Business Construct

Bechtel va lucra pe trei tronsoane

Bechtel va lucra pe trei tronsoane
28.02.2008, 14:25 18

Compania americana Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania, va lucra pe toate cele trei tronsoane situate intre Cluj si Bors, respectiv 3A (Gilau - Mihaesti), 3B (Mihaesti - Suplacu de Barcau), 3C (Suplacu de Barcau - Bors). Lucrarile din acest prim sector, care are o lungime de 164 de kilometri, ar trebui sa fie terminate pana la sfarsitul anului 2010, conform contractului semnat cu autoritatile romane.
Constructorul american, care a primit din partea Guvernului 30% din cele 442 de milioane de euro alocate pentru 2008, a anuntat ca va angaja anul acesta intre 500 si 1.500 de muncitori pentru derularea activitatilor de constructie.
Conform unor surse din apropierea proiectului Autostrada Transilvania, salariile oferite pentru muncitorii romani care vin din strainatate ar putea sa depaseasca 500 de euro, in functie de calificare si specializare. Bechtel a angajat in 2007 aproape 2.000 de oameni, din toate judetele aflate pe traseul autostrazii - Bihor, Cluj, Salaj, Mures si Alba.
Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) si oficialii Ministerului Transporturilor au cerut Bechtel sa finalizeze anul acesta lucrarile pe sectiunea cuprinsa intre kilometrul 17 si 42 (Tureni-Valisoara), insa compania americana se confrunta in continuare cu probleme legate de exproprierile de terenuri, intarzierile descarcarilor de sarcina arheologica si mutarea utilitatilor.
"Cele mai mari probleme le avem pe portiunea cuprinsa intre kilometrul 0 si kilometrul 10, unde este o zona urbana, din care nu au fost mutate utilitatile, si pe sectorul 2b (Campia Truzii - Turda) ) unde 75% dintre terenuri nu au fost inca expropriate", a declarat Bogdan Sgarcitu, directorul de comunicare al Bechtel.
In plus, anul acesta vor incepe lucrarile in judetul Salaj si, din a doua jumatate a anului, pe sectiunea 3A, Gilau-Mihaiesti.
Potrivit reprezentantului companiei Bechtel au fost stabilite termene precise pentru finalizarea autostrazii Transilvania, astfel ca, pana in februarie 2010, trebuie data in folosinta portiunea Campia Turzii - Gilau, iar pana in 2011 portiunea Mihaiesti - Suplacu de Barcau.
Termenul de finalizare al proiectului Autostrada Transilvania este 2013, iar valoarea totala a contractului incheiat cu compania Bechtel este de 2,2 miliarde de euro. Proiectul prevede construirea unei autostrazi cu patru benzi de circulatie, cu o lungime totala de 415 kilometri, intre Brasov si Bors, la granita cu Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO