Business Construct

Amenajari: Reintoarcerea la natura

Amenajari: Reintoarcerea la natura
29.10.2008, 14:19 230

Cuartul este preferat de cei care doresc interioare "fancy" si in stil contemporan, dar si de cei care adopta varietatea formelor, o paleta larga de culori si rezistenta in timp. Pe termen lung, cuartul ar putea detrona materiale clasice precum marmura, granitul sau placile ceramice in amenajarile interioare sau exterioare, potrivit jucatorilor din domeniu.

"Desi pe piata romaneasca vindem doar 20% din productia totala de 220.000 de metri patrati, se observa o tendinta de crestere a cererii pentru materialele de finisaje din cuart care sunt mult mai rezistente si ofera o gama larga de optiuni in amenajari", a declarat Berk Kuter, CEO al companiei Sidera, fosta Robstone, care detine in Constanta o fabrica din produse de cuart compozit, prezenta la cel mai mare targ de materiale de finisaje de la Verona.
Atat hotelurile, mallurile, showroom-urile si cartierele comerciale incep sa ia in calcul decorarea interioarelor cu materiale de finisaje atractive si neobisnuite din punct de vedere estetic. "Cuartul este materialul fancy din finisaje care permite multiple optiuni in amenajare", a spus Kuter.
 
Cuartul, unul dintre cele mai rezistente materiale. In compozitia cuartului se pot introduce alte materiale cu rol decorativ, cum ar fi spartura de oglinda sau sticla colorata, in functie de cerintele clientului. Asadar, placile din cuart, care pot fi de diferite dimensiuni, sunt mai atractive din punct de vedere estetic, iar din punct de vedere tehnic pot substitui usor marmura, granitul, gresia sau alte materiale de constructii.
Datorita rezistentei ridicate fata de materiale precum marmura sau granitul, cuartul sau placile din cuart compozit au o larga aplicabilitate in realizarea de amenajari atat in domeniul public, cat si in cel privat. De la lucrari speciale precum trepte, blaturi de bucatarie, bai, mese si birouri, podele sau placare de pereti pana la folosirea materialului pentru orice suprafata din interiorul sau exteriorul cladirilor, cuartul a inceput sa substituie marmura sau granitul.
"Pe piata materialelor de finisaje vom asita la o schimbare a cotelelor materialelor folosite in amenajari. Daca granitul si marmura detin procentul majoritar in momentul de fata, cuartul incepe sa castige teren pe masura ce consumatorul devine mai informat in legatura cu avantajele pe care le ofera acest material", a declarat reprezentantul companiei Sidera.
El a mai mentionat ca utilizatorii profesionisti sunt primii care au inceput sa apeleze la placile din cuart, pentru amenajarea interioarelor cladirilor. Dintre utilizatorii persoane individuale care apeleaza la placile din cuart sunt cei care doresc sa isi amenajeze locuinte dupa noile tendinte si luand in calcul avantajele acestui material. De exemplu, blaturile pentru mobila bucatariei din cuart compozit nu se erodeaza si nici nu se pateaza.
"Cuartul nu prezinta fisuri sau alte imperfectiuni, de aceea el mentine o igiena mai buna decat alte materiale de finisaje, ceea ce ar trebui luat in considerare cand vine vorba de o astfel de investitie in amenajari", a declarat reprezentantul Sidera.
Singurele materialele mai rezistente decat cuartul sunt diamantul, safirul si topazul, potrivit lui Berk Kuter. El mentioneaza ca acest nivel de rezistenta pe care se pozitioneaza cuartul asigura consistenta estetica a produselor, pe langa numeroasele optiuni de prelucrare care mai caracterizeaza cuartul.
"Culorile isi pastreaza acelasi aspect vizual chiar si dupa o lunga perioada de timp si in plus placile din cuart nu se pateaza sau murdaresc precum cele de marmura", a spus Kuter.
In plus, datorita tehnologiei de producere, paleta coloristica in care vin produsele din cuart compozit este foarte larga.
"Putem oferi o gama variata de culori pentru decorarea interioarelor. De asemenea, placile din cuart compozit pot fi folosite atat pe suprafete orizontale cat si verticale", a mentionat el.
Gama mare de culori in care se produc placile din cuart asigura obtinerea unor combinatii de efect in amenajarea oricarui spatiu. "In fabrica din Constanta producem culori standard, dar la cererea clientului se realizeaza si placi din cuart compozit in alte culori", a spus el.
 
Ce efecte are piatra naturala. Tendintele actuale in materie de amenajari ne propun parasirea artificialului orasului si intoarcerea la natura, la materialele elementare precum piatra naturala, considera Vlad Perceac, directorul de marketing al companiei producatoare de materiale de constructii Titan Mar care a realizat lucrari de amenajare pentru centrul comercial Baneasa Shopping Center sau hotelul JW Marriott.
"Criteriile de baza in alegerea materialelor pentru decorarea interioarelor sunt impactul vizual si crearea atmosferei. Observ dorinta clientilor nostri de-a crea o atmosfera calda, intima, fie ca vorbim de un camin sau de o institutie. De exemplu, marmura in culori calde sau granitul in combinatii complementare sunt alegeri ideale si foarte populare", a declarat Perceac.
Se folosesc din ce in ce mai mult materialele deschise la culoare, care se armonizeaza cu peisajul si partea exterioara a cladirii, precum calcare si travertine bej, cu aspect natural, pavaje din piatra naturala. In interioarele moderne patrund tot mai mult materialele translucide, cum ar fi onixul, care daca este luminat artificial creeaza un efect deosebit.
Din punct de vedere cromatic pentru locuintele private, culoarea in trend este galbenul, dar si nuantele neutre de bej si gri, care ofera luminozitate si confort, armonizandu-se cu orice tip de mobilier.
Pentru celelalte categorii de lucrari, cum ar fi sediile de birouri sau spatiile comerciale, culorile variaza de la galben, gri, verde pana la negru care se armonizeaza cu elementele de inox, precum balustrade, lifturi sau alte oproduse metalice. Pentru exterior se opteaza pentru granit in varianta antiderapanta.
Cele mai cautate tipuri de marmura provin din Spania, India, Turcia, in timp ce granitul este importat din India, Brazilia, dar si cele chinezesti pentru raportul lor optim calitate/pret. Marmura are avantajul ca este relativ usor de prelucrat, iar granitul este apreciat pentru structura uniforma si gradul inalt de rezistenta la uzura.
In cadrul vanzarilor pentru clientii privati cel mai mare procent este detinut de marmura, cu circa 80%, restul fiind detinut de granit, cuart si alte materiale, iar pentru proiecte precum hoteluri, malluri, centre comerciale granitul detine procentul majoritar, urmat de celelalte materiale de finisaje in functie de designul si arhitectura cladirii.
Cuartul nu prezinta fisuri sau alte imperfectiuni, de aceea el mentine o igiena mai buna decat alte materiale de finisaje
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO