Business Construct

Arhitectura: Cum sa faci 500.000 de euro intr-un singur an

Arhitectura: Cum sa faci 500.000 de euro intr-un singur an

In perioada petrecuta in SUA, Gavrilescu a participat si la proiectul Burj Tower din Dubai, care va fi cea mai inalta cladire din lume, cu o inaltime de peste 1.000 de metri

27.05.2009, 14:27 1643

La doar un an dupa ce Cristian Gavrilescu si-a deschis propriul birou de arhitectura in Bucuresti, Geometrik Desing, romanul se poate mandri cu afaceri de jumatate de milion de euro, iar pentru acest an, in ciuda conditiilor, isi propune afaceri de tot pe atat.

„Nu ma asteptam la o evolutie atat de rapida. Intr-adevar aveam impresia despre piata romaneasca de arhitectura ca se dezvolta rapid, insa m-a surprins. Comparativ cu restul pietelor europene, in special cele vestice care sunt saturate, pe piata locala lucrurile se misca mai bine, este mai efervescenta", a declarat Gavrilescu.
In 2008 compania a semnat cinci proiecte, unul pentru dezvoltarea unui centru comercial la Baia Mare, altul pentru dezvoltarea unui laborator medical Synevo, investitie care se ridica la 6 milioane de euro, laboratorul deservind atat centrele medicale din Romania, cat si pe cele din Bulgaria. De asemenea, Geometrik a proiectat viitorul Caro Business Center, care va cuprinde trei cladiri de birouri, valoarea acestei investitii ridicandu-se la aproximativ 20 milioane de euro. Un alt complex de birouri este dezvoltat de companie in Pipera, pe o suprafata de peste 34.000 de metri patrati, de data aceasta valoarea investitiei fiind estimata la aproximativ 34 de milioane de euro. Ultimul proiect pentru care compania a semnat contractul de dezvoltare este Lean Door, un complex rezidential de sapte etaje, construit in sectorul 1 al Capitalei.
„Pentru acest an avem in plan dezvoltarea unui ansamblu rezidential in Tunari, investitie realizata de Landmark Capital, precum si un mic hotel pe strada Sanatescu. De asemenea, poate reusim sa dezvoltam si un proiect hotelier construit de Impact, aici in jurul Capitalei, in Voluntari mai exact. Este vorba despre un complex de trei cladiri care va cuprinde 200 de camere", a adaugat Gavrilescu.
Cine este Gavrilescu. Cristian Gavrilescu a plecat din Romania in 1998 si a ales ca prima oprire Statele Unite, mai exact New York-ul, unde spune el, „a invatat meserie, pentru ca arhitectura este un job care se invata pe santier". A plecat in Statele Unite imediat dupa ce a terminat Institutul de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti si la doi ani dupa ce s-a stabilit la New York si-a luat licenta in arhitectura si a ajuns sa lucreze cu unii dintre cei mai renumiti arhitecti la nivel mondial, precum Charles Gwathmey sau I.M. Pei, arhitectul piramidei de la Luvru.
„Imediat dupa septembrie 2001, americanii au devenit reticenti sa mai lucreze in statele arabe, astfel ca am preluat proiectele pe care Pei le detinea in Orientul Mijlociu. Printre acestea s-a numarat si constructia Burj Tower din Dubai, care va fi cea mai inalta cladire din lume, cu o inaltime de peste 1.000 de metri. Investitia se ridica la aproape doua miliarde de dolari, dar in conditiile actuale nu cred ca se va pastra termenul de 2012 pentru livrare", a spus Gavrilescu.
Dupa opt ani de zile de stat in SUA, Gavrilescu a petrecut alti doi in Londra, unde a lucrat pentru KPF International, alaturi de arhitecti cunoscuti precum Daniel Libeskind, cel care a proiectat memorialul World Trade Center. „Am simtit ca m-am format profesional in SUA. La doi ani dupa ce am ajuns in 1998 in America mi-am luat licenta in arhitectura, lucru deosebit de greu de realizat pentru majoritatea arhitectilor americani. Cei mai multi dintre acestia nici nu au licenta, pentru ca testele si cursurile dureaza foarte mult si sunt extraordinar de grele", a adaugat directorul Geometrik.
Strainii tatoneaza. Gavrilescu apreciaza ca potentialul pietei romanesti de arhitectura este urias, iar acest lucru se observa si din interesul tot mai ridicat pe care companiile straine de arhitectura il arata pentru proiectele din Romania.
„Vedem tot mai multe companii de arhitectura din strainatate care vin in Romania, in special pentru ca potentailul pietei locale este unul extrem de ridicat. Printre cele mai cunoscute companii care au prezentat concepte pe piata locala se numara YRM, HOK, HKR, Burrows Cave, CDA sau Atkins. Acestia din urma sunt cei care au proiectat hotelul Burj Al Arab din Dubai spre exemplu", a spus Gavrilescu.
YRM a prezentat un concept pentru complexul comercial Radius din Baia Mare, dezvoltat de fondul de investitii Red Capital si de asemenea dezvolta proiectul Coresi pe fosta platforma industriala Tractorul din Brasov. Burrows Cave s-a numarat de asemenea printre companiile de arhitectura care au participat la licitatia deshisa de dezvoltatorul imobiliar Impact pentru constructia unui hotel in zona Voluntari din Capitala.
„Doar imaginati-va daca o companie care a proiectat Burj Al Arab este interesata sa proiecteze in Romania ce potential are piata locala de arhitectura. Noi nu putem concura cu astfel de companii care au decenii de experienta in spate, insa ramane suficient de munca si pentru companiile mici", a adaugat Gavrilescu.
Piata tanara si indecisa. Gavrilescu este de parere ca dezvoltatorii din Romania sunt nehotarati, iar in conditiile actuale nehotararea este si mai accentuata pentru acestia, din aceasta cauza diferenta dintre conceptele realizate de birourile de arhitectura si proiectele propriu-zise este extrem de mare.
„Anul trecut din 60 de concepte cate am realizat pentru diversi dezvoltatori am semnat doar cinci contracte. Aceasta este in principal diferenta dintre piata romaneasca de arhitectura si cea vestica. Acolo de cele mai multe ori dezvoltatorul stie exact ce si cum vrea sa construiasca, de ce buget dispune si nu exista riscul sa se razgandeasca in ceea ce priveste destinatia cladirii. La noi se cer cate doua-trei concepte pentru aceeasi locatie, fie un complex rezidential, fie unul comercial, fie o cladire de birouri", a adaugat Gavrilescu.
De remarcat insa faptul ca cererea de concepte de pe piata romaneasca de arhitectura depaseste cu mult cererea de pe pietele occidentale. „Daca intr-un an am realizat 60 de concepte, in strainatate cred ca realizam acelasi numar in cinci ani, poate chiar mai multi. Aici se vede potentialul urias al pietei de arhitectura din Romania", a continuat Gavrilescu. Potrivit acestuia, in functie de complexitatea conceptului propus, costul unui asemenea proiect variaza intre 10.000 si 40.000 de euro. „Am refuzat multi oameni care au venit la mine sa-mi impuna un anumit concept sau care vroiau sa dezvolte ceva urat. Prefer sa merg cu bicicleta decat sa fac proiecte de care nu ma mandresc", a mai precizat directorul Geometrik.
Arhitectul roman bun la toate. „O alta deosebire intre arhitectii romani si cei straini este faptul ca pe langa proiectare arhitectii din Romania mai trebuie sa faca si management si vanzari si parte de juridic si administrativ", a mai spus Gavrilescu.
Acesta a precizat ca arhitectii romani se vad nevoiti sa-si ajute clientii, mai ales in aceasta perioada. „In cazul proiectului hotelier dezvoltat de Impact am cautat un operator si exista sanse ca Radisson sa preia proiectul", a adaugat el.
In ceea ce priveste zonele de interes pentru arhitecti, topul este clar dominat de Capitala, dupa care urmeaza orasele mari de provincie, precum Constanta, Clujul, Iasiul sau Brasovul.
„Si noi am dezvoltat un concept pentru zona Clujului si anume cartierul de pe dealul Lomb. Intentionam sa dezvoltam in viitorul cartier Lomb un centru cultural, care sa reprezinte «piesa de rezistenta» a proiectului. Va fi o cladire inedita dintr-un material inedit, este vorba de teflon, stratificat in patru straturi umflate cu aer, material mult mai usor ca sticla si rezistent ca otelul. Din astfel de material a fost construit Water Cube-ul de la Olimpiada din Beijing", a declarat directorul Geometrik Design.
 
 
Proiecte concepute de Cristian Gavrilescu:
1. Centru cultural in Cluj construit din acelasi material folosit pentru Water Cube-ul de la Olimpiada din Beijing
2. Complexul comercial Radius din Baia Mare
3. Laboratorul medical Synevo
4. Bloc de locuinte pe strada Stefan Holban din Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO