Business Construct

Aprobarea PUZ-ului intarzie proiectele mari

Aprobarea PUZ-ului intarzie proiectele mari

Nicolae Bostina, directorul general al Consola Grup

28.02.2008, 14:43 437

Nicolae Bostina, directorul general al companiei Consola Grup, care are o filiala cu 125 de angajati in Germania, spune ca pentru un proiect imobiliar de mari dimensiuni, aprobarea unui PUZ poate intarzia chiar si cu un an inceperea lucrarilor.
"Una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta dezvoltatorii de pe piata imobiliara, si implicit constructorii care sunt implicati in proiecte, este intarzierea PUZ-ului (n.r.-Plan Urbanistic Zonal). La proiectele mari obtinerea unui PUZ poate dura chiar si un an, la care se adauga o perioada de circa doua-trei luni pana sunt obtinute autorizatiile de constructie", a declarat Bostina, care va incepe propriile proiecte imobiliare anul acesta dupa 15 ani in care compania Consola Grup a fost implicata doar in activitati de constructii. "Vom incepe sa investim in proiecte imobiliare, pentru ca avem propriul departament de proiectare si putem dezvolta singuri proiectele. Vom accesa anul acesta un credit de 46 de milioane de euro, pentru care suntem in negocieri cu BRD. Proiectele pe care le vom dezvolta vor fi de doua feluri, cele pe care le vom vinde, respectiv proiecte rezidentiale si industriale, si altele pe care le vom pastra, respectiv un lant de hoteluri de patru stele", a afirmat Bostina.
Potrivit lui, anul acesta urmeaza sa fie ales un operator hotelier international.

Zonele turistice, tinta investitiilor Consola
Hotelurile vor avea cate 30-50 de camere, iar compania se afla in negocieri pentru achizitionarea unor terenuri in mai multe orase din tara, situate in zone turistice. "Am infiintat o firma separata, Consola Investments, care se va ocupa de dezvoltarea proiectelor imobiliare. Vrem sa investim in proiecte rezidentiale de dimensiuni mici si medii cu circa 50-100 de apartamente", spune reprezentantul companiei.
Consola are si un departament propriu de proiectare, ceea ce va facilita dezvoltarea mai rapida a proiectelor.
Consola Grup a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 44 mil. euro, in crestere cu 60% fata de anul precedent, datorita numarului mare de contracte derulate in 2007.
Potrivit lui Bostina, compania a inregistrat in ultimii ani o crestere prea rapida, 2008 urmand sa fie un an de consolidare a businessului. "Anul trecut am inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 60%, insa pentru 2008
ne-am bugetat o majorare de doar 15% pentru ca vrem sa ne consolidam compania. Vom investi intr-un sistem informatizat de calcul al costurilor si vom achizitiona noi utilaje", explica Bostina, care a fost sef de santier la unitatea 1 si 2 de la Centrala Nucleara Cernavoda inainte de ?89. Ulterior, a fost director general adjunct la Trustul de Constructii Industriale Bucuresti.
Compania detine o baza de productie intinsa pe 4,5 hectare langa bulevardul Theodor Pallady, unde se afla depozitele de fier, cofraje, o fabrica de profile din PVC si aluminiu si o capacitate de productie de otel fasonat.
"Suntem dimensionati pentru proiecte mari, de circa 15-16 milioane de euro si dupa ce vom consolida afacerea vrem sa avem in portofoliu cat mai multe proiecte mari", spune Bostina, care a fost implicat prin intermediul mai multor firme de constructii in lucrari in Germania, Israel, Libia sau Sri Lanka. Compania vrea sa deschida in fiecare an trei santiere mari, care sa implice impreuna cu firmele subcontractoare circa 600 de angajati, si inca trei santiere de marime medie.

Consola renunta la sucursala din Germania
Compania va incheia anul acesta contractul pe care il are in derulare in Germania si va renunta la sucursala, pentru a se concentra exclusiv pe piata romaneasca.
"Am derulat lucrari in Israel si in Germania. In prezent mai avem doar o sucursala in orasul N?rnberg, in Germania, unde lucreaza 125 de romani la construirea unui viaduct de 1,2 kilometri, insa ne gandim sa inchidem activitatea de acolo, care era doar un bonus pentru muncitorii din Romania, pentru a ne concentra doar pe piata romaneasca", afirma reprezentantul Consola Grup.
Printre proiectele derulate in Germania, incepute in 2001, se numara lucrari de cofrare, armare si betonare pentru un depozit de deseuri nucleare in Phillipsburg si circa unsprezece viaducte si poduri.
Pe piata romaneasca, compania a renuntat la contractele cu statul inca de acum trei-patru ani, pentru ca prefera sa semneze contracte doar pentru lucrari private. Pentru a extinde afacerea, Bostina ia in considerare vanzarea unui pachet minoritar catre un fond de investitii sau jucator strategic, care sa permita intensificarea investitiilor in dezvoltarea companiei. "Luam in considerare vanzarea unui pachet de pana la 50% din actiuni. Am facut o evaluare a companiei si am primit mai multe oferte, dar deocamdata nu am finalizat nimic", explica Bostina.
Cresterea manoperei si a preturilor la materialele de constructii a ajuns in ultimul an principalul inamic al companiilor de constructii.
"Preturile materialelor de constructii au crescut foarte mult in ultimii ani. Fierul fasonat are in prezent acelasi pret ca in Germania, aproximativ 800 de euro pe tona, iar pretul la materialele pentru finisaje si la ciment a crescut puternic in ultimii ani. Spre exemplu, pentru o lucrare derulata intr-un an si jumatate, am avut o depasire de 28% a valorii contractului, din cauza majorarii pretului si a manoperei", afirma Bostina.
Cresterea salariilor, necorelata cu productivitatea
In prezent, muncitorii migreaza de pe un santier pe altul in cautare de salarii mai mari si sunt foarte dificil de pastrat in cadrul unei companii. Salariile au crescut in ultimii ani artificial, pentru ca nu au fost corelate cu o majorare a productivitatii. "Spre exemplu, romanii sunt foarte apreciati pentru productivitate pe santierele din strainatate, dar cand se intorc revin la ritmul lent de aici", afirma managerul Consola, care a marit salariile angajatilor cu 67% in ultimii doi ani. "Un macaragiu cu experienta nu mai accepta un salariu sub 1.000 de euro".
Insa, potrivit lui Bostina, dupa ce se va calma piata vom asista si la o scadere a preturilor, asa cum s-a intamplat in Germania timp de opt ani de zile.
Pentru a contracara deficitul de forta de munca de pe piata, Consola Grup va angaja anul acesta muncitori chinezi pentru santierul de la Sema Parc.
"Vom angaja muncitori chinezi, printr-o firma din Israel care are o baza solida de muncitori. In luna martie vom aduce 20 de structuristi si 20 de muncitori pentru lucrari de finisare. Acestia nu sunt mai bine pregatiti decat romanii, ei pot fi solutia pentru criza de forta de munca de pe piata", spune Bostina.
Compania Consola Grup a fost infiintata in 1992 si a fost implicata in construirea proiectelor Bucharest Business Park, sediul central al BRD, Toyota Center, sediul OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci), centrul comercial XXL Mega Discount Colentina, proiectul logistic Bucharest West sau proiectul rezidential al City Center Rezidence.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO