Burse - Fonduri mutuale

Visan, Investica: Daca nu se opreste aici, vor urma noi scaderi pe Bursa

Visan, Investica: Daca nu se opreste aici, vor urma noi scaderi
21.10.2008, 19:36 21

Bursa n-a reusit sa pastreze nici astazi cresterile de la inceputul sedintei de tranzactionare si a inchis tot in scadere, indicele BET pierzand 2,6% fata de nivelul de referinta consemnat luni. Indicele extins al pietei, care reda evolutia celor mai lichide 25 de companii din piata, a inregistrat o scadere de 2,3%.

"Putem aprecia ca trecem printr-o perioada de acumulare, in care volumele tranzactionate cresc iar preturile scad, insa din pacate nu este suficient ca piata sa capete un trend crescator. In piata se vinde mai mult decat se poate cumpara, la vanzare iesind in special investitorii mari, ceea ce determina o scadere a preturilor", a declarat Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.
In sectorul energetic principalele companii listate au consemnat pierderi, majoritatea dintre acestea inchizand pe minus. Titlurile Petrom (SNP) au pierdut in sedinta de ieri 2,45 fata de nivelul de referinta, atingand un pret de tranzactionare de 0,2 lei/actiune, sub pretul de achizitie pe care OMV l-a platit la achizitia pachetului majoritar de actiuni. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu 2,3%, iar companiile de utilitati au inchis tot pe minus. Titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut 6,8%, in timp ce actiunile Transgaz (TGN) au consemnat un declin de 2%.
"Se vinde la orice pret, ceea ce poate contura doua scenarii: fie companiile care vand au previziuni negative in ceea ce priveste viitorul, fie nevoia de bani este mult prea mare. Acumularea de capital este specifica situatiilor de criza, in care toate companiile cauta sa se puna la adapost", a adaugat Visan.
Indicele BET-FI, care reda evolutiile societatilor financiare de investitii, a inregistrat in sedinta de ieri o corectie de 2,4%, coborand astfel la nivelul de 15.700 de puncte. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cele mai mari scaderi din randul societatilor financiare, de 4,4% fiecare, in vreme ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 3,5%, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au coborat cu 0,8% sub nivelul de referinta. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) vor fi reluate la tranzactionare incepand de azi. "Daca continua sa se vanda in aceeasi maniera ca pana acum este posibil ca piata sa nu se opreasca aici, ci sa inregistreze in continuare scaderi", a incheiat Visan.
In sectorul bancar s-au consemnat din nou scaderi semnificative, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) inregistrand o scadere de 3,9%, pana la pretul de 8,65 lei/actiune. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis la acelasi nivel de referinta, de 0,2 lei/actiune, in vreme ce titlurile bancii austrice Erste Bank au urcat cu 0,5%.
Indicii externi au urmat in principal aceeasi evolutie ca Bursa de la Bucuresti, deschizand in crestere pentru a inchide pe minus. Indicele german DAX a consemnat cea mai mare scadere din randul indicilor europeni, de 1,5%, iar indicele britanic FTSE 100 a coborat cu 1,2%. Indicele francez CAC 40 a consemnat un avans de doar 0,1%. Indicele american Dow Jones deschidea in scadere cu 1,2% fata de nivelul de referinta de luni.
 
precizare: Declaratiile din ZF, editia de marti 21 octombrie ale domnului Mihai Piscan, au fost consemnate duminica, 19 octombrie si au fost publicate in comentariul vizand sedinta de luni, 20 octombrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO