Burse - Fonduri mutuale

Zentiva, cea mai profitabilă companie farma

Zentiva, cea mai profitabilă companie farma

Autor: Adrian Ionut Cojocar

19.08.2011, 00:01 896

Producătorul de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD) continuă să fie cea mai profitabilă companie farmaceutică de pe bursă, cu o marjă netă de profit de circa 25% în primele şase luni din 2011.

Zentiva a raportat în ultimii ani profituri tot mai mari şi a distribuit la începutul anului dividende record, de 125 mil. lei, din profiturile acumulate în anii precedenţi. Compania şi-a majorat profitul net cu 13% în primul semestru, până la 30,5 mil. lei, în ciuda faptului că vânzările companiei s-au redus cu 5% în acelaşi interval, la 120,9 mil. lei.

Zentiva dispunea la 30 iunie de lichidităţi în valoare de 35,5 mil. lei, semnificativ mai coborâte faţă de începutul anului, când se cifrau la 205,1 mil. lei, tocmai ca urmare a dividendelor distribuite în acest an. Nivelul lichidităţilor companiei a scăzut şi datorită faptul că firma şi-a împrumutat acţionarul majoritar, respectiv grupul francez Sanofi-Aventis, cu suma de 50 mil. lei (12 mil. euro).

Zentiva este una dintre puţinele companii din sector care a reuşit să-şi majoreze profitul operaţional în primul semestru, acesta urcând cu 11,4%, până la nivelul de 33,5 mil. lei.

Titlurile Zentiva înregistrează o scădere de circa 12% de la începutul anului, scădere similară cu cea înregistrată de indicii bursei în aceeaşi perioadă, însă randamentul oferit de acţiuni este pozitiv, în condiţiile în care dividendul distribuit în acest an reprezintă 30% din preţul de la începutul anului. Acţionariatul Zentiva SA se împarte între Venoma Holdings (50,98%, firmă controlată de cehii de la Zentiva), Zentiva NV (23,92%), Sanofi-Aventis Europe (6,68%), Artio International Equity Fund (2,85%), SIF Banat-Crişana (0,25%), Fondul de pensii administrat privat ING (3,97%) şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO