Business Construct

21 de clădiri noi de birouri în Bucureşti

27.10.2010, 23:34 59

În prima jumătate a acestui an au mai fost finalizate 21 declădiri de birouri în Bucureşti, în urma unor investiţii estimatela 300 de milioane de euro, deşi aproape 20% din birourileconstruite în Bucureşti sunt goale, iar chiriile au scăzut cu 5%până la 15% doar de la începutul anului, reiese dintr-un studiu alfirmei de consultanţă imobiliară The Advisers Knight Frank.

Cele 21 de clădiri finalizate, printre care Euro Tower sau Lakeviewde pe strada Barbu Văcărescu, au o suprafaţă închiriabilă de155.000 de metri pătraţi, astfel că dezvoltatorii au început săconstruiască proiecte mai mici pentru a reduce din riscuri. "Maimult de 90% din spaţii au fost livrate în zonele centrale şisemicentrale, în timp ce la marginea oraşului au fost realizatedoar 7% din spaţiile de birouri. Ţinând cont că în 2009 circa 45%din proiecte erau la periferie, rezultă că dezvoltatorii şi-auschimbat comportamentul, orientându-se mai mult către zonelecentrale şi semicentrale. În ceea ce priveşte dimensiuneaproiectelor, aproape jumătate sunt clădiri cu suprafeţe mai mici de5.000 de metri pătraţi, realizate în scop speculativ (fără a aveacontracte ferme de închiriere - n.red.)", spun reprezentanţiifirmei de consultanţă.

Pe de altă parte, o serie dintre proiectele care au fost finalizateîn prima jumătate a anului erau începute încă din 2008, Lakeview,Euro Tower sau HQ Victoriei având contracte de preînchirieresemnate din timp. Cu toate acestea, suprafaţa spaţiilor de birouridisponibile din Bucureşti a atins noi recorduri, de aproximativ300.000 de metri pătraţi, în condiţiile în care rata de neocupare arămas la acelaşi nivel ca anul trecut - 19-20% -, iar stocul acrescut la circa 1,4 milioane de metri pătraţi. În construcţie maisunt proiecte precum Cathedral Plaza, Crystal Tower sau Swan OfficePark în Pipera, dar acestea sunt printre ultimele proiecte de maridimensiuni care vor fi livrate în viitorul apropiat înBucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24