Burse - Fonduri mutuale

Visan, Investica: O corectie ar fi directia corecta pentru piata

Visan, Investica: O corectie ar fi directia corecta pentru piata
04.05.2009, 18:26 19

Bursa a inchis sedinta de ieri in coborare usoara, cu o corectie de 1,2% pe indicele BET al celor mai lichide zece companii, in vreme ce titlurile societatilor financiare au coborat cu 2,8% fata de referinta, foarte aproape de pragul de 18.000 de puncte.

Unii brokeri sunt de parere ca o corectie in perioada urmatoare este o evolutie normala a pietei, tinand cont de aprecierile puternice din ultimele doua luni, dar totodata exista riscul ca scaderile sa se generalizeze pe fondul marcarii de profit. Majoritatea brokerilor nu se asteptau la corectii semnificative in perioada urmatoare.
"Bursa nu a inchis rau sedinta de azi (ieri n.a.). Dar tinand cont de aprecierile din ultimele doua luni, precum si pe fondul perioadei de raportari, merg pe ideea unei corectii short. Piata s-a apreciat prea mult intr-un timp prea scurt, iar o corectie ar fi directia corecta a pietei", a declarat Leonard Visan, directorul general de administrare a investitiilor Investica.
Cea mai mare scadere la categoria societatilor financiare a fost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 4,4% fata de referinta, urmate de pierderile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3,4% si SIF Moldova (SIF2), de 3,2%. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat cea mai mica scadere, de 1,6%, atingand pretul de 0,895 lei/actiune.
Actiunile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania au inchis in stationare, la nivelul de 7,3 lei/titlu si respectiv 1,1 lei/actiune.
"Pana acum argumentele fundamentale si cele tehnice nu au mers in tandem. Aprecierile au venit pe fondul unui entuziasm exagerat al investitorilor locali, iar faptul ca investitori straini nu au intrat foarte multi in piata in aceasta perioada poate fi un semnal de alarma pentru perioada urmatoare. Exista riscul sa asistam la o iesire violenta a investitorilor speculativi daca piata nu se inscrie pe o tendinta de acumulare", a adaugat Visan.
In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transelectrica (TEL) au inregistrat cele mai mari pierderi, de 4% si respectiv 2,4%, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au inchis in stationare, la nivelul de 0,187 lei/titlu.
Indicele energetic BET-NG a coborat ieri cu aproape 1,7% fata de referinta, atingand nivelul de 421 de puncte.
Companiile Turbomecanica (TBM), Mefin (MFN) si Compa (CMP) au inregistrat printre cele mai mari aprecieri din sedinta de ieri, de 15%, 14,7% si respectiv 12,9%, in timp ce societatile Mechel Targoviste (COS) si Uztel (UZT) au marcat printre cele mai mari scaderi, de 13% si respectiv 12,8%.
"E greu de spus daca investitorii vor intra in panica la vanzare la fel cum s-a intamplat la inceputul acestui an. In viitorul apropiat ma astept sa asistam la o iesire a investitorilor speculativi, iar in cazul aparitiei unui eveniment declansator, nu exclud sa vedem o generalizare a corectiilor. Daca indicele BET-FI coboara sub 15.000 de puncte, este posibil sa asistam la o astfel de evolutie", a incheiat Visan.
Pe plan extern, principalele piete bursiere inregistrau evolutii contrare cu cea de la Bucuresti, indicele german DAX consemnand un avans de 1,4%, in vreme ce indicele paneuropean Euro Stoxx 50 si cel francez CAC 40 urcau cu aproximativ 1% aproape de inchidere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO