Business Construct

Betoane: Austriecii ataca pe betoane cu 9 mil. euro

Betoane: Austriecii ataca pe betoane cu 9 mil. euro

Lucian Vijaeac, directorul executiv al Wopfinger Transportbeton, Romania: Piata betoanelor din Romania este foarte puternic concurentiala existand in prezent in jur de 300 de producatori care realizeaza un volum de 11-12 milioane metri cubi de beton pe an. Pentru anul viitor, intr-un scenariu optimist, ma astept la o crestere de pana la maximum 10%, insa in cel mai realist caz cresterea va fi cuprinsa intre 3% si 4%.

16.12.2008, 16:18 753

Compania austriaca Wopfinger Transportbeton, care face parte din grupul Schmid Industrie Holding, a decis sa intre anul acesta pe piata locala, dupa o investitie de aproximativ 9 milioane euro, investitie care a vizat constructia a doua statii de betoane cu o capacitate zilnica de productie de 1.000 metri cubi, una in Clinceni si cealalta in Chitila, judetul Ilfov, precum si o balastiera, situata in judetul Dambovita.

Wopfinger Transportbeton mizeaza pe o experinta de peste 20 de ani pe care o are in spate la nivel de grup, iar pentru anul viitor isi propune o cifra de afaceri de 11 milioane de euro.
Strategia companiei este sa atace zona Capitalei, care a atras cea mai mare parte a investitiilor imobiliare si de infrastructura, iar ulterior sa se extinda la nivel national spre vestul tarii.
Activitatea Wopfinger se desfasoara in prezent cu precadere in zona de nord si vest a Capitalei, cele doua unitati de productie fiind amplasate astfel incat sa deserveasca cel mai bine regiunile conexe. Pentru a putea livra beton si in alte zone din jurul celor doua unitati de productie, conducerea Wopfinger doreste sa investeasca in dezvoltarea conceptului de statii mobile de beton, amplasabile direct pe santiere, ceea ce ar reduce timpul de livrare precum si costurile cu transportul betonului.
"Cele doua unitati de productie deservesc in special Capitala si cu precadere zonele de nord si de vest ale Bucurestiului, insa Wopfinger doreste sa promoveze conceptul de statii mobile de beton, care sa permita productia de beton exact pe santier. In prezentWopfinger ofera si servicii de transport si de turnare a betonului, compania detinand un parc auto de 16 automalaxoare de capacitati diferite si 8 autopompe, insa consideram ca astfel de statii mobile vin mai mult in avantajul clientului", a declarat Lucian Vijaeac, directorul executiv al Wopfinger Transportbeton, Romania.
Extindere spre vest. De asemenea, oficialii companiei au declarat ca nu exclud posibilitatea ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa extinda operatiunile Wopfinger si catre vestul tarii, luand in calcul in prima faza deschiderea cel de-a treia unitati de productie in Romania.
"Wopfinger si-a propus un plan de dezvoltare pe termen lung cu o reprezentare la nivel national, iar in perioada urmatoare ne propunem o participare activa pe pietele locale cu un potential ridicat de dezvoltare si ma refer in special la zonele din vestul tarii. Suntem intr-un proces de monitorizare a pietelor locale din mai multe zone si avem studii de piata cu prognoze interesante pentru orase cum ar fi Cluj, Oradea, Timisoara, Arad, Brasov", a adaugat Vijaeac.
Divizia din Romania a Wopfinger a devenit operationala in iulie, anul acestaPentru perioada imediat urmatoare insa, Wopfinger are ca strategie adoptata abordarea proiectelor imobiliare mici si mijlocii, pentru care exista deja finantare sau pentru care gradul de autofinantare este ridicat, iar proiectele nu risca sa fie amanate.
De asemenea un alt segment spre care conducerea Wopfinger se va indrepta in viitorul apropiat sunt lucrarile de dezvoltare a infrastructurii anuntate sa inceapa de anul viitor.
"Efectele crizei financiare au inceput sa marcheze sectorul constructiilor, iar in conditiile in care piata rezidentiala si cea a centrelor comerciale par sa fie cele mai afectate de criza, privirile tuturor producatorilor de materiale se indreapta spre proiectele de infrastructura. Infrastructura este un domeniu de care se leaga si previziunile noastre pentru dezvoltarea activitatilor in 2009", a continuat directorul Wopfinger.
Prezenta pe piata locala inca din septembrie 2007, compania a devenit operationala in iulie, anul acesta. Dupa doar sase luni de activitate oficialii Wopfinger estimeaza pentru sfarsitul acestui an o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro, iar pentru anul viitor, oficialii companiei apreciaza vanzari de aproape 11 milioane de euro.
"Investitiile realizate anul acesta in echipamente si tehnologii ne permit fabricarea betonului chiar si in conditii de vreme nefavorabila. Pentru acest an estimam o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro, iar pentru anul viitor ne propunem vanzari de 11 milioane de euro", afirma Vijaeac.
Obiectivul principal de activitate al Wopfinger Transportbeton este productia de betoane si agregate, insotite de servicii de transport si turnare, precum si servicii de laborator si consultanta in asigurarea calitatii betonului.
 
Crestere franata. Potrivit estimarilor directorului Wopfinger, piata betoanelor din Romania se va ridica anul acesta la peste 700 de milioane de euro, ca valoare, respectiv la peste 11 milioane metri cubi, ca volum. "Piata betoanelor din Romania este foarte puternic concurentiala existand in prezent in jur de 300 de producatori care realizeaza un volum de 11-12 milioane metri cubi de beton pe an. Pentru anul acesta piata de profil din Romania estimam ca se va ridica la peste 700 de milioane de euro, cu o productie anuala de aproximativ 11 milioane de metri cubi. Pentru anul viitor, intr-un scenariu optimist, ma astept la o crestere de pana la maximum 10%, insa in cel mai realist caz cresterea va fi cuprinsa intre 3% si 4%", a adaugat directorul Wopfinger.
Potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Producatorilor de Betoane din Romania (APBR), aproximativ 20% din productia de beton este comercializata insa "la negru", ceea ce inseamna livrare fara factura sau produse de calitate indoielnica.
Activitatea Wopfinger se desfasoara in prezent cu precadere in zona de nord si vest a Capitalei"In perioada urmatoare avem convingerea ca situatia s-ar putea ameliora, in special odata cu intrarea in vigoare a noului cod pentru productia de betoane, proiectare si executare a lucrarilor din beton armat. Prin prevederile noului cod, care se aliniaza la normele europene de lucru, speram sa fie incurajate investitiile in asigurarea calitatii betoanelor si serviciilor de cercetare, fapt care ne va conferi un avantaj competitiv si care treptat va duce la eliminarea altor competitori mai mici din piata", a adaugat Vijaeac.
In ceea ce priveste modificarea preturilor la betoane pentru anul viitor, directorul Wopfinger a apreciat o posibila scadere sau cel putin o stagnare a preturilor, in special cele la materiile prime, in cazul betonului, cimentul fiind principala materie prima utilizata in productie.
"In pretul betonului valoarea cimentului are un rol foarte important. Evolutia pretului cimentului este un foarte bun indicator care prognozeaza pretul betonului. In conditiile actuale este foarte greu de estimat o evolutie a pretului materiilor prime pentru anul viitor, deoarece acesta va fi supus unor presiuni de sens contrar precum preturile la combustibili, al energiei electrice sau cel al salarilor. Cu toate acestea ma astept la o scadere sau cel putin la o stagnare a preturilor pentru anul viitor", a tinut sa precizeze directorul Wopfinger.
 
Investitiile grupului Schimd. Grupul austriac Schmid Industrie Holding, din care face parte si Wopfinger, inca din anul 1991, este recunoscut ca unul dintre cei mai mari producatori europeni de materiale de constructii, cu o cifra de afaceri estimata pentru acest an la 1,3 miliarde de euro, cu peste 4.500 de angajati si prezent in 17 tari cu precadere in zona Europei Centrale si de Est.
Schmid Industrie Holding este prezent pe piata din Romania, inca din 2005, cu alte companii de profil ca Baumit Romania, Austrotherm, Lorencic si in scurt timp va intra si firma TIWO, lansarea oficiala pe plan local a companiei producatoare de betoane speciale fiind anuntata in martie 2009. Grupul are acum in Romania peste 450 de angajati si estimeaza pentru anul 2008 o cifra de afaceri de peste 100 mil. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO