Business Construct

10 sperante in imobiliare

10 sperante in imobiliare
26.05.2010, 15:33 63

Actuala stare de incertitudine asupra intregii economii face caorice pronostic pozitiv asupra pietei imobiliare sa fie hazardat.Nicio investitie nu mai este sigura atata timp cat este clar ca inurmatoarea perioada vor fi luate masuri care vor duce intr-un finalla reducerea puterii de cumparare.

Totusi,zece proiecte sunt programate sa inceapa in acest an, contrartendintei din piata, dezvoltatorii urmand sa aloce mai mult dejumatate de miliard de euro pentru realizarea acestor proiecte.

Daca pe rezidential inca este liniste, in zona birourilor si maiales a centrelor comerciale, o serie de companii sunt inblock-starturi pentru noi investitii. Unii depind de autorizatii,altii de chiriasi, majoritatea de banci si cu totii stau cu ochiipe mersul economiei. Nu se mai vorbeste de megaproiectele de 500 demilioane de euro sau un miliard de euro, ci de pasi mai mici,impulsionati de multe ori chiar de catre retaileri.

Acesta este cazul celor mai mari doua investitii programate sainceapa in vara acestui an: proiectele comerciale Pallady ShoppingCenter din Titan si Coresi din Brasov, care si-au asigurat in acestan semnatura francezilor de la Auchan pentru operarea unuihipermarket in cele doua centre de retail la care lucrarile deconstructie sunt programate sa inceapa in vara acestui an. Niciunuldintre cei doi dezvoltatori nu mizeaza pe obtinerea unei finantaribancare, banii pentru aceste investitii urmand a proveni in primulrand din fonduri atrase din strainatate.

Retailerii vor sa se extinda. "Nu incepem acestproiect ca vrem noi. Il incepem ca piata ne spune - retaileri caAuchan si Decathlon - care continua sa se extinda. Pretulmaterialelor de constructie a scazut cu 30-40%, iar acest lucru nepermite o reducere a chiriilor", spunea Alexander Hergan,directorul grupului de firme Avrig 35, la evenimentul de lansare aproiectuluide 80 de milioane de euro Pallady Shopping Center.

Zona de est a Capitalei a fost neglijata in ultimii ani de catreretaileri, majoritatea investitiilor fiind concentrate in sud si invest, catre autostrada spre Pitesti. Recent, in zona, nemtii de laMetro au inaugurat un magazin cash & carry si un hipermarketReal, dar consultantii apreciaza ca zona mai poate absorbi si alteinvestitii similare.

In Brasov competitia este mult mai acerba. Investitorii de laCenterra trebuie sa prinda primul tren in ceea ce privesteproiectele comerciale, in conditiile in care si polonezii de laEcho nu au renuntat la ideea de a construi mallul Korona, iarspaniolii de la Riofisa dau semne ca s-ar intoarce in piata pentruun proiect in acelasi oras.

Dupa ce au platit aproape 80 de milioane de euro pentru fostaplatforma Tractorul, zona comerciala pare acum cea mai la indemana,iar realizarea unei investitii de 110 milioane de euro ar puteataia din elanul investitorilor.

Revine Immoeast? Tot in zona centrelorcomerciale, austriecii de la Immoeast ar putea reveni in piata inacest an pentru continuarea a doua investitii blocate la jumatate -Euromall Galati si West Gate Center Craiova. Dupa ce in urma cu unan si jumatate austriecii au stopat aproape complet investitiile incele doua proiecte de 150 de mil. euro, in primavara acestui anImmoeast a venit cu aproximativ 15 milioane de euro pentru a deveniactionar unic al mallurilor.

Companiile care au inceput dezvoltarea celor doua proiecte -Trio Holding si Euromall - ar putea relua lucrarile la un ritm caresa permita deschiderea proiectelor in toamna anului viitor. Inparalel, austriecii au recrutat primii manageri romani responsabilicu dezvoltarea proiectelor locale, al caror scop principal esteacelasi: continuarea proiectelor din Craiova si Galati. De ce arface acest lucru? Zeci de milioane de euro au fost deja investitiin aceste proiecte. In plus, cu circa 300.000 de locuitori fiecare,Galati si Craiova sunt cele mai mari orase din Romania in care nuau fost finalizate in ultimii ani malluri.

Extinderi in parcuri de retail. Inaugurate in 2008, doua dintrecele mai mari parcuri comerciale din Romania vor intra in aceastavara intr-o noua etapa de extindere. Astfel, in timp ce GabrielPopoviciu va aloca 22 de milioane de euro pentru realizarea unuicinematograf si a unei zone de entertainment in cadrul proiectuluidin Baneasa, cipriotii de la Omilos isi propun sa investeasca 25 demilioane de euro pentru constructia unui mall in cadrul proiectuluiERA Shopping Park din Iasi.

Ambii dezvoltatori apeleaza la credite bancare de la consortiilede banci care au finantat si primele faze de dezvoltare pentru arealiza faze complementare ale megaproiectelor, intarindu-si astfelpozitia in raport cu competitorii.

Actionarii si bancile au mizat pe cele doua proiecte circa 300de milioane de euro, astfel ca o investitie suplimentara de circa50 de milioane de euro poate fi justificata de faptul ca Baneasa aresimtit in ultimii doi ani lipsa unei zone de distractii, in timpce proiectul de la Iasi are nevoie de noi investitii pentru a reusisa atraga un numar mai ridicat de vizitatori in afara orasului. Unprim pas in acest sens va fi realizat pana la sfarsitul acestui ande catre retailerul Decathlon, care va deschide un magazin dearticole sportive in cadrul proiectului.

200mil. euro in birouri. Piata birourilor din Bucuresti parein prezent complet neatractiva pentru investitii: circa 300.000 demetri patrati de birouri sunt goale, iar chiriile au scazut chiarsi cu 40% in unele zone din oras. Intr-o serie de proiecte ar puteafi totusi investiti bani in acest an, in proiecte deja incepute sauconstruite in modelul "build to suit", la cererea companiei careurmeaza sa il foloseasca.

In aceasta categorie intra proiectul care va fi construit peBulevardul Expozitiei pentru UniCredit Tiriac Bank, in urma uneiinvestitii de circa 20 de milioane de euro, si ar putea intra siproiectul Raiffeisen Evolution de la statia de metrou Aurel Vlaicu,in conditiile in care austriecii cauta sa isi faca un sediu propriupentru subsidiara locala a grupului bancar.

Pe de alta parte, Ion Radulea, proprietarul platformeiSemanatoarea din vestul Capitalei, asteapta cu fundatia deja sapataobtinerea unei finantari bancare pentru inceperea constructiei lacea de-a doua etapa a proiectului Sema Parc. De ce credit areRadulea nevoie? Aproximativ 40 de milioane de euro.

Un alt investitor care ar putea sa mai aloce in acest an fonduripentru investitii in birouri este Anchor Grup, care isi propune sacontinue lucrarile la imobilul Anchor Plaza Metropol. Investitiatotala - 50 de milioane deeuro. Principala conditie? Chiriasii, care la randul lor asteaptarevenirea cresterii economice.

Ce proiecte vor avea bani?

110 mil. euro este investitia estimata inrealizarea proiectului comercial Coresi din Brasov. Finalizareaprimei etape este programata in toamna anului viitor;

80 mil. euro au anuntat ca vor investi Avrig 35si Cascade in proiectul Pallady Shopping Center din Titan.Finalizare: 2012. Printre chiriasi: Auchan si Decathlon;

100 mil. euro este investitia totala in mallulWest Gate Craiova. Immoeast a platit 5 mil. euro pentru a cumpara10% din actiuni si ar putea relua in acest an lucrarile la mallulconstruit pe jumatate;

70 mil. euro ar putea reprezenta investitia incea de-a doua etapa a proiectului de birouri din cadrul Sema Parc.40 mil. euro sunt "cautati" la banci;

50 mil. euro este investitia in EuromallGalati. Proiectul a fost anuntat inca din 2006, dar in prezentlucrarile sunt derulate "la ralanti";

50 mil. euro este valoarea totala a investitieianuntate pentru realizarea cladirii de birouri Anchor PlazaMetropol de pe bulevardul Timisoara din Capitala;

25-30 mil. euro ar urma sa investeasca Omilospentru constructia unui mall de 28.000 mp in cadrul proiectului ERAShopping Park din Iasi;

22 mil. euro au anuntat reprezentantii malluluiBaneasa Shopping City ca vor investi pentru realizarea unei zone deentertainment si a unui cinematograf in proiectul din nordulorasului;

20 mil. euro este valoarea investitiei estimatapentru cladirea de birouri in care isi va stabili noul sediusubsidiara locala a grupului UniCredit;

36 de etaje ar urma sa aiba turnul SkyTower dinzona Aurel Vlaicu, care ar putea gazdui noul sediu al banciiRaiffeisen. Proiectul face parte dintr-o investitie mai amplacifrata la 250 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO