.
Trendul ascendent la nivelul indicelui energetic BET-NG, care a inchis cu un avans de 2%, a fost dat de evolutia actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu aproape 5%, pana la nivelul de 0,0237 lei/actiune.
Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au consemnat aprecieri de 4,4% si respectiv 2%, urcand la pretul de 12 lei/ actiune si respectiv 125 lei/actiune.
In sectorul financiar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au continuat sa recupereze, dupa ce au scazut cu 60% in sedinta de miercuri, odata cu revenirea la tranzactionare, consemnand un avans de 4,4%, pana la nivelul de 1,19 lei/actiune, in vreme ce actiunile BRD au urcat cu 1,2%.
Printre cele mai mari cresteri din sedinta de vineri se numara aprecierile consemnate de titlurile Electroputere Craiova (EPT), care au urcat cu 10%, pana la nivelul de 0,11 lei/actiune, precum si titlurile Compa Sibiu (CMP), care au consemnat un avans de 8,3%, urcand la pretul de 0,117 lei/actiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO