Burse - Fonduri mutuale

Visan, Investica: Ma astept la ce-i mai rau in februarie pe Bursa

Visan, Investica: Ma astept la ce-i mai rau in februarie
26.01.2009, 18:19 26

"Era de asteptat ca Bursa sa revina pe plus la inceputul acestei saptamani, tinand cont de pierderile mari din ultimele sedinte. Cu toate acestea, nu cred ca putem vorbi de o tendinta crescatoare a pietei, nu exista niciun semn in acest sens, ba mai mult se anunta un februarie dezastruos, daca ne uitam la contextul economic intern. Banii sunt cea mai mare problema a investitorilor, lipsesc cu desavarsire", a declarat Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.

De aceeasi parere este si Rares Nilas, directorul BT Securieties, care se asteapta ca in perioada imediat urmatoare variatiile sa fie ridicate, pe fondul stirilor negative externe. "Orice stire se va transpune in piata si este clar ca perioada imediat urmatoare va duce la oscilatii mari ale pietei. De asemenea, fenomenul va fi accentuat si de intrarea investitorilor speculativi in piata, care vor continua sa faca jocurile", spune el.
Societatile financiare au consemnat cea mai modesta evolutie in sedinta de ieri, la nivelul indicatorul general, BET-FI, cresterea fiind de doar 1%. Cea mai mare apreciere din randul SIF-urilor a fost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care s-au apreciat cu 2,9%, urmate in top de cresterea actiunilor SIF Moldova (SIF2), de 1,3%, si SIF Oltenia (SIF5) si SIF Banat-Crisana (SIF1), ambele inregistrand un avans de 0,8%. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) nu au reusit sa se mentina pe plus, coborand cu 1,9% sub nivelul de referinta, pana la pretul de 0,255 lei/actiune.
"Este prematur sa dam o estimare cand piata va intra intr-o perioada de stabilizare. Ma astept la ce-i mai rau in februarie, iar evolutia Bursei dupa aceasta perioada depinde de cat de violenta o sa fie corectia. Si pietele externe vor manifesta aceeasi tendinta in perioada imediat urmatoare, iar corelatia cu pietele externe va ramane in continuare un factor determinant al evolutiei pietei locale, si astfel cred ca singurul lucru incurajator este ca nu o sa fim singurii care o sa scada", a adaugat Visan.
Pe plan extern, principalele cotatii bursiere inregistrau spre finalul sedintei aprecieri asemanatoare celei de la Bucuresti, cea mai mare crestere fiind consemnata de indicele britanic FTSE 100, care urca cu 2%. Indicele francez CAC 40 consemna un avans de 1,8%, in timp ce indicatorul german DAX inregistra o apreciere de 1,5%. La nivel paneuropean aprecierile din sedinta de ieri urcau indicele Euro Stoxx 50 cu 1,9%, depasind nivelul de 2.100 de puncte.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la doar 8,2 mil. lei (1,9 mil. euro), cele mai tranzactionate titluri fiind Banca Transilvania (TLV), Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), companiile petroliere consemnand printre cele mai mari cresteri, de 7,8% si respectiv 4,5%.
In sectorul financiar, titlurile Bancii Transilvania au inchis in stationare, la pretul de 0,89 lei/actiune, in timp ce actiunile BRD
s-au apreciat cu 1,5%, iar cele ale Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au pierdut aproape 7%.
"Preturile la care se tranzactioneaza actiunile sunt bazate exclusiv pe principiul cererii si al ofertei. Nimeni nu mai analizeaza fundamentele, acestea fiind doar un reper nesemnificativ in vremuri de criza", a incheiat Visan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO