Burse - Fonduri mutuale

Zvonurile de preluare urca Asirom la 200 mil. euro

24.07.2007, 18:40 17

Titlurile Asirom au urcat chiar cu 24% pe parcursul sedintei de tranzactionare, insa au mai pierdut din avans pe final de sedinta. Capitalizarea companiei a depasit astfel 200 de milioane de euro, ultimul pret de tranzactionare fiind de 1 leu/actiune.
Cotidianul Business Standard a scris in numarul de ieri ca grupul Vienna Insurance va prelua in zilele urmatoare pachetul majoritar al companiei Asirom, de la omul de afaceri Ioan Niculae.
Contactat de ZF, Niculae a infirmat stirea.
"Este o prostie ce am citit in presa. Nu intentionez sa vand", sustine Niculae.
Omul de afaceri a declarat recent pentru ZF ca a primit 20 de oferte pentru Asirom, printre care si una de la Vienna Insurance, dar ca nu intentioneaza sa vanda compania in urmatorii 2-3 ani.
De cealalta parte, reprezentantii Viena Insurance Group nu au comentat aceasta informatie, dar Constantin Toma, presedintele Omniasig si seful operatiunilor derulate de austrieci pe piata locala, a declarat recent intr-un inteviu acordat ZF ca grupul intentioneaza sa mai cumpere o companie de asigurari in Romania. El a mai spus ca este vorba despre o companie mare, dar nu a dat numele acesteia.
Toma s-a ocupat in trecut de mai multe tranzactii de pe piata asigurarilor, printre care achizitia societatilor AGI, Asirag si Agras de catre Omniasig. Viena Insurance mai detine pe piata romaneasca societatile Unita si Omniasig Life.
Omul de afaceri Ioan Niculae controleaza 50% din Asirom prin intermediul grupului Interagro, in timp ce Rafinaria Astra Romana, la care Niculae este actionar majoritar, mai detine 8% din actiuni, potrivit ultimelor raportari disponibile pe bursa RASDAQ.
In ultimii ani au aparut de mai multe ori informatii privind interesul unor grupuri straine de a prelua Asirom, printre companiile interesate numarandu-se italienii de la Fondiaria. Niculae a negat de fiecare data ca ar fi interesat sa vanda.
In luna mai, fondul de investitii Broadhurst si-a vandut participatia de 14,93% pe care o detinea in cadrul Asirom pentru 18 mil. euro, iar in iunie fondul american QVT si-a lichidat de asemenea participatia de 12,3% pentru 21 mil. euro. Cumparatorii au fost in ambele cazuri firme off-shore din Cipru, ai caror actionari nu sunt cunoscuti.
Broadhurst si QVT au atacat in justitie mai multe decizii luate in Adunarea Generala a Actionarilor la Asirom pe parcursul anului trecut, una dintre ele fiind hotararea de delistare a actiunilor de pe RASDAQ, dar si majorarea de capital aprobata in luna decembrie 2006. In primul caz, al delistarii actiunilor, actionarii minoritari au avut castig de cauza. In cazul majorarii de capital, instanta a admis in final recursul companiei.
Oficiul Registrului Comertului (ORC) de pe langa Tribunalul Bucuresti a aprobat inregistrarea majorarii de capital a Asirom, cu suma de 45,5 mil. lei (14,2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO