Burse - Fonduri mutuale

Vosganian: Primavara asta avem titluri de stat la Bursa

Vosganian: Primavara asta avem titluri de stat la Bursa

Varujan Vosganian

12.03.2008, 17:19 49

El a mai precizat ca anul acesta ar putea aduce cateva listari prin oferte publice initiale (IPO) ale unor companii energetice, cum ar fi Nuclearelectrica, Romgaz si Electrica.
"Primavara aceasta vom avea titluri de stat listate la Bursa de Valori. S-a discutat mult in ultima vreme pe acest subiect si sper ca pana la sfarsitul lunii martie sa definitivam procedurile legislative si de pregatire pentru listarea titlurilor de stat", a declarat Vosganian, la o conferinta pe tema pensiilor private, organizata de agentia Mediafax. El a spus ca in urma cu o saptamana a avut loc o intalnire tripartita intre Ministerul de Finante, Banca Nationala si CNVM, pentru a pune la punct detaliile necesare.
Fondurile de pensii private, care vor investi masiv pe Bursa in urmatorii ani, au nevoie si de o piata secundara reglementata pentru titlurile de stat, care vor constitui majoritatea portofoliului acestor fonduri, a afirmat la aceeasi conferinta Stere Farmache, presedintele BVB.
Luna trecuta, piata secundara (interbancara) a titlurilor de stat a consemnat tranzactii medii zilnice de peste 18 milioane de euro, numarul mediu de tranzactii cu titluri de stat fiind de 16 in februarie. Spre comparatie, la Bursa de Valori lichiditatea zilnica a tranzactiilor a fost in primele doua luni si jumatate ale acestui an de putin peste 10 milioane de euro.
Fiind intrebat despre nevoile de plasament ale fondurilor de pensii in titluri de stat emise de statul roman, Vosganian a declarat ca Finantele nu vor face emisiuni pentru a da posibilitati de plasament fondurilor de pensii, ci pentru a acoperi necesitatile de fiantare si lichiditate ale trezoreriei publice.
"Nu putem sa facem emisiuni de titluri de stat doar de dragul acestor emisiuni. Pe primele luni ale anului avem un usor excedent bugetar, astfel ca nu ne da lipsa afara din casa pentru noi emisiuni, mai ales in conditiile actuale de randamente ridicate cerute de banci", a spus Vosganian.
Pe langa cele trei companii energetice care ar putea fi listate la cota Bursei anul acesta, Vosganian a amintit ca si procedurile de listare pentru Fondul Proprietatea ar putea fi finalizate tot in 2008.
Referindu-se la influenta fondurilor de pensii private la Bursa, Stere Farmache a declarat ca acestea vor creste lichiditatea si vor reduce volatilitatea de pe piata de capital, asa cum s-a intamplat si pe celelalte piete de capital din Europa Centrala si de Est.
El a dat exemplul Poloniei si Ungariei, state care au introdus pilonul II de pensii obligatorii in 1999, respectiv 1998 si care acum sunt mult peste BVB la capitalizare, volum de tranzactionare si numar de emitenti.
"Avansul semnificativ al Bursei de la Varsovia se explica si prin startul timpuriu al fondurilor de pensii private din aceasta tara", a spus Farmache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO