Burse - Fonduri mutuale

Zi neagra pentru burse, BET in scadere cu 4%, SIF-urile minus 5%

15.09.2008, 22:59 14

Pe parcursul sedintei, cea mai mare scadere a consemnat-o indicele BET-FI, care a coborat chiar si cu 6% fata de nivelul de referinta, ducand cotatia sub pragul suport de 30.000 de puncte. Spre finalul sedintei, indicele a inregistrat o usoara revenire, inchizand in scadere cu 5,1%, pana la nivelul de 30.100 puncte.

Scaderile mari se datoreaza in principal inrautatirii situatiei de pe piata financiara americana, trei dintre cele mai mari banci de investitii, Lehman Brothers, Merrill Lynch si AIG avand probleme serioase. Conducerea Lehman Brothers a demarat procedura de intrare in faliment, Merrill Lynch a fost preluata de catre Bank of America pentru 50 de mld. de dolari, iar AIG cauta finantari in valoare de peste 40 de mld. de dolari.

"Criza de pe piata americana se va simti cel mai tare pe piata locala prin scaderea si mai drastica a lichiditatilor. Tomai din aceasta cauza putem spune ca Bursa de la Bucuresti a intrat intr-o criza de lichiditate. Pe langa influentele externe, la adancirea crizei contribuie si politica monetara a BNR, care ingreuneaza accesul la finantare", a declarat Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.

Principalele titluri din componenta BET au inregistrat pierderi chiar si de 8%, actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) consemnand un declin de 8%, pana la pretul de 0,195 lei/actiune.

Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat ieri o scadere de 4,4%, atingand astfel nivelul de 0,372 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu 6%, pana la pretul de 0,042 lei/actiune.

Scaderile consemnate de companiile energetice au redus cotatia indicelul BET-NG cu 4,8%, pana la nivelul de referinta de 680 puncte.

Actiunile societatilor financiare de investitii au inregistrat in medie pierderi cuprinse intre 3 si 5%, cele mai mari scaderi fiind consemnate de SIF Oltenia (SIF5), in coborare cu 5,8%, si SIF Transilvania (SIF3), care a inchis pe minus cu 6,3%. Preturile la care titlurile celor doua SIF-uri s-au tranzactionat au fost de 1,63 lei/ actiune si respectiv de 0,75 lei/actiune. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au scazut cu 4,5%, pretul de achizitie coborand pentru prima data sub pragul de 1 leu/actiune.

Actiunile SIF Transilvania au fost printre cele mai tranzactionate titluri de pe piata in sedinta de ieri, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la peste 2 mil. de lei.

"In conditiile actuale, in care cresterea dobanzii de referinta a BNR pune presiune la accesul la finantare pentru companiile locale, este greu pentru investitori sa intre pe piata, mai ales ca riscurile continua sa se mentina extrem de ridicate. Pana cand situatia internationala nu se va calma, este dificil de apreciat o temperare a trendului descendent al pietei locale", a adaugat Molnar.

Dintre companiile financiare de pe piata locala, cele mai mari pierderi le-au inregistrat titlurile BRD Groupe Soc Gen (BRD) si cele ale Bancii Comerciale Carpatica (BCC), de 4,4% si respectiv 1,1%. Titlurile bancii austriece Erste Bank au coborat ieri cu 4,9%, pana la nivelul de 132,7 lei/actiune. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au fost oprite ieri de la tranzactionare, pentru desfasurarea operatiunii de majorare de capital.

Pe continent, principalele cotatii bursiere au mers in pierdere, indicii bursieri consemnand scaderi chiar si de 5%. Indicele britanic FTSE 100 a inregistrat o scadere de 4,8%, indicele german DAX a coborat cu 4%, in timp ce indicele bursier francez CAC 40 a consemnat o scadere de 5% fata de nivelul de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO